Re: Zákaz používání telefonu
>>>Chtěla bych vědet, zda hypermarket v Ostravě má právo
>>>zákazu používání vlastního mobilního telefonu
>>>pracovníka ,který není jejich zaměstnancem, ale
>>>dochází do
>>>hypermarketu odvádět zadanou práci pod jinou firmou.
>>>Chci podotknout,že jsem živnostník, který má smlouvu
>>>s
>>>jinou firmou .Telefon ke své práci potřebuji.
>>Ano, má. Provozovatel může stanovit jakákoliv interní
>>pravidla, která nejsou v rozporu se zákonem.
>a zákaz telefonování není v rozporu se zákonem?
???
>kdysi se řešily cedule na úřadech - zákaz používání
>mobilních telefonů - a výsledkem bylo, že je to prý
>protizákonné omezování.
Fakt, jo? Vzpomínám si, že se to řešilo taky v městské hromadné dopravě a taky to tam neprošlo. Ale úřad nebo státem víceméně financovaná instituce je jiný případ. Pokud si jako podnikatel ve své provozovně zakážu používání MT, tak imho jediný problém, který můžu mít, je ten, že budu vypadat jako blbec a nikdo mi tam nevleze.
neprošlo to ani ve školách - jen v době výuky nesmí žáci telefonovat.
mě to připadne dost drsný. pokud budu čekat např. zprávu ze špitálu či něco podobného, může mi být nějaký takový zákaz ukradený:-) ale obzvlášť hypersupermarkety jsou dost vynalézavé v zákazech:-(
Jistě - hlavně zákaz fotografování. Asi vědí proč...
Myslel jsem to tak, že zákaz telefonování by asi z hlediska zákona neprošel jako diskriminační. Jinak to v těchto firmách asi opravdu funguje na principu dobrovolnosti, stejně jako ty persekuce na vrátnicích - jméno, RČ, délka přirození... Není vaše povinnost to nikomu sdělovat a jejich povinnost pustit zákazníka dovnitř.
Já osobně nejsem notorický porušovač pravidel, ale zákazy používání MT mě nechávají chladným. Snad jen jednou se mě zeptal prodavač, jestli jsem si všiml cedule se zákazem. Zdvořile jsem mu vysvětlil, že všiml, ale nemám v úmyslu to respektovat, protože bych s manželkou výběr nábytku rád konzultoval. Nabídl jsem mu, že pokud je použití MT opravdu takový problém, jsem ochoten prodejnu v klidu opustit a zkusit to jinde. A bylo vymalováno...
Ale abychom se vrátlili k jádru věci. Iveto, vy možná ani nepotřebujete vědět, jestli je to zákonné nebo ne. Můžete to probrat se svým kontraktorem, který se pak může zákazníkovi pokust vysvětlit, že bez použití MT nemůže dělat svou práci a jestli tedy platí zákaz i pro tyto případy. Když to neprojde, budete muset dělat to, co vám zadavatel řekne - vysloveně nezákonné to imho opravdu není a vy ten kšeft asi chcete...
To jsou ale dneska vrátné (nebo vrátní?), prodejny a supermarkety, to by člověk neřekl :-)))))
Ale upřímně - nebylo by mi milé, kdyby pokladní v supermarketu začala během markování telefonovat, zrovna jako mi není příjemné, když s někým jednám a po zazvonění jeho mobilu jen zírám a čekám, až laskavě domluví. Takže myslím, že kdybychom měli v krvi nějakou kulturu v používání telefonů, tak by tyhle zákazy byly zbytečné. Proto si pořád myslím, že ten zákaz má nějaké racionální jádro, nezdá se mi, že by někdo jen tak blbnul pro radost :-) Jana F.
>Ale upřímně - nebylo by mi milé, kdyby pokladní v
>supermarketu začala během markování telefonovat, zrovna
Já jsem měl na mysli spíš restrikce pro zákazníky. Pokladní v supermarketu by si během markování soukromý hovor asi nedovolila...
>jako mi není příjemné, když s někým jednám a po
>zazvonění jeho mobilu jen zírám a čekám, až laskavě domluví.
To je o vymezení pravidel hry. Pokud jde o zákazníka a udělá mi to při meetingu 6x, zdvořile se mu omluvím, že jsem vybral takový termín schůzky, který mu zjevně nevyhovuje. Někdo to i pochopí.
>Takže myslím, že kdybychom měli v krvi nějakou kulturu
>v používání telefonů, tak by tyhle zákazy byly
>zbytečné.
To by byly zbytečné i veškeré zákony a třeba i pravidla hry tady na fóru.
>Proto si pořád myslím, že ten zákaz má nějaké
>racionální jádro, nezdá se mi, že by někdo jen tak blbnul
>pro radost :-) Jana F.
To, že má něco racionální jádro pro někoho jiného, pro mě není většinou důvod to zhltnout...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.