Vlákno názorů k dotazu Prodej nemovitosti od Vlaďka - Re: prodej nemovitosti DPH- §21- při převodu nemovitosti je...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 11. 2006 18:52

Vlaďka (neregistrovaný)

Re: prodej nemovitosti
    DPH- §21- při převodu nemovitosti je to den doručení listiny, ve které je uvedeno datum právních účinků vkladu do KN ( tedy datum, kdy obdržíte lejstro z KN),
    DP- datum zápisu do KN

• 19. 11. 2006 20:31

Elena (neregistrovaný)

Děkuji Vám za stručnou a přesnou odpoveď a přeji hezký zbytek večera.

• 20. 11. 2006 2:57

Pavel (neregistrovaný)

Domnívám se, že účtovat se bude podle data podání na KN a tím se to i dostane do DP za rok 2006, pokud se návrh doručí KN do konce roku 2006.
    Alespoň se takto účtovalo a danilo leta letoucí. Co mi uniklo?

Hezký den

• 27. 11. 2006 20:15

Elena (neregistrovaný)

Dobrý den Pavle,
    podívala jsem se po delší době na diskuzi a náhodou na toto téma. To je důvod, proč jsem se ptala. Já si totiž také ze své praxe pamatuji, že jsme účtovali podle data návrhu do vkladu. Nyní mě však u jiné společnosti přesvědčovali o tom, že budeme účtovat až při zápisu. Nutno říct, že je to logičtější. Katastrální úřad může napřklad přijít na nějaké nesrovnalosti a zápis nemusí proběhnout. Takže nevím ....

• 27. 11. 2006 23:09

Pavel (neregistrovaný)

Dobrý večer Eleno,
    účetnictví má "jen" věrně a poctivě zobrazit, co se v účetní jednotce odehrává na základě jejího právního jednání.

U převodu vlastnického práva je rozhodné datum podání návrhu na katastr. To že dojde k zápisu do KN až za řadu měsíců po podání není pro převod vlastnictví rozhodné.

Právně tedy koupím/prodám nemovitost dnem podání na KN a účtovat o tom bych měl až dnem doručení? To by asi nebyl věrný a poctivý obraz majetku účetní jednotky. To bych u dvou subjektů opravoval inventury a odpisy?

Poměr zápisů ke dni podání návrhu oproti zastavení řízení je jasně ve prospěch zápisů. Ostatně vždy se jednalo o podmíněný zápis, který se musel opravit, pokud KN nezapsal. A tak nesouhlasím, že je logičtější účtovat až při doručení rozhodnutí o zápisu.

Kdysi postup jasně uvádělo Opatření v úvodních ustanoveních, v současné době jsem to ve vyhlášce nenašel. Pouze v ČÚS 13/6,3 poslední část věty je o tom nejasná zmínka. Ale i kdyby této zmínky nebylo, tak přeci zrušením Opatření se nezměnil právní okamžik nabytí nemovitosti ani samotný zákon o účetnictví.

Čím Vás přesvědčovali u té jiné společnosti?

Hezký večer

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).