Náhrady zam-ci za práci na vlastním PC
Podívejte se do zákona o dani z příjmů §6 odst.7 písm a) a taky do zákoníku práce §131. Takže ANO, nárok určitě má a tato náhrada by se mu nedanila.
Ale pozor na rozumnou výši té náhrady - pokud má zaměstnanec doma starší počítač, který by se dnes koupil v bazaru za pár tisíc, a zaměstnavatel mu vyplatí postupně náhrady 50 tisíc, tak je něco špatně - to by se zaměstnavateli vyplatilo koupit si svůj počítač do firmy.
A také bych vyplácené peníze za práci doma rozdělila na dvě složky:
a) náhrada za opotřebení vlastního pc (menší rozumná částka, nezdaněno)
b) odměna za samotnou práci u toho pc, možná i za přesčasy (vpodstatě složka mzdy, tj. řádně zdaněno atd.)
To, co jsem právě napsala, je JEN můj názor. Takže raději počkejte, co vám na to odpoví někdo zkušenější, já jsem tohle v praxi ještě neřešila ;-)
Re: Náhrady zam-ci za práci na vlastním
Plně souhlasím s uvedeným řešením. Pro průkaznost, že s PC opravdu bylo pracováno by bylo dobré, aby bylo možno prokázat např. to, že zaměstnavatel kvůli této činnosti určil pracovní dobu zaměstnance doma, pokud pracuje po práci, mělo by se jednat o přesčas, jeho proplacením mám podklad pro uznatelnost tohoto výdaje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.