Re: daňové zvýhodnění
Prostudoval jsem si pečlivě §35c/10, nikdy předtím jsem neuvažoval, že by to mohlo být jinak. Pokud by měly platit obě možnosti najednou, pro ten měsíc by to platilo pouze v jedinném případě a to, když se dítě narodí 1. den, nebo školní rok, ve kterém začíná příprava na povolání též začíná 1. v měsíci (což tak mnohdy není).
Pokud vznikne zaměstnanci nárok, podepíše prohlášení, kde uvede datum změny a doloží ji, a již v tom měsíci mu přiznáváme daňové zvýhodnění. Pokud by to FÚ neuznal, podal bych odvolání, protože cílem zákonodárce nebylo znevýhodnit ty, kde skutečnosti začaly platit 2. den v měsíci a další.
Já to chápu tak, že ustanovení, že zvýhodnění platí pro ty měsíce, na jehož počátku byly splněny podmínky, platí pro ty, kteří z různých důvodů začaly vyživovat děti uprostřed roku nebo jen po část roku. Rozhodně to neplatí pro ty, kterým se děti narodily, takže nárok za měsíc říjen určitě má a FÚ udělal určitě chybu a udělala bych nějaké to odvolání, jak píše Olda.
*** Já jsem si jistá na 100% :-)) - § 35c, odst.10) zákona o daních z příjmu:
"Poplatníkovi, který vyživuje dítě jen jeden kalendářní měsíc nebo několik kalendářních měsíců ve zdaňovacím období, lze poskytnout daňové zvýhodnění ve výši 1/12 za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku byly splněny podmínky pro jeho uplatnění. Daňové zvýhodnění lze uplatnit již v kalendářním měsíci, ve kterém se
dítě narodilo, nebo ve kterém začíná soustavná příprava dítěte na budoucí povolání, anebo ve kterém bylo dítě osvojeno nebo převzato do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu."
Ten stav na počátku měsíce se zkoumá v případech, kdy došlo k nějaké jiné změně než je narození nebo začátek soustavné přípravy, či osvojení - např. někdo vyžení dítě, nebo je dítě soudně svěřeno do péče druhého z manželů, atd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.