Re: Účtěnka a DPH
Tak to bych byla v klidu, těžko vám prokážou, jestli to dopsala ruka jejich účetní nebo vaší :-) Nakonec FÚ má problémy s prokazováním zfalšování celých dokladů, jak je vidět dnes z dotazu Petra :-) Mimochodem "pozměňování" je o něčem jiném. Jana F.
prokázat lze velmi lehce:-) dokonce bych řekl, že není nic snadnějšího. v případě pochybností si stačí vyžádat od dodavatele jeho doklad.
fú nemá problém s prokazováním zfalšovaných dokladů, problém mají bohužel podnikatelé
pozměňování je o čem? prostě potom nejde o doklad vystavený plátcem, ale o doklad pozměněný a upravený odběratelem.
Když dostanu neúplný doklad, požádám dodavatele o doplnění, dejme tomu prodavačka mi na doklad ty údaje prostě dopíše. Tak co bych mohla ještě na nich proboha chtít :-)))??? Není mojí povinností kontrolovat, jestli si to doplnili i na jejich doklad. Jana F.
Zase slovíčkaříte. Když něco doplním, třeba DIČ, tak už vidím kontrolory jak se letí podívat k mému dodavateli, jestli to tam má taky. A mému dodavateli to tam mezitím dopíše jeho účetní. Já si ráda přečtu Váš názor, protože nikdy není na škodu se něco dovědět přímo od pracovníka FÚ. Ale někdy jsou Vaše "rozbory" na škodu věci.
když myslíte, že se nenajde správce daně, který doklad neuzná, protože je prokazatelně dopisovaný odběratel jinou osobou, než dodavatelem...:-) prostě rady typu "načmárejte si to tam sami a hotovo" jsou špatné. to už raděj dojdu na dokazování podle 337 a i když nemám ten správný daňový doklad, prokážu, že k přijetí plnění od plátce došlo. nemusím nic dopisovat, je vše v souladu se zákonem a mám klid.
Nebylo by snazší odpovědět pani Ivě asi takto: (pokračuji v zaokrouhlených částkách)
Paní Iva má doklad na 18.000 Kč. Z toho dělá základ asi 15.100 a daň asi 2.900,-. Podle nového výkladu daňových poradců (viz předchozí odpovědi) tedy nepřekračuje 10.000,-. Kdyby daň dělala víc než 10.000 (např. 10.050,- Kč), pak by doklad zněl na základ 55.300,- a daň na 10.050 , celkem na 65.350,- Kč. A to by byla chyba.
Ať už mám pravdu nebo nemám, ale s tím špičkováním a popichováním se jděte laskavě bodnout. Paní Evu M. a Grovera prosím, aby to zde nechali 24 hodin, aby si to všechny jedůvky mohly předčíst. Aby je za to hrom po poli honil. Nebo vím, že všechno vím???????
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.