Vlákno názorů k dotazu Nemocenské - malé organizace od 1.1.2007 od Petra - Re: Nemocenské - malé organizace od 1.1. Myslím, že...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 11. 2006 7:04

Petra (neregistrovaný)

Re: Nemocenské - malé organizace od 1.1.
    Myslím, že tuto povinnost bude mít každá organizace bez ohledu na počet pracovníků. Taky jsem jasný výklad nenašla, údajně se ještě bude jednat o odložení tohoto zákona o 1 rok. Takže asi nic není ještě jisté. Celkem mě to štve, protože se na změny nemůžu připravit. Nikdy jsem nemocenské dávky totiž nepočítala.

• 29. 11. 2006 7:51

martina (neregistrovaný)

Nevím,ale myslím, že zákon připouštěl dvě varianty. Buď odvod nižšího pojistného a výpočet a výplatu neschopenek, nebo odvod vyššího pojistného a neschopenky by nadále vyplácela OSSZ. Je pravda, že výklady jsou různé, nic jasného. Ani na školení nebyl výklad zcela stoprocentní. Takže bych si tou povinností tak jistá nebyla. Samozřejmě u malých organizací.

• 29. 11. 2006 7:55

. (neregistrovaný)

Ano tak nějak to bylo....také už nemám přehled :-) Jen bych se chtěl zeptat, zda se snížení pojistného na nemocenské pojištění projeví u zaměstnance nebo zaměstnavatele, popř. v jakém poměru? Díky

• 29. 11. 2006 8:02

helena2 (neregistrovaný)

Pokud vím, tak zatím to vypadá, že to bude takhle:

Rok 2007:
    Zaměstnavatelé budou za zaměstnance odvádět nemocenské pojištění v plné výši, tedy 3.3 %.
    Za první dva týdny pracovní neschopnosti bude poskytovat náhradu mzdy zaměstnavatel (každý, tj. i do 25 zaměstnanců i nad).Vyplacenou náhradu mzdy bude ČSSZ zaměstnavatelům plně refundovat.
    Rok 2008:
    Odvod pojistného se sníží na 2.3 % a ČSSZ bude zaměstnavatelům kompenzovat polovinu výdajů na vyplacenou náhradu mzdy.
    Rok 2009:
    Pojistné opět klesne, a to na 1.4 %, ale ČSSZ bude refundovat pouze polovinu z náhrady mzdy vyplacené zaměstnancům se zdravotním postižením. Za ostatní zaměstnance nebude refundovat nic.

• 29. 11. 2006 8:00

P. (neregistrovaný)

>>>Jsme malá organizace o počtu 9 pracovníků. Je naší
    >>>povinností od 1.1.07 proplácet prvních 14 dnů
    >>>nemocenské
    >>>dávky, nebo jako dříve ponechat na PSSZ. Nikde k tomu
    >>>není jasný výklad. Děkuji.
    >>Myslím, že tuto povinnost bude mít každá organizace
    >>bez ohledu na počet pracovníků. Taky jsem jasný
    >>výklad
    >>nenašla, údajně se ještě bude jednat o odložení
    >>tohoto
    >>zákona o 1 rok. Takže asi nic není ještě jisté.
    >>Celkem
    >>mě to štve, protože se na změny nemůžu připravit.
    >>Nikdy jsem nemocenské dávky totiž nepočítala.
    >Nevím,ale myslím, že zákon připouštěl dvě varianty.
    >Buď odvod nižšího pojistného a výpočet a výplatu
    >neschopenek, nebo odvod vyššího pojistného a neschopenky by
    >nadále vyplácela OSSZ. Je pravda, že výklady jsou
    >různé, nic jasného. Ani na školení nebyl výklad zcela
    >stoprocentní. Takže bych si tou povinností tak jistá
    Ano,souhlasím s Vámi.Minulý týden v MF Dnes psali o možnosti MO se rozhodnout zda chce platit náhrady a uplatnit si nižší sazby anebo platit vyšší a nechat vypúlacení náhrad na OSSZ.Víc o tom taky zatím nevím a 1.1.2007 se blíží rychlostí blesku :)))
    >nebyla. Samozřejmě u malých organizací.

• 29. 11. 2006 7:53

. (neregistrovaný)

To nevadí, těch prvních 14 dnů, resp. náhrada za tyto dny se počítá jinak, podobně, ale možná lepší, že se to naučíte až po novu, než se to přeučovat :-))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).