Re: DE a nákup zboží v EU
Základní chyba je, že si do peněžního deníku zapisujete fakturu. Do peněžního deníku se zapisuje až úhrada. Výdaj (daňový) Vám vznikne až uhrazením faktury.
Přijatou fakturu byste si měla evidovat jen jako závazek - v knize faktur, evidenci pohledávek a závazků - může se to jmenovat různě.
Pokud máte v této evidenci závazků fakturu přepočtenu jiným kurzem, než který použijete při úhradě, tak s tímto rozdílem už nic neděláte. Nemá žádný daňový dopad. Kurzové rozdíly v DE nevznikají.
I tímhle způsobem se můžete dopräcovat ke správnému výsledku:-)))
Ale měla byste se smířit s tím, že daňová evidence (pro zjištění základu daně z příjmu) je něco jiného, než evidence pro účely DPH.
Pokud máte jen pár dokladů, tak to i tímhle způsobem nějak spočítáte.
Nebylo by ale lepší vyzkoušet nějaký účetní program - pro malý počet zápisů je řada z nich zadarmo?
Moc děkuji. Nemáte doporučení na nějaký program? Já účtuji v PCS, buď tento program neumožňuje evidenci DPH a daňovou evidenci zvlášť, nebo ho špatně ovládám. Asi to druhé. Základní problém u mne vznikl tím, že jsem neoddělovala tyto dvě evidence. Zároveň jsem si "šetřila čas", že jsem nemusela sčítat dva výstupy.Uvítám jakékoliv doporučení programu.
V Účtu je to asi takhle: FAP a FAV si naťukáte do knihy pohledávek a závazků a program si hlavně všímá data UZP. Když dojde k úhradě některé fa, tak si jí přetáhnete do deníku (bude tam rozúčtována na základ daně (příjem, či výdaj) a DPH a z knihy pohledávek a závazků tím "zmizí". K poslednímu dni čtvrtletí Vám program připraví přiznání k DPH včetně záznamní povinnosti tak, že vybere z deníku všechna plnění s datem UZP v příslušném čtvrtletí a ještě přihodí z knihy pohledávek a závazků plnění, u kterých dosud nedošlo k úhradě. Když pak dojde někdy později k úhradám těchto faktur, tak si program DPHáčka nevšímá, neboť ví, že už bylo vypořádané. Pohyby v bance bývají většinou na základě faktur, které už máte zapsané v KPZ a pouze je přetahujete do deníku. Pokud se vyskytne jiná platba s DPH (například nákup benzínu a platba kartou), tak máte dvě možnosti: buď přiložíte paragon od pumpy k bankovnímu výpisu a "natvrdo" zaevidujete (stejně, jako v pokladně), nebo si uděláte vnitřní dokládek, kterým pošlete nákup do KPZ a postupujete stejně, jako u faktur. Snad jsem to napsala srozumitelně. Třeba Vám tyto možnosti poskytuje i Váš program, snad se ozve někdo, kdo jej používá a poradí lépe.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.