Re: Faktury
Archivujte oboje. Do peněžního deníku účtujte vždycky příjem za fakturu, tj. bankou nebo hotově. DE /=daňová evidence, tj. bývalé jednoduché účetnictví) není složitá, ale podle vašeho dotazu si nejste moc jistý - raději si kupte nějakou příručku o DE, je toho na trhu dost.
No přiznávám, že v některých věcech mám hokej. :-)))
Ještě zeptám. Mám doklad o uhrazení zálohy na fakturu a potom doklad o zaplacení doplatku. Mám je zaevidovat podle datumu, který je na těchto dokladech, takže každý zvlášť (což si myslím). Nebo nějak dohromady, třeba podle datumu splatnosti, který je na faktuře. Předem díky moc a omlouvám se, že otravuji s takto banálními dotazy.
Tak to máte pravdu teďmě zase něco napadlo:-)
Vystavil jsem jedné firmě faktury a odeslal jsem jí je. Po čase jsem chtěl od nich peníze a tak jsme se dohodli, že to všechno shrnu na jednu novou fakturu a na ty staré jim vystavím dobropisy. Mám ty staré faktury a dobropisy na ně také archivovat a nějak zanášet do deníku nebo je můžu zahodit, když přece 0 od 0 pojde ne. Oni zřejmě vedou podvojné účetnictví, tak to potřebují, ale pro mě to přece nemá význam ne? Předem díky.
No já mám dojem, že literatury je až dost :-)) Pro řádné vedení DE potřebujete znát jak teorii, tak i modelové příklady. Nebo třeba zkuste zajít na nějaký (vícedenní) kurz pro DE. Získané znalosti se vám určitě budou hodit, některé hned, jiné později. Ale leccos pochopíte snáz, budete mít větší přehled, pochopíte určité souvislosti a usnadní vám to v budoucnosti rozhodování, co (ne)dělat a kdy a za jakých podmínek (ne)bude pro vás to či ono výhodné.
Re: Faktury a daňová evidence
V jedné diskuzi o kus vedle tady někdo napsal odkaz na šikovné stránky, které by se vám mohly hodit - http://www.jakpodnikat.cz
Tak si to tam pořádně přečtěte a když vám něco nebude jasné, tak se zeptejte :-)
PS: A až se budete ptát příště, zkuste do nadpisu příspěvku podrobněji vepsat, s čím potřebujete pomoci. Zvýšíte tak šanci, že si vašeho dotazu někdo všimne. Pamatujte prosím, že zdejší odpovědi slouží jako znalostní databáze pro hodně lidí, takže pro pozdější vyhledávání a pro porozumění souvislostem je dobré zachovávat určitá pravidla. Děkujeme za pochopení ;-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.