Re: Převzetí dluhu FO-s.r.o.
Stalo se to tak, že FO platila dle kalendáře, tudíž byly zaplacené 3 splátky a pak převzala dluh s.r.o. a FO ukončila činnost. Jiné smluvní ošetření mezi FO a s.r.o. než je smlouva o převzetí dluhu s třemi stranami (FO, s.r.o. a poskytovatel úvěru) není.Úvěr je na 7 let. Původní FO je nyní společníkem té s.r.o.
*** Já nepředpokládám, že by to úvěrová společnost chtěla dvakrát :-)) Na dálku se to špatně soudí, když to člověk nevidí - podívejte se do té "postupující smlouvy" a něco z toho zkuste napsat. Název smlouvy (převzetí, přistoupení,...), nějaký ten §, kterým se smlouva řídí a pak ty částky kolik a jak mají jít. Ty odpovědi by měly být v té smlouvě ***
*** :-) To nic - to může být i chyba ve mě, že tak krkolomě kolikrát píšu :-)) Chtěla jsem, ať z té smlouvy, kterou máte před sebou (o tom převzetí), něco opíšete. Ať mi TADY opíšete hlavičku té smlouvy, bude v ní i kterým paragrafem se řídí a bude tam nějaký stav dluhu a částka, která se přebírá. V té Vaší už sepsané smlouvě ty odpovědi asi budou. A já ji nevidím - Vy ano :-) ***
Zřejmě nejde o prodej a nákup závazku, ale o postoupení dluhu. Postupujte podle občanského zákoníku § 531 (písemná forma, souhlas věřitele atd.)
Smlouvu potom zaúčtujete MD 315 - ostatní pohledávky (za starou společností), / DAL 32x - závazky k původnímu věřiteli.
Pokud jde o závazek z obhodního styku bude účet číslo 321, pokud jiný, bude účet č. 325 Ostatní závazky.
Vypořádání: Stará společnost uhradí nové společnosti částku postoupeného dluhu = MD 221 / DAL 315. Nová společnost uhradí částku dluhu původnímu věřiteli MD 321 nebo 325 / DAL 221.
Pozor, tímto jednoduchým účtováním to pravděpodobně nedostanete do saldokonta. Bude nutno zvlášť dopsat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.