Re: krácení dovolené - neplacené volno
Podle mě krátí. Podle zákoníku práce a paragraf 107.
Dovolená se krátí u zaměstance pokud vznikla prac. neschopnost a trvá déle než 100 pracovních dnů. Krátí se za každých 22 pracovní dnů pracovní neschopnosti o 1/12. V případě neplaceného volna se bere v úvahu 104 zákoníku práce kdy vzniká zaměstnanci nárok na dovolenou za odpracované měsíce a jestliže nemá odpracované tak nemá nárok za ty 3 měsíce na dovolenou. Krátí se to tedy o 3/12 to je o pět dnů.
Asi jsme se navzájem nepochopili. Vy píšete o paragrafu 107, který říká, jak se krátí, když se krátí. A já říkám totéž, že se krátí, když se má krátit. A pak píšete, že v případě neplaceného volna se bere v úvahu § 104. Možná jste se jen uťukla a myslela něco jiného.
Já souhlasím s Líbou. § 101 ZP - pokud pracovní poměr trvá po celý kalendářní rok a zaměstnanec odpracuje alespoń 60 směn, vznikl mu nárok na celou výměru dovolené. Ke krácení dovolené dochází podle § 107, tedy konkrétně dle § 11 nařízení vlády k ZP, tedy poprvé po 100 neodpracovaných směnách. § 104 se použije tehdy, pokud nevznikne nárok na dovolenou dle § 101. Dovolená za odpracované měsíce se poskytuje tehdy, pokud pracovní poměr netrval po celý kalendřání rok (opět § 101) Zákon v tomto případě opravdu mluví o měsících TRVÁNÍ pracovního poměru, ne o odpracovaných měsících.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.