Re: Nemocenské - malé organizace od 1.1.
Myslím, že tuto povinnost bude mít každá organizace bez ohledu na počet pracovníků. Taky jsem jasný výklad nenašla, údajně se ještě bude jednat o odložení tohoto zákona o 1 rok. Takže asi nic není ještě jisté. Celkem mě to štve, protože se na změny nemůžu připravit. Nikdy jsem nemocenské dávky totiž nepočítala.
Nevím,ale myslím, že zákon připouštěl dvě varianty. Buď odvod nižšího pojistného a výpočet a výplatu neschopenek, nebo odvod vyššího pojistného a neschopenky by nadále vyplácela OSSZ. Je pravda, že výklady jsou různé, nic jasného. Ani na školení nebyl výklad zcela stoprocentní. Takže bych si tou povinností tak jistá nebyla. Samozřejmě u malých organizací.
Pokud vím, tak zatím to vypadá, že to bude takhle:
Rok 2007:
Zaměstnavatelé budou za zaměstnance odvádět nemocenské pojištění v plné výši, tedy 3.3 %.
Za první dva týdny pracovní neschopnosti bude poskytovat náhradu mzdy zaměstnavatel (každý, tj. i do 25 zaměstnanců i nad).Vyplacenou náhradu mzdy bude ČSSZ zaměstnavatelům plně refundovat.
Rok 2008:
Odvod pojistného se sníží na 2.3 % a ČSSZ bude zaměstnavatelům kompenzovat polovinu výdajů na vyplacenou náhradu mzdy.
Rok 2009:
Pojistné opět klesne, a to na 1.4 %, ale ČSSZ bude refundovat pouze polovinu z náhrady mzdy vyplacené zaměstnancům se zdravotním postižením. Za ostatní zaměstnance nebude refundovat nic.
>>>Jsme malá organizace o počtu 9 pracovníků. Je naší
>>>povinností od 1.1.07 proplácet prvních 14 dnů
>>>nemocenské
>>>dávky, nebo jako dříve ponechat na PSSZ. Nikde k tomu
>>>není jasný výklad. Děkuji.
>>Myslím, že tuto povinnost bude mít každá organizace
>>bez ohledu na počet pracovníků. Taky jsem jasný
>>výklad
>>nenašla, údajně se ještě bude jednat o odložení
>>tohoto
>>zákona o 1 rok. Takže asi nic není ještě jisté.
>>Celkem
>>mě to štve, protože se na změny nemůžu připravit.
>>Nikdy jsem nemocenské dávky totiž nepočítala.
>Nevím,ale myslím, že zákon připouštěl dvě varianty.
>Buď odvod nižšího pojistného a výpočet a výplatu
>neschopenek, nebo odvod vyššího pojistného a neschopenky by
>nadále vyplácela OSSZ. Je pravda, že výklady jsou
>různé, nic jasného. Ani na školení nebyl výklad zcela
>stoprocentní. Takže bych si tou povinností tak jistá
Ano,souhlasím s Vámi.Minulý týden v MF Dnes psali o možnosti MO se rozhodnout zda chce platit náhrady a uplatnit si nižší sazby anebo platit vyšší a nechat vypúlacení náhrad na OSSZ.Víc o tom taky zatím nevím a 1.1.2007 se blíží rychlostí blesku :)))
>nebyla. Samozřejmě u malých organizací.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.