Re: Vytáhnutí peněz z s.r.o.
>>Rád bych se zeptal na vaše zkušenosti, jak vytáhnout
>>peníze z s.r.o. v průběhu roku, kdy není k dispozici
>>žádný nerozdělený zisk? Jsem jediný jednatel v s.r.o.
>>
>>Zatím to dělám výběry peněz z účtu, které ale visí v
>>pokladně a tam se nějak podezřele hromadí. Počítám,
>>že
>>po daňovém přiznání rozdělím nerozdělený zisk právě z
>>pokladny, ale do té doby se mi v pokladně nahromadí
>>celkem vysoká částka.
>>
>>Neexistuje nějaký elegantnější způsob?
>>
>>Díky,
>>Petr
>
>* Můžete si vyplácet nějakou odměnu (a řádně vypořádat
>daně a pojistné).
>* Můžete si brát zálohy z pokladny - třeba na nějaký
>nákup.
A ještě si můžete od společnosti půjčit - ale s úroky, a samozřejmě časem vrátit :-)
>Nic jiného mě nenapadá.
Dekuji moc za odkaz.
Bude pujcovat moje s.r.o. (jsem jediny jednatel i spolecnik) bratrove s.r.o. (jediny jednatel, ale 2 spolecnici). Vidite v tom nejaky problem?
Pokud bych si pujcoval ja jako jednatel od svoji s.r.o., pouziji stejnou smlouvu i urok, jako kdyz pujcuji cizi s.r.o?
Obvyklá je taková cena, která je běžná v daném místě a čase. Ve tvém případě je to taková výše úroku, za níž bys půjčil jinému - cizímu - subjektu , a pro ten subjekt to musí být taky přijatelná a rozumná výše. Zkusím k tomu ještě něco najít, ale myslím, že když si určíte úrok ve výši 140% platné diskontní sazby ČNB, tak by to nikdo nemusel zpochybnit. (Ale počkejte si ještě na další názory)
*** Vždycky musíte správně posoudit vztah těch dvou subjektů a podívat se na §§, které se k nim vztahují. S bratrovou společností je Vaše společnost osobou jinak spojenou a tady se musíte držet §23/7. Pokud společnost půjčí někomu "ze své společnosti", pak bude zase důležité, zda tento člověk je považován z pohledu ZDP za zaměstnance, a tady zase musíte vzít v potas §6/3 ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.