Re: Sdružení - tak ani fakturovat...
Do celé té diskuse kolem sdružení nevidím a vidět nechci, ale pokud by měl být *jediným* (opakuji: jediným) důvodem nemožnosti fakturace ten, že sdružení nemůže uvést žádnou registraci podle §13a, tak tohle by mě vůbec netrápilo a napsal bych tam prostě jakoukoliv registraci kteréhokoliv člena sdružení.
Přidávám odkazy na dva texty
Nechci prodlužovat debatu o sdružení, neboť toho bylo řečeno hodně (až příliš!!!). Nicméně pro zájemce sem přidávám odkazy na pokyn D-234, o kterém se domnívám, že stále platí - pokud ne, prosím o sdělení, kdy a čím byl zrušen. Odkaz je tady http://www.volny.cz/eva-m/D234.rtf
Přidávám ještě sdělení MF z roku 1994 (podle mého též stále platné) k účtování sdružení bez právní subjektivity http://www.volny.cz/eva-m/sdeleni94.rtf
Pokud to někomu pomůže v orientaci v problematice sdružení, budu ráda.
A ještě třetí odkaz :-)
V archivu jsem našla ještě jeden celkem obsáhlý a přehledný článek od p.Langráfa - v r.2002 mi jej někdo hodný poslal emailem :-) Převedla jsem ho do rtf a umístila jsem ho taky na web, takže koho to zajímá, stahujte zde http://www.volny.cz/eva-m/sdruzeni_langraf.rtf
Re: Přidávám odkazy na dva texty
Paní Evo M
O neplatnosti D-234 jsem informoval ve své (smazané) odpovvědi.
Přepokládám, že platnost skončila dnem ukončení platnosti z 588
viz úvodní text Pokynu:
Pokyn č. D-234 Č.j. 181/99 749/2001
ze dne 23. dubna 2002 - (platí od 25. 6. 2002)
Uplatňování daně z přidané hodnoty při podnikání ve sdružení na základě smlouvy o sdružení
podle § 829 Občanského zákoníku nebo jiné obdobné smlouvy
Referent: Ing. Čapková, tel. 5704 2576 Ing. Hajná, tel. 5704 3006
Uplatňování daně z přidané hodnoty při podnikání ve sdružení na základě smlouvy o sdružení podle § 829 Občanského zákoníku nebo jiné obdobné smlouvy
Ministerstvo financí v zájmu zajištění jednotného uplatňování zákona č. 5 8 8 / 1 9 9 2 Sb. o dani z přidané hodnoty,
ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZDPH), vydává tento pokyn.
--------------------------------------------------------------------------------------------
NENÍ pravdou, že platnost pokynu skončila s "platností" náměstkyně
=Ing. Yvona Legierská v.r.,náměstkyně ministra financí.
JE PRAVDOU, že úředníci FÚ na tento pokyn vzpomínají s vděčností
a někteří dosud nejsou seznámeni s jeho neplatností a s radostí používají jeho závěrečné citace:
VIII. Daňová povinnost účastníků sdružení
V souladu se zásadami dokazování správce daně dbá, aby skutečnosti rozhodné pro správné stanovení daňové povinnosti byly zjištěny co nejúplněji, a proto je oprávněn požadovat od účastníků sdružení vymezení obsahu smlouvy o sdružení, zejména pak vymezení rozsahu činnosti, z něhož by se dala dovodit odpovědnost jeho členů ze vzniklých daňových závazků.
Proto jsem také uvedl, že tento pokyn (sice již neplatný)
může sloužit jako pomůcka k pochopení činnosti sdružení alespoň co se týče účetnictví nebo DE ve sdružení.
>Paní Evo M
>O neplatnosti D-234 jsem informoval ve své (smazané)
>odpovvědi.
>Přepokládám, že platnost skončila dnem ukončení
>platnosti z 588
S platností a neplatností pokynů je to z právního hlediska dosti složité a nepřehledné, jak jistě víte. Vycházím mj. z ASPI, které je po právní stránce dosti spolehlivé, a tam je ten pokyn zobrazen jako platný.
>Proto jsem také uvedl, že tento pokyn (sice již
>neplatný)
>může sloužit jako pomůcka k pochopení činnosti
>sdružení alespoň co se týče účetnictví nebo DE ve sdružení.
Ano, jako pomůcka a inspirace může sloužit v každém případě.
Uvítám další relevantní informace.
už se to tu jednou řešilo. pokyn neskončil s platností starého zákona, ale skončí až k datu, kdy nepůjde VYMĚŘIT ani doměřit podle starého zákona. pro hmotu vždy platí zákon, který byl v té oné době platný. a poslední dph podle starýho se podávalo 25.7.2004, tj. bude platit až do 2007.
Evo M. díky, ještě kdyby tak bylo něco přímo k tématu - živnostenské listy členů sdružení :-) Přiznám se, že to hledám půl dne, ale kromě toho článku ing. Pelcla jsem nenašla nic. A přímo konkrétně k tomuto tématu řečeno nebylo v podstatě nic, kromě toho, že "se to tak běžně dělá" a různých tvrzení typu "sdružení jsou zakládána k obcházení ŽZ".
Včera jsem v té možnosti fakturace mylně viděta jakous takous možnost, jak najít cestičku k popření tvrzení, že každý člen sdružení musí mít na vykonávanou činnost ŽL.
Nikdo, koho to nezajímá, se nemusí debaty zúčastňovat a vyvolávat tady spory. Tak prosím reakce jen pokud máte někdo něco konkrétního. Jana F.
Tak to nebylo myšleno - jedná se o to, jestli ten jeden pověřený tesař může vystavovat faktury i za pokrývače atd. - vše s hlavičkou sdružení - tak myslím, že nemůže. Každý účastník sdružení vystavuje doklady pod svým jménem JEN na činnost, na kterou má ŽL, pochopitelně pod hlavičkou sdružení. Jako ta účetní v dotazu dole - doklady musí vystavovat sama na své jméno, ne ta její kolegyně bez ŽL, jak se tam odpovídalo. Jana F.
jano prosím vás nechte toho. mějte ohled na ty, co sdružení mají, dosud vše vedou v souladu s ObčZ i se ZoDP, a vy jim teď můžete pěkně zamotat hlavu.
Za sdružení vystavuje většinou všechny faktury pověřený člen sdružení. ať už je to za tesařinu či zedničinu. prostě za činnost, pro jejíž výkon se sdružení utvořilo.
Zkuste se třeba zamyslet nad tím, když teda vystaví fa ten, který není pověřen, tudíž má podávat nulové DPH, jak to udělá?
chcete těm, co to tu čtou a třeba vám uvěří opravdu podávat mylné informace? proč?
Kopíruji ze Sagit 4.8.2006, autor Vladimír 2:
"""Pozn. Jak by truhlář "pověřený" vystavoval "na sebe" fa. za dopravce, když nemá licenci na autodopravu (viz např ustanovení §13a z.513/1991)"""
Účastníci sdružení uzavřou spolu smlouvu o sdružení, která obsahuje "účel" za jakým bylo toto sdružení vytvořeno. V tomto případě je to činnost, kterou budou vykonávat spolu. Tzn. na činnosti, na které mají jednotliví účastníci ŽL.
Jeden účastník je v této smlouvě o sdružení pověřen, aby vedl účetnictví. Tak že se na něj přenáší pouze povinnost spojená s evidencí daní ( bavím se o FO)- píše své IČO,DIČ a jméno na faktury atd. Je prostě sdržením pověřen. Tato písemná smlouva se dokládá na FÚ.
Na faktury píše své jméno, IČO atd. i když má IČO na jiný předmět podnikání, než je na faktuře? Tesař fakturuje pokrývačské práce na své IČO tesaře? (nebo registrační údaje, aby mě někdo nechytal za slovo)Jana F.
Pokud jde o plátcovství DPH, pokud je jeden z účastníků sdružení plátcem DPH, stávají se součaně plátci DPH i ostatní účastníci sdružení, s tím, že daňové přiznání za sdružení podává pověřený člen sdružení a ostatní účastníci, pokud nemají další aktivity, podávají daňové přiznání nulové.
Možná bylo již napsáno, celé jsem nečetla. Já bych do toho nešla.
Jano F., asi je to otázka výkladu. Sdružení je právní hybrid, navenek vystupuje jako jedna firma, přitom nemá právní subjektivitu atd., takže je pochopitelné, že některé odpovědi se nám v zákonech těžko hledají. Ale tomu §13a ObZ, o němž píšete, si dovoluji poznamenat, že já v tom žádný rozpor nevidím :-)
Ve sdružení se vystavují faktury se jménem osoby pověřené vedení účetnictví (či DE) sdružení a stejně tak bych trvala na tom, že přijaté faktury mají být zase na jméno té jedné osoby.
A pokud by členové sdružení měli rozdílné ŽL, tak bych pro klid duše:
1) V hlavičce faktury uváděla něco jako
Petr Novák, sdružení Petr Novák + Jan Málek + Karel Svoboda
2) Do zápatí faktur a obchodních listin bych nadefinovala, aby se tam drobným písmem tisklo něco jako
Petr Novák - ŽL na truhlářské práce, vydaný ŽÚ Praha 1,
Jan Málek - ŽL na realitní činnost, vydaný ŽÚ v Pardubicích
Karel Svoboda - ŽL na technické poradenství, vydaný ŽÚ v Brně.
Myslím, že takto by to bylo jasné i z hlediska zodpovědnosti.
Re: Sdružení musí fakturovat.
najděte mi jediné písmeno, kde dochází k rozporu:
(1) Každý podnikatel je povinen na všech objednávkách, obchodních dopisech a fakturách uvádět údaj o své firmě, jménu nebo názvu, sídle nebo místu podnikání a identifikačním čísle; podnikatelé zapsaní v obchodním rejstříku též údaj o tomto zápisu, včetně spisové značky, a podnikatelé nezapsaní v obchodním rejstříku též údaj o zápisu do jiné evidence, v níž jsou zapsáni. Údaj o výši základního kapitálu lze v těchto listinách uvádět, jen jestliže byl zcela splacen.
(2) Na všech objednávkách, obchodních dopisech a fakturách týkajících se podniku zahraniční osoby nebo jeho organizační složky je zahraniční osoba povinna uvádět údaje podle odstavce 1 a dále i údaj o zápisu podniku nebo jeho organizační složky do obchodního rejstříku, včetně spisové značky. Jde-li o osobu, na níž se vztahuje § 21 odst. 5, uvádí stejné údaje jako česká osoba nezapsaná v obchodním rejstříku podle odstavce 1.
(3) Na objednávkách, obchodních dopisech a fakturách týkajících se podniku zahraniční osoby nebo organizační složky podniku zahraniční osoby, jejíž sídlo nebo bydliště je ve státě, který není členem Evropské unie, nemusí být uveden údaj o zápisu zahraniční osoby do obchodního rejstříku, jestliže právo, kterým se tato osoba řídí, zápis do obchodního nebo obdobného rejstříku neukládá.
Podnikatelem není sdružení, ale fyzická osoba, která uvádí údaje o sobě a své registraci. Registrovaný tesař nemůže fakturovat za pokrývačské práce. Neregistrovaná účetní nemůže fakturovat za účetní práce, i kdyby byla s jinou účetní ve sdružení. Jana F.
z hlediska občana, dph či dp tomu asi nic nebrání, ale není to nutné (ale nevím, zda je možné na obch. listunu napsat více registrací podle obch.z.:-( ). většinou za jméno fakturujícího napíšou - sdružení xy a to stačí. i když tam nenapíše nic, je to o.k. ale pro případ, kdy mají ještě svoji samostatnou činnost je to lepší.
jistě, také "obchodní listinu" nevystavuje sdružení, ale podnikatel, který je pověřen sdružením. takže absolutně žádný rozpor.
kde tam vidíte, že tesař, pověřený sdružením, nemůže fakturovat pokrývačské práce? nic tam o tom není, takže rozpor taky žádný.
už je vám to jasné?
a kde? vy to opravdu stále nechápete? nevadí, hlavně už tady netvrďte ty své nesmysly. za dobu existence institutu sdružení bez právní subjektivity bylo napsáno bezpočet publikací, výkladů a článků. všechny jsou zajedno co se týká fakturace a ŽL. pokud si myslíte, že vaše právní vědomí a vzdělání je vyšší než těch autorů, dobrá. vymlouvat vám to nebudu, neb snažit se diskutovat se zaseknutou gramofonovou deskou je něco podobného jako o tom hrachu nebo perlách. howg.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.