Re: Mám dotaz ohledně stravenek.
Bych se toho bála, je pravda, že zaměstnanec má nárok na jednu stravenku za odpracovanou směnu, východisko by bylo asi, kdyby se na faktuře neobjevoval rozpis .. 50 ks á 50 + 50 ks á 30. Nebo teď mě napadlo, co napsat do předpisů že mají nárok na hodnotu 80 Kč která bude vydávána ve dvou stravenkách 50+30? Uvidíte co ostatní.
Re: Mám dotaz ohledně stravenek.
Napadnutelné poskytování 2 ks stravenek je, jelikož dle zákona má zaměstnanec nárok na 1 příspěvek na jídlo. Pouze při odpracování více jak 11 hod má nárok na 2 příspěvky.
Pokud organizace poskytne svým zaměstnancům stravenky v počtu vyšším než jsou skutečně odpracované směny (ve vašem případě 2 stravenky za 1 odpacovanou směnu kratší jak 11 hod.), nelze příspěvek zaměstnavatele na tyto stravenky u organizace uznat jako daňově uznatelný náklad. Na straně zaměstnance je tento příjem osvobozen podle § 6 odst. 9 písm. b zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů a nezahrnuje se ani do vyměřovacího základu pro zdravotní a sociální pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.