Re: Vlastnická práva vlastníků jednotek
>Co vše si mám představit pod větou: Vlastník jednotky
>nesmí provádět takové úpravy jednotky, jimiž by
>ohrožoval výkon vlastnického práva vlastníků ostatních
>jednotek.? Do toho může patřit i hluk? To by se potom žádné
Myslí se tím hlavně materiální zásahy, ovlivňující společné prostory. S čím jsem se setkal já, tak to bylo např. dobudování rúzných průhledů, dalších dveří, vyvedení klimatizace do spol. prostor apod.
Hluk apod. řeší zase ObčZ.
>úpravy konat nemohly. Kde bych našla přesnější výčet
>těchto omezení?
Nikde žádný výčet nenajdete. Případné spory řeší soud. Máte na mysli nějakou konkrétní úpravu?
Podívejte se do Prohlášení vlastníka, kterým vymezil ve Vašem domě jednotky, nebo do Vaší kupní smlouvy k bytu, co jsou společné části domu a čím je ohraničena Vaše jednotka - obvykle bývají výplně otvorů v plášti budovy společnými částmi domu a jednotka bývá ohraničena vnitřní stranou jejích oken a dveří, takže bez souhlasu SVJ "svoje" okna měnit nemůžete, a to ani "za své peníze". Navíc pokud nebudete postupovat podle práva (stavební zákon - povolení či ohlášení), tak Vás zcela jistě někdo "práskne" a dostanete pokutu. Nechte si tu výměnu "stejné za stejné" a "za svoje" odsouhlasit na na shromáždění SVJ a stavte se i na stavebním úřadě.
... což je zároveň odpověď na dřívější dotaz ohledně výměny oken, tzn. odpověď na otázku, co je vlastně společným prostorem.
Tento dotaz spíš byl o tom, jak úpravou *vlastní* jednotky nezasáhnout do práv ostatních spoluvlastníků, ale tazatelka může zjistit, že výměna oken není úpravou její jednotky.
Děkuji.
Ve smlouvě jsem našla, že do vlastnictví jednotek patří mimo jiné i vnější okna, a to doslova napsané. Společným majetkem jsou okna, ke kterým je přístup ze společných částí domu. Takže podle toho bych si okna mohla vyměnit bez souhlasu všech vlastníků. Je to tak?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.