Vlákno názorů k dotazu Práce při mateřské dovolené od DD - Re: Práce při mateřské dovolené Při rodičovské můžete vydělávat...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 11. 2006 9:48

DD (neregistrovaný)

Re: Práce při mateřské dovolené
    Při rodičovské můžete vydělávat kolik chcete. Při PPM ne.

• 8. 11. 2006 10:30

Alena (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Mohla bych prosím dostat nějaké konkrétnější informace nebo odkaz na příslušný předpis.
    Díky.

• 8. 11. 2006 15:44

Jana (neregistrovaný)

Pozor na to abyste nepřišla o rod.příspěvek - dítě (do 3 let) nesmí být ve školce více jak 5 dní v měsíci, starší 3 let může být ve školce celý měsíc ale pouze na 4 hodiny. Když budete dělat na zkrácený úvazek a chcete ještě další dítě, myslím, že se další MD bude vypočítávat z průměru, který si tímto snížíte. A ještě nevím určitě, jestli můžete být zaměstnaná v tom poměru, na kterém čerpáte RD. Snad se ještě někdo ozve.

• 9. 11. 2006 10:00

janina (neregistrovaný)

Při peněžité pomoci v mateřství nesmíte vykonávat práci v tom zaměstnání, z něhož byla peněžitá pomoc v mateřství přiznána. Při RD je příjem neomezený, je potřeba také hlídat dni (hodiny) strávené dítětem ve školce viz.výše.
    Někde jsem slyšela názor, že je možné pro zaměstnavatele pracovat na dohodu o provedení práce, ze které se neplatí soc.a zdr.pojištění, ale nevím jestli je to pravda.
    Mě by zajímalo, zda je možné udělat si ŽL a pracovat jako OSVČ a vykonávat služby na smlouvu o dílo pro tohoto zaměstnavatele a nepřijít o PPM. Nevíte o tom někdo něco více?

• 9. 11. 2006 10:28

Jana (neregistrovaný)

Na dohodu jsme to řešili u nás - ovšem musí se hlídat 100 hodin (od roku 2007 by to mělo výt 150 hodin). Pani na RD si dělala jak potřebovala doma a potom jsme to vykázali na dohodu, samozřejmě, že jsme hodiny trochu ponížili, aby jí to vydrželo a nebylo to každý měsíc, vždy jsem to nějak sloučila, nebo jí i předplatila, tak aby to nebylo bráno jako soustavná práce. To ovšem ne každému vyhovuje. Na ten ŽL by to asi šlo, ale je to přesně Švarcsystém a nevím, jestli by se do toho zaměstnavatel pustil, já tedy ne.

• 9. 11. 2006 10:46

janina (neregistrovaný)

>
    >>Při peněžité pomoci v mateřství nesmíte vykonávat
    >>práci v tom zaměstnání, z něhož byla peněžitá pomoc v
    >>mateřství přiznána. Při RD je příjem neomezený, je
    >>potřeba
    >>také hlídat dni (hodiny) strávené dítětem ve školce
    >>viz.výše.
    >>Někde jsem slyšela názor, že je možné pro
    >>zaměstnavatele pracovat na dohodu o provedení práce,
    >>ze které se
    >>neplatí soc.a zdr.pojištění, ale nevím jestli je to
    >>pravda.
    >>Mě by zajímalo, zda je možné udělat si ŽL a pracovat
    >>jako OSVČ a vykonávat služby na smlouvu o dílo pro
    >>tohoto zaměstnavatele a nepřijít o PPM. Nevíte o tom
    >>někdo
    >>něco více?
    >****
    >Na dohodu jsme to řešili u nás - ovšem musí se hlídat
    >100 hodin (od roku 2007 by to mělo výt 150 hodin).

>Pani na RD si dělala jak potřebovala doma a potom jsme to
    >vykázali na dohodu, samozřejmě, že jsme hodiny trochu
    >ponížili, aby jí to vydrželo a nebylo to každý měsíc,
    >vždy jsem to nějak sloučila, nebo jí i předplatila,
    >tak aby to nebylo bráno jako soustavná práce. To ovšem
    >ne každému vyhovuje. Na ten ŽL by to asi šlo, ale je to
    >přesně Švarcsystém a nevím, jestli by se do toho
    >zaměstnavatel pustil, já tedy ne.

Na dohodu jste to měli i při vyplácení PPM nebo jen při RD?
    Na ten ŽL jsem to myslela tak, že bych stejné služby poskytovala i jiným subjektům.
    Ještě by mě zajímalo, jestli někdo nevíte, jak je to u společníků v s.r.o. Ti mohou být dále společníky i během vyplácení PPM, jen nesmí mít příjmy jako zaměstnanci této společnosti? A mohou občas něco za společnost vyřídit, podepsat..... bez nároku na příjem? Tomuhle nerozumím

• 9. 11. 2006 11:20

Jana (neregistrovaný)

Dohodu při RD (ono by to šlo na zrkácený, ale měla by nižší průměr na další MD o kterou usilovala), naši společníci jsou všichni jako zaměstnanci a vy jste myslela asi jednatelé - a ti u nás nejsou speciálně vyplácení - jsou také zaměstnanci. Taková alternativa jednatel na MD mě ještě nenapadla, to vážně nevím.

• 9. 11. 2006 13:16

janiny (neregistrovaný)

Děkuji za informace. Hledám totiž alternativu jak pracovat i prvních půl roku po porodu a nepřijít o PPM. Asi budu muset potřebnou práci udělat jen na dobré slovo jako výpomoc kolegům bez nároku na mzdu :-))), protože přijít kvůli částečnému úvazku (víc bych nestíhala) o PPM se mi nevyplatí. Většinu práce sice udělám doma, ale občas budu muset jít za firmu něco vyřídit a občas podepsat. Pokud bych však neměla pracovat, neměl by ani nikde figurovat můj podpis :-(((
    Další 2,5 roku v tomto směru pak není problém, buď budu pracovat na zkrácený úvazek nebo právě na dohodu.

• 9. 11. 2006 14:24

Jana (neregistrovaný)

Tak že jestli jsem to pochopila dobře jste jednatel, s nějakým podpisem bych si nelámala hlavu, koneckonců proč by jednatel nemohl udělat něco zadarmo ne? My jsme jednatelé 3 a žádnou odměnu si za to nevyplácíme a ještě to nikomu nepřišlo divný.
    Přeju zdravý miminko

• 9. 11. 2006 14:34

janina (neregistrovaný)

Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).