Re: OT- spoluvlastnictví vozidla v rodin
*** Na dotaz odpovídám, že není spoluvlastníkem. Ale ve Vašem případě toho příspěvku bude určitě záležet na tom, jak přesně zní ta podmínka, kdy je nárok na tento příspěvek - přesné znění já neznám. Pokud je podmínkou, že "nikdo v rodině" nesmí vlastnit, potom rodiče nebo sestra rodinou jsou a podmínka splněna není. Ale jak říkám, přesné znění té podmínky neznám. Ale určitě existují i jiné příspěvky na dopravu postižených osob - příspěvěk přímo vlastníkovi auta - tuším přes devět tisíc, nebo příspěvek postiženému - ten je tuším přes šest tisíc ***
Jenom doplním, přesné znění je: ... příspěvek vrátit, pokud do 2 měsíců nepřestane být vlastníkem původního motorového vozidla.
A problém je v tom, že druhá dcera si chce kupovat auto, které nutně potřebuje, aby mohla vykonávat práci. A i když je auto staré, tak ho známe a nechceme riskovat nějaký vrak z bazaru, proto původní vozidlo chceme převést na zdravou dceru. Prý to nejde.
*** Podle mě pokud auto z jejího (nemocné) vlastnictví bude převedeno do vlastnictví sestry (zdravé), pak podmínka splněna je. Ale bude v tom možná ještě něco jiného. Není tam třeba něco, že to nesmí být do vlastnictví rodinných příslušníků nebo něco takového? ***
V té vyhlášce (§ 7 vyhlášky 182/1991 Sb) je jenom to, co jsem ocitoval. Jenomže úřednice tvrdí, že se posuzujeme jako celá rodina, a z MPSV přišla odpověď, že podmínka sice tímto splněna je, ale že orgán může část příspěvku odejmout, protože se prostředky za prodané vozidlo mohly použít na nákup nového.
To je dle mě hovadská odpověď, asi aby vůbec něco odpověděli. Tak se v tom vyznejte. Ale jinak díky za snahu.
*** Pokud se lze ještě někam odvolat, tak to zkuste - já s tím moc zkušeností nemám. Jen by mě zajímalo, zda u té podmínky "... příspěvek vrátit, pokud do 2 měsíců nepřestane být vlastníkem původního motorového vozidla" by tedy nevadilo, kdyby se auto někomu darovalo (?) ***
To oni neřeší, oni chtějí jenom vidět technický průkaz se jménem nového majitele.
Když to "proženu" přes třetího člověka a třeba za 3 měsíce převedu zpět na zdravou dceru, tak to za a) nejsou schopni zjistit, za b) stejně nic nenadělají, protože dcera je svéprávná a může si koupit co chce a za c) to bude akorát o 1000,- Kč dražší. Jenže mě vadí ta nesmyslnost.
*** No dobře, ale jak oni zjistí, že auto bylo prodané a za kolik? Když v tom odůvodnění je, že získané prostředky mohly být použité na nákup nového auta pro nemocného. Když tohle - prodej - mají za záminku k tomu, aby příspěvek krátili, pak by mělo být jedno KOMU ale důležité ZA KOLIK, ne? ***
Že auto bylo prodané zjistí a ověří právě podle technického průkazu. Za kolik není pro ně podstatné, protože oni znají vozidlo co mám a podle tabulek berou jeho stávající hodnotu se kterou kalkulují při posuzování. Ten příspěvek se většinou dle mých informací nedává v maximální výši a to krácení, které jsem zmínil je domněnka úřednice z ministerstva, ale chybná.
Celý spor se točí vlastně jenom kolem toho, jestli jsem přestal být majitelem vozidla, když se jeho majitelkou stane druhá dcera. Já tvrdím že ano, v tomto okamžiku nemám k tomuto autu žádný právní vztah. Budu muset oslovit asi právní odbor MPSV.
Případně můžete na email.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.