Re: Přihlášení k DPH na Slovensku
Nepřihlašovali, ale v jaké měně, to je na dohodě mezi Vámi a odběratelem, jen budete fakturovat dle slov.zákona se slov. daní a tuto odvedete slov. FU v rámci slov. daň.přiznání.
Pokud mají ve slov. zákoně, že základ i daň musí být vyčíslena ve slov. korunách (obdoba našeho zákona), budete to tak muset dělat.
Tím, že tam budete registrovaní, můžete si na vstupu nárokovat ze slov. faktur, pokud tam budete např. kupovat materiál atd.
Re: Aňo prosííím
Zdeni, jsou to stavební práce s dodáním materiálu z Česka.Bude to práce na nemovitosti, plnění na Slovensku,podle mě se musí dph odvést na Slovensku.
Na základě čeho on by si to uplatnil?Nám by vznikaly šílené vratky za DPH z materiálu a nikde bysme to neodvedli?To mně připadá divné...
Domnívám se, že podle slovenského zákona o DPH (§69/4) se přenáší povinnost zdanění na slovenského plátce. Pokud dodáváte neplátci, tak se musíte zaregistrovat. Zkuste se ještě spojit s objednatelem ať Vám řekne, jak to u nich opravdu chodí. Jedno je jisté: místo plnění je na Slovensku a někdo tam DPH odvést musí. Tady najdete znění slovenského zákona o DPH:
http://www.porada.sk/t7176-zakon-o-dani-z-pridanej-hodnoty.html#3
Objednatel si nic na vstupu neuplatní, protože mu vystavíte fa bez DPH. Vy si můžete uplatnit vstupy podle § 72/2/c
Ještě něco: limit 1,5 mil. SKK platí jednak pro Slováky, jednak pro zahraniční osoby - tam ale při zasílání zboží. Hledala jsem informace ohledně registrace na Slovensku už na jaře, pak ale ze zakázky sešlo, takže praktickou radu dát nemůžu. Jestli chcete, dejte mejla a pošlu Vám nějaké odkazy a poznámky.
**
Podívejte, pokud budete provádět na nemovitosti na Slovensku a jste plátcem daně v ČR, je místo plnění na Slovensku(u nemovitosti je místo plnění vždy tam, kde se nemovitost nachází-§10/1) a tam se musí odvést DPH, takže podle jejich pravidel - jejich zákona -možná tam mají určitý limit pro členské státy, které tam provádí poprvé činnost, to nevím - se tam budete muset zaregistrovat, vždycky se vše řídí místem plnění a podle tohoto místa plnění se musí odvést daň v tomto příslušném státě.
Nepíšete ale také, zda budete např. tyto práce provádět přes nějakou čs. firmu - gen. dodavatele, který může na Slovensku již registrován, potom by mohl tuto daň odvést na Slovensku on.
Slovensky zakon
Toto jsem se dozvěděla ze slovenské strany - takze se jdu registrovat:(
V zmysle § 8 ods. 1 písm. b) slovenskeho zakona o DPH 222/2004 Z.z. v zneni neskorsich predpisov je dodaním tovaru aj dodanie stavby alebo jej casti na zaklade zmluvy o dielo alebo inej obdobnej zmluvy. Dodanie tovaru za protihodnotu v tuzemsku uskutocnene zdanitelnou osobou je predmetom dane z pridanej hodnoty. V zmysle § 5 ZDPH ods. 1 pravnicka alebo fyzicka osoba, ktorá nema v tuzemsku sidlo, miesto podnikania alebo prevadzkaren a ktora podnika v zahranici (zahranicna osoba), je povinna podat ziadost o registraciu pre dan Danovemu uradu Bratislava I pred zacatim vykonavania cinnosti, ktora je predmetom dane. Na tuto skutocnost nema vplyv ani vyska zakazky a ani to, či je slovensky odberatel platitel DPH.
Z uvedeneho vyplyva, ze zahranicna osoba, je povinna v pripade realizacie stavby na SR registrovat sa za platitela DPH v SR.
Re: Slovensky zakon
Mohu přidat poněkud odlišný komentář, taktéž ze slovenské strany?.))
. Zahraničná osoba sa nemusí registrovať v SR vtedy, ak sa daňová povinnosť prenáša podľa zákona na prijímateľa služby (§ 69 ods. 2). Ak teda český dodávateľ (osoba identifikovaná pre daň v ČR) dodáva služby vzťahujúce sa na nehnuteľnosť, ktorá sa nachádza v SR pre slovenského odberateľa - zdaniteľnú osobu, český dodávateľ nie je povinný sa registrovať v SR, nakoľko daňová povinnosť je prenesená na prijímateľa služby podľa § 69 ods. 2 cit. zákona.
Ak český dodávateľ (osoba identifikovaná pre daň v ČR) dodáva služby vzťahujúce sa na nehnuteľnosť, ktorá sa nachádza v SR pre českého odberateľa, ktorý nie je registrovaný pre daň v SR, je povinný sa bezodkladne registrovať v SR v zmysle § 5 zákona o DPH, nakoľko vykonáva činnosť, ktorá je predmetom dane v SR.
Jestli že to fakturuješ neplátci a jsi povinná odvést daň tak FA musí být vždy vystavena v Sk. My to měli sice sesmluvněné na Kč , ale po dohodě jsem k faktuře přikládala kuzový lístek ČNB a v pohodě mi přijali tu fakturu. Jenom potom musíš dát pozor na kurzy při daň přiznání, sečítáš slovenské kačky jako na fakturách a celkovou částku v závazku kurzuji jiným datem - tedy datem přiznání a pak mi to hodilo třeba rozdíl 1 Sk a to po mě chtěli slováci opravné přiznání .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.