Re: Reklamace
Ne tak úplně. Pokud reklamujete do 6 měsíců od zakoupení (píšete 20 dní, takže asi ano), máte nárok na výměnu věci za bezvadnou nebo odstoupení od smlouvy (= vrácení peněz), a to dle vlastního výběru.
Při reklamaci po delší době, jedná-li se o dstranitelnou vadu, teprve rozhoduje o způsobu vyřízení reklamace prodejce.
koukněte sem:
http://business.center.cz/business/pravo/ochrana_spotrebitele/otazky-odpovedi.aspx
Nikoliv. Odstroupit od smlouvy můžete i v případě reklamace do 6 měsíců, kdy se fiktivně předpokládá, že věc měla vadu již v okamžiku prodeje, pokud prodejce neprokáže opak. V tomto případě musí prodejce buď vadu okamžitě odstranit nebo věc vyměnit za bezvadnou; není-li to možné, můžete odstoupit od smlouvy.
Kromě odkazu, který jsem uvedl, doporučuji prostudovat např. i tohle:
http://business.center.cz/business/pravo/ochrana_spotrebitele/zmeny_ks_obcanzak_2003.asp
Vaše tvrzení není správné ani z jiného hlediska: odstoupit od smlouvy můžete i v případě opakovaného výskytu jedné vady nebo při výskytu vady neopravitelné.
A do třetice je vaše tvrzení nepravdivé obecně: v případě obchodu, uskutečňovaného pomocí prostředků dálkové komunikace nebo mimo obvyklou provozovnu je rozhodující, jak uzavřete smlouvu, nikoliv kde nakoupíte (tzn. když objednáte přes net, ale zboží odeberete v prodejně, máte v určité lhůtě možnost odstoupit od smlouvy).
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat, co se dá dělat, když prodavačka odmítá vrátit peníze?
Přítel si koupil boty na basketbal a po 35 dnech se mu roztrhly. Šel je reklamovat, ale prodavačka mu řekla, že musí počkat na vyřízení reklamace 30 dnů. Řekl, že chce vrátit peníze hned, ale prodavačka odmítla a po chvilce řekla, že se s ním odmítá bavit a buď ať tam boty nechá a staví se za 30dní a nebo si je má odnést!
Děkuji
Je to tak, prodavačka,přece nemůže jen tak vzít rozbité boty a vydat peníze. Zkuste si být na druhé straně. Zákonem je stanovená lhůta 30 dnů. Vám se to zdá být dlouho. Ale někdy musíme vracet peníze,protože výrobek z prodejny jde k dodavateli, nebo výrobci, jenže tento výrobce už nemá žádnou lhůtu. Než se to pošle zpátky, tak se 30 dnů překročí ani nevíte jak a obchodník vrací peníze i přesto že vada byla způsobena nesprávným používáním, protože toto vyjádření neměl do 30 dnů. A je tratí on.
Chápu váš logický pohled z druhé strany, ale bohužel nemáte pravdu. Právní fikce v případě reklamace do 6 měsíců platí bez ohledu na to, že se vám jako prodejci nelíbí. Nemůžete interpretovat zákony optikou "pochopte, jak je to pro nás složitý" - kdyby udělal zákazník totéž, tak vám řekne "kašlu na zákony - prodali jste mi šunt, už ho nechci, vraťte prachy".
Neberte to ve zlém, ale rady, poskytované z tohoto úhlu, jsou velmi nebezpečné.
Děkuji za Váš názor. Sice chápu, že jste na druhé straně, než jsem já, ale to je pouze vaše volba!!
Když to teďka obrátím já, tak si zkuste představit vy tu mou situaci... Koupíte si boty, za né zrovna málo peněz, aby jste mohl hrát v zápasech a měl jste nohu "chráněnou" a oni se Vám najednou po chvilce rozpadnou!! Boty si prodejce nechá 30 dní k reklamaci... A co teď? Koupit si nové, další boty a doufat, že se nerozpadnou a nebo snad měsíc nehrát a ani netrénovat!!
Názoru každého zkušenějšího si vážím, ale myslím si, že v tomhle případě je Váš názor zaujatý!!
Já se pouze snažím interpretovat zákon, který říká "když prodejce neprokáže opak". Tzn. zákazník nemusí dokazovat nic - to musí prodejce. Pokud to nedokáže, musí plnit. Naopak, pokud si seženete xx svědků na to, že věc byla v okamžiku prodeje v pořádku, má zákazník smůlu - jediným východiskem je soudní spor.
Ještě bych upřesnil interpretaci.
Nejde vůbec o to, jestli bunda byla v okamžiku prodeje rozpáraná (ještě to tak), ale o to, jestli měla bunda v okamžiku prodeje takovou vadu (nekvalitní stehy?), že se následkem této vady následně rozpárala.
Prodávající by tedy neměl žádnými svědky dokazovat, že bunda nebyla rozpáraná, nýbrž by musel prokázat, že v okamžiku prodeje neměla bunda vady, které následně zapříčinily rozpárání (např. tedy neměla nekvalitní stehy, nekvalitní nitě, či co já vim co).
Bohužel je to v praxi celé mnohem komplikovanější, protože prodejci nová pravidla absolutně nerespektují a nezbývalo by než se soudit - zkuste v tomto případě alespoň ČOI.
Robert Haken
Ano, tohle je ten správný náhled - jestliže prodávám značkovou věc, u které deklaruji jistou kvalitu, tak rozporem s kupní smlouvou v okamžiku prodeje bude ta nekvalita samotná, ne její důsledek.
Bohužel musím souhlasit i s druhou částí. Celá tahle diskuse je naprosto akademická, protože k čemu jsou vám vaše zákonná práva, když není možnost z nich plnit. Prodejce ví, že když vás odkáže na soud, záležitost tím většinou končí. Vy si musíte obstarat znhalecký posudek, protistrana ho nemusí respektovat, soudní řízení se může táhnout roky, náklady, nejistý výsledek...
Myslím, že postoj kolegy(ně) "***" to vyjadřuje dost srozumitelně - "pro nás prodejce je prostě příliš obtížné a nákladné respektovat zákony"...
mírně OT
Mimochodem - já váš postoj pouze komentuji, jinak se mu moc nedivím a ani nemám sílu ho odsuzovat.
Problémem české legislativy je bohužel skutečnost, že neschopnost aplikace a vymáhání práva (a vůbec nefunkčnost systému jako takového) je kompenzována drakonickou konstrukcí zákonů. Legislativci prostě říkají: "my nejsme schopni zajistit účinnost práva, proto vymyslíme zákon, který bude odstrašující už svou dikcí". Bohužel tak vzniká začarovaný kruh - nikoho to moc nebere, protože ví, že e mu nic moc nestane.
V praxi by to mělo vypadat tak, že když někomu prodáte bundu, která se po druhém oblečení rozpáře, a ještě mu řeknete "když se ti to nelíbí, tak se suď", tak je to poslední věc, kterou prodáte - trh se o vás postará.
Bohužel spotřebitelské věomí je u nás na dost nízké úrovni - proto tu píšu ty své cancy...
Děkuji v všem za radu. Bohužel, byl to hlavně přístup prodavačky,který mě donutil, abychl se začala zabývat zákonem. Byla velice nepříjemná a když jsem se jí zeptala na okamžitou výměnu bundy za tu samou (jelikož se mi nepřestala líbit - jak tvrdila paní Jana, a také u nás už sněží a jinou nemám - což je stejné jako případ té slečny s botami) řekla mi ,cituji: "Nornální lidé by si jí došli zašít ke švadleně a nemuseli by čekat 30dnů!" Což považuji za velice neseriozní chování. A tak jsem šla raději pryč a teď nevím jesli s nynější znalostí zákona mám bundu znovu reklamovat a nebo si opravdu dojít k té švadleně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.