Re: Chybná DPH
Tady se stornem opatrně - předali jste původní doklad zákazníkovi?? pokud ano a on mohl uplatnit daň na vstupu, pak musíte vystavit dobropis (a nechat si potvrdit DUZP), vystavit nový DD k záloze a pak správný konečný DD. Stornujete-li doklad a zákazník si uplatnil odpočet DPH, můžete se dostat do problémů.
Tady si dovolím určité poznámky. Obdobně jsme tímto způsobem postupovali dříve (tj. asi do minulého 09/06), s tím, že není třeba potvrzení dobropisu - zde postup dle § 42/3 + 4b, tj. vrácením platby (s tím, že by se plnění nemělo uskutečnit).
Teď už postupujeme jinak. Někdy je dobré zajít i na školení pracovníků FŘ - jeden takový rozebíral § 49/2. Důsledným čtením zákonného textu se zjistí, že nemožnost opravy sazby daně je vázána pouze na "plnění", nikoliv na přijatou platbu. Nehledě k "jiné než platné sazbě daně" - platná je snížená i základní, případně k zjištění "z daňového přiznání" - pokud mám více než 1 plnění, asi těžko zjistím z DP.
Takže prakticky:
- přijetí platby - odvod (pokud možno) správné daně, pokud nemám důkazní prostředky, ve stavebnictví základní sazba daně.
- následně mi dodají důkazní prostředky pro sníženou sazbu daně
- vyúčtování - celé plnění ve snížené sazbě, odpočet zálohy se špatnou sazbou daně.
To vše doloženo písemným stanoviskem FŘ, neboť "papír vládne světu". Stále ještě neumíme číst, či si čtení zjednodušujeme. Pořád je co objevovat.
V žádném případě to však nebyla propagace výše uvedených školení... Spíše mám zkušenost, že tam řeknou něco, co by se mi dost líbilo, avšak na následný písemný dotaz mi přijde odpověď úplně opačná - to se mi stalo stalo už vícekrát.
Hlavně zdravý rozum, jasnou mysl a při pátku aspoň chvíli volna.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.