Re: Podvojka - začátečník
Tak, tak. Je nejlepší si rozdělit 5.. účty analitikou dle Vaší potřeby.
Např. 50101( 501100) kanc.potřeby, 50102 čistící prostř.,atd.
Co se týká ostrahy, tu bych účtovala do služeb 518... Tento účet si zase rozdělíte podle potřeby.
Prostě to, co nakoupíte a týká se to režie, tak na 501 xx a služby, které pro Vás někdo provádí ( ostraha, kopírování, úklid,...) tak na 518 xx.
Rozumíme si ?
To je v pořádku. Pokud účtujete způsobem B, tak při nákupu účtujete 504/211 nebo 321......
Vlastně to zboží dáváte rovnou do nákladů. Na konci roku účtujete inventurní zůstatek na skladě 132/504. Na začátku dalšího roku stejnou částku zase zpět 504/132.
Název prodané zboží se mi také nelíbí, ale co naděláme :-)
Za předpokladu, že účtujete sklady způsobem "B" - to co mám na skladě mám na účtu 501000. Spotřební materiály - režijní, co nejdou na sklad - na 501 a můžete ještě třídit analytikou (např. pro čistícíprostředky zvlášť např.501001, kancelářské potřeby501002 zvlášť atd.atd.) Analytika Vám přehledně zobrazí, co máte jako přímou spotřebu a co Vám zůstane na skladu. To co máte skladem k datu závěrky (31.12.2006) - zjistíte inventarizací - pak účtujete na účty skladu 112/501 a k 1.1.2007 si to zase vrátíte opačným zápisem 501/112. To co chcete vést skladem by mělo mít skladové karty.
Pro podvojku - Sbírka souvztažností - jsou tam všechny účty směrné účtové osnovy i s tím co se na ně účtuje.
Co se týká služeb jako např.úklid provozovny cizí firmou, ostrana - dáváme na účty 518 a zase třídím podle analytiky.
Pokud s tím máte
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.