Re: kontrola FÚ - neuznali odpočet živ.p
Můj názor: pokud účetní uplatní víc než 12000,-, je to její chyba - to je v zákoně o daních z příjmů a má to vědět.
Pokud se ale řídíla tím, co je napsané na potvrzení - bývá tam výslovně uvedeno něco jako "pro účely odpočtu pro daň z příjmů na rok" atd. - tak podle mého názoru za to neodpovídá. Není v silách účetní a není to ani její povinností kontrolovat podrobně všechny ty různé smlouvy.
Na těch potvrzeních od pojišťoven to ale bývá podle mých zkušeností správně, je tam třeba rozdělená částka uznatelná a neuznatelná (nemocenské nad limit tuším, ale teď nemám nic k nahlédnutí, tak mě prosím nechytejte za slovo). Jana F.
Ten odstavec znám. Abych to upřesnila - nevím co mají za povinnost mzdové účetní - studovat ty smlouvy? Já mám smluvně dohodnuto, že se řídím tím, co pojišťovna napíše na potvrzení a smlouvy nestuduji. Něco jiného je totiž znát ten zmíněný § a něco jiného je studovat ty nejrůznější smlouvy, to opravdu nehodlám. Jana F.
Pro upřesnění: samozřejmě, že jsme nedali víc, než 12 tis. Podle kontroly to nemělo být víc, než měs. pojistné x poč. měs.pojištění, takže u smlouvy uzavřené 1.7. a pojistném 200 měs. by to nemělo být víc, než 1200. Na potvrzení je přes 20 tis. To by snad pak měl finančák vymáhat po pojišťovně a ne po zaměstnavateli, ne?
ohledně zodpovědnosti za správnost uplatněné částky - myslím, že záleží na smlouvě účetní, to je asi interní problém firmy, jestli za to zodpovídá mzdovka, podnikatel, či nevím kdo.
ohledně správnosti potvrzení od pojišťovny - pojišťovna asi vyplnila kolik zaplatil. a asi správně. jenže v zákoně je, že se může uplatnit nejen zaplacené, ale i PODLE smlouvy.takže pokud pojišťovna napsala částka k uplatnění podle §§§§§atd, dalo by se mluvit o tom, že je zodpovědná ona. pokud dala potvrzení, že zaplaceno bylo, za chybné uplatnění zodpovědná rozhodně není.
dámy z FÚ ale nemají spíš co komentovat, kdo za to může. podle zákona je odpovědný podnikatel za vše, a je jeho problém, na koho to potom "hodí"
U všech životních pojistek zkoumáme mimo jiné(§15, odst.6) i výši nasmlouvané a zaplacené částky, pokud nesouhlasí - požadujeme po zaměstnanci (a většinou i dostaneme) dodatek o změně smlouvy - zvýšení částky. Jednorázové platby se rozpočítávají s přesnotí na dny trvání smlouvy. FU nám neuznal potvrzení od České spořitelny, protože v potvrzené částce nebyla evidentně oddělená částka za životní pojištění od ostatních pojistných částek. Tuto smlouvu jsme na FU konzultovali předem, takže odpočty jsme neuplatnily.
Pokud si pamatuji - zákony se ale mění příliš často, tak si pojišťovna za potvrzení zodpovídala pouze v jednom roce a potom to zase ze zákona vypadlo.
Prosím dotaz a když v mém případě je na potvrzení od pojišťovny napsáno - na základě smlouvy č. uzavřené dne. zaplatil zao bdobí 2005 částku na soukromé živ. poj. pro účely daní z příjmů podle §6 zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů ve znění pozdějších přepdisů ve výši 42 875. Pojišťovna vydává toto potvrzení pro možnost uplatnění odpočtu zaplaceného poj. od základu daně dle §15 odst.10 zákona 586/1922 Sb. o daních z příjmů.
Kolik jsem mohla uplatnit 12 000?
V dodatku ke smlouvě je předepsané měsíční poj. 1000 z toho poj. pro případ smrti a dožití 563.
Kolik jsem měla uplatnit?
Zaměstnanec mi tvrdil, že dával mimořádný vklad a já to nijak dále nezkoumala a uplatnila 12000.
Mohu poprosit ještě o názor, když zaměstnanec předělával starou smlouvu na Dynamik- a převáděl ze staré smlouvy určitou část peněz jako mim. vklad (samozřejmě to má uvedeno ve smlouvě). Měsíčně platí 538 Kč a mim. vklad si napsal,že chce taky daňově uznat. Mohla jsem mu uplatit částku, která mi přišla na potvrzení tj. 42875 (běžné poj. + mim. vklad) - samozřejmě pouze 12000?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.