Re: Přirážka za platbu stravenkami?
Souhlasím, taky je nenávidím :-))) Lidi, co jimi platí, si tu přirážku zaslouží :-))) Ale můžu jim jí naúčtovat? A co v tom případě DPH? Kdyby to byla sleva, tak jako platební podmínka bez DPH, ale jako přirážka to jde taky??? Jana F.
To o zasloužení přirážky byl žert jako reakce na předchozí příspěvek.
Vyšší cena bych chápala jako platební podmínku. Ale netrvám na tom, je mi to naprosto jedno, potřebuji jen znát důvod, proč to jde eventuelně nejde. Jana F.
třeba proto, že je to cenina (za známku v uvedené hodnotě taky nemůže chtít prodavač víc, stejně jako za jízdenky na mhd)
nebo proto, že se zavazuje ve smlouvě s dodavatelem stravenek k určitým podmínkám - např. že za stravenku poskytne zákazníkům jídlo v uvedené hodnotě
nebo proto, že by diskriminoval klienty různou cenou (např. když po cizincích chtěli víc, taky to neprošlo)
jediná rada - pokud se to podnikateli nelíbí, nikdo ho nenutí přijímat stravenky
Myslíte že by to opravdu neprošlo ani jako platební podmínka? Za platbu v hotovosti se přece také poskytuje určitá sleva oproti platbě bankou. A toto je také "způsob platby". Opakuji, že je mi to osobně jedno, ale nechci podnikateli jednoduše říct, že něco nejde a nezkusit najít nějaké řešení.
Dodávám už jen jako ne moc vážný nápad: taky by to mohl pojmout obráceně - všechno zdražit o 5% a těm, co platí hotově, dávat 5% slevu :-) Co se týká DPH, tak by na tom dokonce vydělal :-) Jana F.
Tenhle nápad, to byla spíš recese, v praxi si to neumím představit a neodvážila bych se to udělat.
Jinak jsem s řešením tohoto problému jako na začátku - nevím, jestli přirážku 5% za "úhradu stravenkami" posuzovat jako dvojí ceny (nic o zákazu jsem nenašla, je to někde?), nebo jako "obrácenou" slevu = jako finanční plnění bez DPH?
Budu moc ráda, pokud se k tomu ještě někdo vyjádříte. Jana F.
že jde o dvojí ceny, když jednomu prodá rizoto za 45 a druhé to samé ve stejném množství za stravenku 50 Kč, je snad jasné.
a diskriminace zákazníka je zakázaná. podívejte se např. na ASPI int.č. 15171 nebo 24186. nebo rozsudek 6C209/98, z kterého jasně vyplývá kdy jde o diskriminaci zákazníka a o porušování dobrých mravů. obojí je ze zákona zakázáno.
Děkuji, asi máte pravdu, ty odkazy, na které upozorňujete jsem sice nenašla, ale našla jsem jiné věci a dalo by se to opravdu posoudit jako porušení zákona o ochraně spotřebitele. I když jednoznačné to není, viz třeba přímo tady na BC: http://business.center.cz/business/finance/ucetnictvi/dvoji_ceny.asp
Jen bych docela pořád ráda věděla, jestli to napadlo také někoho jiného, nebo jestli to dokonce provádí v praxi, nebo jestli jen já mám takhle vynalézavého podnikatele :-) Jana F.
na bc jsou i jiné "nepřesné" informace. viz třeba to, že obchod nemusí vést ceník.
na dvojí ceny existuje pokud vím judikát (cozinci), který podrobně určuje, co je to diskriminace a porušování dobrých mravů. a to dvojí ceny podle formy platby jsou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.