Re: Reklamace - podnikatel
>>Nemůžu najít na jaký paragraf a vůbec jakýho zákona
>>se
>>můžu obrátit při reklamaci zboží co se používá pro
>>podnikání? Prosím o pomoc.
V ObchZ najdete pouze obecná ustanovení o odpovědnosti za vady a záruce jakosti (u kupní smlouvy např. §§429, 436...). Konkrétní pomínky musí být ošetřeny smluvně.
Pokud jste i jako podnikatel spotřebitelem (viz http://business.center.cz/business/pravo/ochrana_spotrebitele/podnikatel_spotrebitelem.aspx), vztahují se na vás i ustanovení zák. na ochranu spotřebitele (délka reklamačního řízení apod.).
>myslím §24/1 zákona 586/92Sb. (škoda způsobená jiné
>osobě - je daň.uznatelná, pokud jí po nás vymáhají)
???
Spotřebitelem nejsme, jelikož to zboží používáme pro podnikatelskou činnost (dále zákazníkovi). Bohužel kokrétní podmínky nejsou ošetřeny smluvně. Bylo mi řečeno,že zboží je v reklamačním řízení - lhůta 30 dní a ať se podívám do Obchodního zákoníku, jaký § se na to vztahuje. (je mi jasný, že žádný konkrétně) Protože chceme oznámit dodavateli, že po uplynutí lhůty pro reklamaci a nedodání či opravení zboží odstupujeme od smlouvy podle § 436.
>Spotřebitelem nejsme, jelikož to zboží používáme pro
>podnikatelskou činnost (dále zákazníkovi). Bohužel
>kokrétní podmínky nejsou ošetřeny smluvně. Bylo mi
>řečeno,že zboží je v reklamačním řízení - lhůta 30 dní a ať
>se podívám do Obchodního zákoníku, jaký § se na to
Ustanovení o délce reklamační doby není vůbec součástí ObčZ - je to v zák. o ochraně spotřebitele a ten se na vás tedy nevztahuje.
>vztahuje. (je mi jasný, že žádný konkrétně) Protože chceme
>oznámit dodavateli, že po uplynutí lhůty pro reklamaci
>a nedodání či opravení zboží odstupujeme od smlouvy
>podle § 436.
Pokud jste si lhůtu nesjednali smluvně, je to problém. Pouze kdybyste požadovali odstranění vad, definuje ObchZ lhůtu jako "přiměřenou" (§437/3).
>>>Nemůžu najít na jaký paragraf a vůbec jakýho zákona
>>>se
>>>můžu obrátit při reklamaci zboží co se používá pro
>>>podnikání? Prosím o pomoc.
>V ObchZ najdete pouze obecná ustanovení o odpovědnosti
>za vady a záruce jakosti (u kupní smlouvy např. §§429,
>436...). Konkrétní pomínky musí být ošetřeny smluvně.
>Pokud jste i jako podnikatel spotřebitelem (viz
>>http://business.center.cz/business/pravo/ochrana_spotrebitele/podnikatel_spotrebitelem.aspx), vztahují se na vás i
>ustanovení zák. na ochranu spotřebitele (délka
>reklamačního řízení apod.).
>>myslím §24/1 zákona 586/92Sb. (škoda způsobená jiné
>>osobě - je daň.uznatelná, pokud jí po nás vymáhají)
>??? - Ty 3 otazničky platí mé odpovědi? Pouze jsem zde citovala daň.poradce. Je to snad špatně?
>>??? - Ty 3 otazničky platí mé odpovědi?
Ano - nepochopil jsem, jak daňová uznatelnost nákladů souvisí s reklamací podnikatele. Měla jste asi na mysli daňovou uznatelnost event. škody, která byla vadami způsobena.
>>Pouze jsem zde citovala daň.poradce. Je to snad špatně?
Aha, nepochopil jsem, že je to citát (píšete "myslím" a odkazujete na § ze zák. o DP). Jestli je to špatně, nehodnotím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.