Re: prodej nemovitosti
Dobrý den Pavle,
podívala jsem se po delší době na diskuzi a náhodou na toto téma. To je důvod, proč jsem se ptala. Já si totiž také ze své praxe pamatuji, že jsme účtovali podle data návrhu do vkladu. Nyní mě však u jiné společnosti přesvědčovali o tom, že budeme účtovat až při zápisu. Nutno říct, že je to logičtější. Katastrální úřad může napřklad přijít na nějaké nesrovnalosti a zápis nemusí proběhnout. Takže nevím ....
Re: prodej nemovitosti
Dobrý večer Eleno,
účetnictví má "jen" věrně a poctivě zobrazit, co se v účetní jednotce odehrává na základě jejího právního jednání.
U převodu vlastnického práva je rozhodné datum podání návrhu na katastr. To že dojde k zápisu do KN až za řadu měsíců po podání není pro převod vlastnictví rozhodné.
Právně tedy koupím/prodám nemovitost dnem podání na KN a účtovat o tom bych měl až dnem doručení? To by asi nebyl věrný a poctivý obraz majetku účetní jednotky. To bych u dvou subjektů opravoval inventury a odpisy?
Poměr zápisů ke dni podání návrhu oproti zastavení řízení je jasně ve prospěch zápisů. Ostatně vždy se jednalo o podmíněný zápis, který se musel opravit, pokud KN nezapsal. A tak nesouhlasím, že je logičtější účtovat až při doručení rozhodnutí o zápisu.
Kdysi postup jasně uvádělo Opatření v úvodních ustanoveních, v současné době jsem to ve vyhlášce nenašel. Pouze v ČÚS 13/6,3 poslední část věty je o tom nejasná zmínka. Ale i kdyby této zmínky nebylo, tak přeci zrušením Opatření se nezměnil právní okamžik nabytí nemovitosti ani samotný zákon o účetnictví.
Čím Vás přesvědčovali u té jiné společnosti?
Hezký večer
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.