Re: Jak účtovat o úhradě fa kreditní kar
:-) asi si nerozumíme, já jsem se chtěl pouze ujistit zda není nějak napadnutelné, že stále účtuji na 315, když už se má účtovat na 261. Nejde mi o tu změnu, jde mi o to, aby nepřišla nějaká kontrola a neřekla mi, jakto že ještě účtuju na 315. Změna je v pohodě, napíšu si na to asi směrnici. Stejně díky za reakce :-)
Proč přes účet 261? Já raději přes 3xx
Mně se tedy nezdá správné účtovat úhrady kartou přes 261. Podle mého názoru slouží účet 261 pro převody peněz V RÁMCI FIRMY mezi pokladnou a bankou nebo mezi bank.účty téže firmy nebo mezi firemními pokladnami. Ale platba kartou (jinému subjektu či od jihého subjektu) je podle mého názoru klasická pohledávka (u výnosů) či závazek (u nákladů) a rozhodně účtuju přes účty 3xx. Uvítám další názory a zkušenosti.
Re: Proč přes účet 261? Já raději přes 3
Já účtuji platby karet taky přes 3xx. Platbu kartou z klasického b.ú. účtuji na 335 (analytika dle jednotlivých karet) a až zaměstnanec dodá doklad, pak 5xx, 343/335. Máme ve firmě také kreditní karty (DINERS) a ty účtuji při předání účtenky 5xx /379 (analytika pro DINERS) a při úhradě jednou měsíčně na základě výpisu z DINERS pak 379/221. Také se domnívám, že je to správnější postup než přes 261.
Když začínaly platby kartou, uvažovali jsme, jak účtovat. Na dotaz v bance nám bylo odpovězeno, že banka považuje jakoukoliv platbu kartou za výběr hotovosti. Tak jsme účtovali přes 261. Při tom ovšem nemyslím, že by účtování přes 3xx byl hřích.
Nic ve zlém, ale názor banky pro mě není rozhodující. Za účetnictví firmy jsem zodpovědná já jakožto účetní a samozřejmě společníci. Ale banka rozhodně není zodpovědná za firemní účetnictví a nenese odpovědnost za špatné rady.
Můj názor:
Podstatná je POVAHA účetního případu. Když si v obchodě něco koupím a zaplatím kartou, tak v okamžiku, kdy si tu věc odnáším z obchodu, mi vzniká vůči obchodníkovi ZÁVAZEK za to zboží zaplatit. A závazky se účtují na 3xx. Kdyby z nějakého důvodu platba kartou neproběhla, pořád trvá závazek vůči obchodu za to zboží doplatit, třeba hotově nebo převodem.
Obdobně - když já budu na straně obchodníka a lidem budu prodávat zboží na plat.karty, tak budu mít vůči nakupujícím POHLEDÁVKY - a ty se účtují na 3xx
Já v podstatě také - JE to závazek placený z účtu. Pro protistranu to přece také není příjem v hotovosti a vklad na účet nebo podobné krkolomnosti. Je to oboustranně bezhotovostní platba.
Ale přiznám se, že v některých případech ten způsob výběrem z účtu používám také - a to když jsem neměla jasný doklad o tom, že platba proběhla kartou a zaúčtovala jsem jako výdaj v hotovosti. Pak na to přijdu na výpise a už se mi to nechce opravovat, tak to zaúčtuju jako výběr. Ale tím si jen usnadňuji práci, ale správné to myslím není. Jana F.
>>Když začínaly platby kartou, uvažovali jsme, jak
>>účtovat. Na dotaz v bance nám bylo odpovězeno, že
>>banka
>>považuje jakoukoliv platbu kartou za výběr hotovosti.
>>Tak
>>jsme účtovali přes 261. Při tom ovšem nemyslím, že by
>>účtování přes 3xx byl hřích.
>
>Můj názor:
>Podstatná je POVAHA účetního případu. Když si v
>obchodě něco koupím a zaplatím kartou, tak v okamžiku, kdy
>si tu věc odnáším z obchodu, mi vzniká vůči
>obchodníkovi ZÁVAZEK za to zboží zaplatit. A závazky se účtují na
>3xx. Kdyby z nějakého důvodu platba kartou neproběhla,
>pořád trvá závazek vůči obchodu za to zboží doplatit,
>třeba hotově nebo převodem.
>Obdobně - když já budu na straně obchodníka a lidem
>budu prodávat zboží na plat.karty, tak budu mít vůči
>nakupujícím POHLEDÁVKY - a ty se účtují na 3xx
Paní Evo M., je to jenom věc názoru a síla zvyku. Pokud
jsou účetní zvyklé na 261 nebo na 3xx je to jejich zvyk
(možná i názor) nebo názor "vyšších". ,
Váš názor:
== něco koupím a zaplatím kartou, tak v okamžiku, kdy
>si tu věc odnáším z obchodu, mi vzniká vůči
>obchodníkovi ZÁVAZEK za to zboží zaplatit.==
nebude ten nejsprávnější z toho jednoduchého důvodu:
po PLATBĚ kartou již nic nedlužím, neboť tím okamžikem
jsou finance odepsány z MÉHO účrtu a připsány na účet
obchodníka. Dokladem je záznam na výpisu z účtu = datum
+přesný čas a č. karty a v praxi si je možno tento postup
jednduše ověřit:
Předpoklad: na b.ú. je k 27.11. 1000,- ZAPLATÍM kartou
nákup PHM u pumpy 800,- a při platbě v obchoďáku (platit
300,-) mě poděkují a upozorní, že holt NEJSOU a musím platit
v hotovosti. Závěr = nemám peníze, ani závazek u pumpy!
Je tedy věc každého jaký způsob účtování plateb kartou
použije: zvyk = přes závazky, názor = přes výběr hotovosti do
pokladny a výdej dle dokladu.
Nevím přesně, jak probíhají bankovní operace, ale vím, že některé platby kartou mi strhnou téměř hned, některé až po několika dnech - a může se teoreticky stát, že nějaký obchodník si zapomene dát tu platbu kartou proplatit - jsou různé druhy karet :-) Opravdu to tedy chápu jako závazky a pohledávky. Pokud by to někdo chtěl mermomocí účtovat přes 261, doporučila bych aspoň nějakou analytiku k 261 - třeba 261001 na běžné převody banka-pokladna v rámci firmy ; a 261002 na ty platební karty. Nechci se hádat, berte to jako můj názor.
==jsou různé druhy karet :-)== = vy máte jistě na mysli embasované pro imprinter ("žehličky").
Tam dostáváte kopii otisku karty s datem i částkou a s vaším podpisem, což je podle mého názoru skoro klasické potvrzení závazku (obdoba faktury) se současným příkazem k úhradě a obchodník doklad ze žehličky předá bance do 30 dnů dle smlouvy.
Vlastní poznatek: při průměru 5 plateb kartou týdně jsem se se žehličkou setkal LETOS jenom jednou A TO JEŠTĚ ZA PŘÍJEMNÝCH OKOLNOSTÍ: vinotéka va Valticích.
Ano, mám na mysli i takové karty s plastickými výstupky, co se "čtou" žehličkou. I vy sám píšete o závazku, to mě těší. O všech platbách kartou účtuju jako o závazcích, je mi jedno, jestli je to karta pro "žehličku" nebo klasická. PS: A na to vínečko jsem dostala chuť. Doufám, že jste dobře nakoupil ;-)
Nechci se hádat, berte to jako můj názor.
>>
>>==jsou různé druhy karet :-)== = vy máte jistě na
>>mysli embasované pro imprinter ("žehličky").
>>Tam dostáváte kopii otisku karty s datem i částkou a
>>s
>>vaším podpisem, což je podle mého názoru skoro
>>klasické potvrzení závazku (obdoba faktury) se
>>současným
>>příkazem k úhradě a obchodník doklad ze žehličky
>>předá
>>bance do 30 dnů dle smlouvy.
>>Vlastní poznatek: při průměru 5 plateb kartou týdně
>>jsem se se žehličkou setkal LETOS jenom jednou A TO
>>JEŠTĚ ZA PŘÍJEMNÝCH OKOLNOSTÍ: vinotéka va Valticích.
>
>Ano, mám na mysli i takové karty s plastickými
>výstupky, co se "čtou" žehličkou. I vy sám píšete o závazku,
>to mě těší. O všech platbách kartou účtuju jako o
>závazcích, je mi jedno, jestli je to karta pro "žehličku"
>nebo klasická. PS: A na to vínečko jsem dostala chuť.
>Doufám, že jste dobře nakoupil ;-)
Doufáte dobře, vzpomínky jsou nádherné a nezkazilo je ani
vědomí, že vím komu dlužím. U plateb "ostatními" kartami to nevím:
-dlužím např.: pumpě ??? když jsem ji z a p l a t i l PHM kartou a peníze jsou již z účtu pryč (na kontě pumpy)?
-dlužím bance když provedla tu transakci mými penězi ????
-dlužím nakonec sám sobě???
-řečeno slovy zákona = § 488 obč. z.
==vzniká povinnost splnit závazek==
Skoro by se chtělo použít přísloví:
==Teď babo raď== ale mohlo by to být chápano jinak,
i když není vyloučeno, že v některém Poradci renomované pracovnice MF možná poradí.........
Pokud bych nad tím bádal dle pojmů zde dostupných:
http://business.center.cz/business/pojmy/p186-zavazkovy-vztah.aspx
závazkový vztah
právní vztah, ze kterého věřiteli vzniká právo na plnění (pohledávka) od dlužníka a dlužníkovi vzniká povinnost splnit závazek
byl bych bez toho vína podstaně dříve.
Věc názoru a tak jako s tím vínem - každý po svém prkně.
Dobrý den,
moc děkuji za všechny reakce.
Jde o následující případ - jsme firma která prodává určité produkty, zákazníci platí platebními a kreditními kartami. Nejsem si jistá jak správně by mělo účtování probíhat. Takže je to čistě jen 261AE/6 a pak 221/261AE nebo by se mělo jít ještě přes nějaký jiný účet?
Předem děkuji za odpověď
Vám tedy vzniká za zákazníkem pohledávka, takže bych účtovala na nějaký účet 3xx, přesněji řečeno na 31x, neboť na 31x patří pohledávky z obchodního styku. Já účtuju na analytiku k účtu 311, mám zavedeno 311001 dlouhodobné pohledávky, 311002 krátkodobé pohledávky z vystavených faktur a 311003 pohledávky z prodeje na platební karty.
Re: Pro V* a p. Evu
Pokud to jsou NÁKUPY bez dokladu, tak buď jako pohledávku za odpovědným člověkem nebo jako nedaňový náklad. Naopak - VÝNOSY bez dokladu by být neměly, na všechno by měla být ve firmě faktura či jiný daňový doklad. Pokud by přišla nějaká platba, k níž se zatoulal daňový doklad, tak bych dala do výnosů (daňových) a asi bych i odvedla dph, protože by se nejspíš jednalo o zdanitelné plnění té firmy. Ale to už je jen spekulace "co by kdyby" - posuzuju podle konkrétní situace.
Re: Čestné prohlášení místo origin. dokl
Bylo konzultováno s daňovým poradcem. Jedná se většinou o platbu PHM, na výpisu je název čerpací stanice, na čestném prohlášení SPZ vozidla, do kterého bylo tankováno, k tomu při kontrole předložena kniha jízd s doloženými ujetými km. Nikdy jsme neměli problém.
Předpokládám, že na benzince mají registrační kasu, zřejmě i online provázanou se skladem, takže není problém vyjet do účetnictví rozpis tržeb za hotové i za karty, a to včetně rozpisu dph, za každý měsíc. Tržby za karty tedy klasicky MD311003 D60x+D343 . Přijaté platby na výpis MD221 D311003. Rozdíl na účtu 311003 bude v bankovních poplatcích za platby kartami (cca 3%, někde i víc) a taky tam bude nejspíš nějaký časový posun přes konec měsíce - např. platby kartou z 31/10 budou připsané 1/11 nebo tak nějak.
Já to tak účtuju u plátců dph, tam je to jedno. Neúčtuju žádného neplátce, který by přijímal platby kartou. A jestli jste si všiml, tak tržby účtuju podle registr.kasy MD311003 D60x+D343, takže tam k žádnému zkreslení opravdu nedochází.
Ano, rozdíl by tam byl při použití jiné metodiky, to máte pravdu - zejména neplátci by si na to měli dávat pozor. Plátci dph stejně musejí účtovat dph podle rozpisu a ne podle toho, kdy jim ta platba přijde, takže u nich to zkreslení tolik nehrozí.
Ne ne , platba kartou je vždy provedena ten konkrétní den
(pracovní), pokud platíte v pá, so nebo v ne, tak tyto datumy jsou na pondělním výpisu uvedeny.
Pozn. Většinou jsou pondělní výpisy jak v Profi bance tak v Moji bance "viditelné" v úterý. Přes =dnešní činnost" vidíte poze částky.
elektronický peněžní prostředek
platební prostředek, který uchovává peněžní hodnotu v elektronické podobě
Pramen
§ 15 odst. 2) zákona č. 124/2002 Sb., o platebním styku
Viz také
elektronické peníze
elektronický peněžní prostředek
platební prostředek, který uchovává peněžní hodnotu v elektronické podobě
§ 15 odst. 2) zákona č. 124/2002 Sb., o platebním styku
Mám zaplacenio nebo mám dluh?
>>>>>Předpokládám, že na benzince mají registrační kasu,
>>>>>zřejmě i online provázanou se skladem, takže není
>>>>>problém vyjet do účetnictví rozpis tržeb za hotové i
>>>>>za
>>>>>karty, a to včetně rozpisu dph, za každý měsíc. Tržby
>>>>>za
>>>>>karty tedy klasicky MD311003 D60x+D343 . Přijaté
>>>>>platby
>>>>>na výpis MD221 D311003. Rozdíl na účtu 311003 bude v
>>>>>bankovních poplatcích za platby kartami (cca 3%,
>>>>>někde
>>>>>i víc) a taky tam bude nejspíš nějaký časový posun
>>>>>přes konec měsíce - např. platby kartou z 31/10 budou
>>>>>připsané 1/11 nebo tak nějak.
>>>>
>>>>Ne ne , platba kartou je vždy provedena ten konkrétní
>>>>den
>>>>(pracovní), pokud platíte v pá, so nebo v ne, tak
>>>>tyto datumy jsou na pondělním výpisu uvedeny.
>>>>Pozn. Většinou jsou pondělní výpisy jak v Profi bance
>>>>tak v Moji bance "viditelné" v úterý. Přes =dnešní
>>>>činnost" vidíte poze částky.
>>>
>>>Svoje povídání a úvahy jsem psala zcela obecně. Ano,
>>>u
>>>některých bank a klientů je připsáno hned, u jiných
>>>bank a klientů to trvá o něco déle.
>>Netvrdím, že nemáte pravdu, u Union banky to trvá
>>dodnes.
>
>elektronický peněžní prostředek
>platební prostředek, který uchovává peněžní hodnotu v
>elektronické podobě
>Pramen
>§ 15 odst. 2) zákona č. 124/2002 Sb., o platebním
>styku
>Viz také
>
> elektronické peníze
>elektronický peněžní prostředek
>platební prostředek, který uchovává peněžní hodnotu v
>elektronické podobě
>§ 15 odst. 2) zákona č. 124/2002 Sb., o platebním
>styku
> Mám zaplacenio nebo mám dluh?
Můžeme též pokračovat §15 odst.3/d zákona č. 124/2002 Sb
3) Elektronickými penězi je peněžní hodnota, která
d) je přijímána jako platební prostředek jinými osobami než jejich vydavatelem.
> Porovnejte vaši otázku s
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=266454
možná tam najdete odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.