Re: Auto na leasing-uplatňování PHM
Nebudete přece na konci roku nic sčítat a násobit průměrnou spotřebou, prostě budete ty paragony za PHM dávat průběžně do výdajůa to samozřejmě v těch cenách, za kolik jste PHM kupovala. Jediné co musíte udělat na konci roku je spočítat poměr mezi služebními a soukromými kilometry a tímto poměrem pokrátit výše uvedené výdaje na daňově uznané a neuznané.
Re: DOCENTE
Asi jste mi nerozuměl.Toto je mi jasné, když nejsou žádné soukromé km, tak ani žádné krácení.
Né, já jen vedu evidenci služebních jízd (soukromé si nevedu,to bych se z toho zbláznila, neboť autem si soukromě jezdím denně a služebně tak 1 x za měsíc).Měla bych připomenout-není v majetku.
Ale já si každou cestu vyúčtuji zvlášť a k tomu přiložím lístek o nákupu PHM, ze kterého použiji pro náhradu PHM skutečnou cenu.
A bude vystaráno...
Aha, ten dotaz mi skutečně vyzněl tak, že soukromě s tím nejezdíte, pokud ale ano, tak musíte vést v Knize jízd evidenci VŠECH jízd, tedy i soukromých, přičemž u služebních musíte uvádět tuším dle pokynu D-190 minimálně datum, cíl, účel, ujeté km, u soukromých stačí jedním řádkem např. "soukromé jízdy za leden celkem 524 km. Musíte totiž v Knize jízd vykazovat také stavy tachografu a to minimálně k 1.1. a k 31.12., případně ke dni ukončení činnosti. Takže nestačí si vést je služební jízdy způsobem "jela jsem tam a tam dne toho a toho a ujela 150 km".
Pak samozřejmě máte ten poměr mezi služebními a soukromými jasně stanoven a jím přepočtete ty výdaje za PHM.
Děkuji, rozumím tomu. Jelikož já si sbírám jen lístky od služebních cest a ty ostatní jsem již vyhodila,vyúčtuji si jednotlivé služ. cesty cestovním příkazem-mohu i když jsem OSVČ? (Ty lístky uplatnit nemohu v plné výši, nebo jsem nakoupila PHM např.40l a z toho bylo služebně jen 15l.
Bohužel, jako OSVČ nemůžete sama sebe příkazem posílat na služební cestu, skutečně musíte vést tu Knihu jízd. Pokud jde o to krácení, do výdajů dejte plnou výši z paragonu, pak podle rady bdm z rozdílu mezi stavemn tachografu na konci a počátku zdaňovacího období určítě počet ujetých km celkem, od nich odečtěte ty služební a máte soukromé a pak z nich udělejte poměr, třeba 1/3, tím vynásobíte součet výdajů za PHM za celý rok a z původně vykazovaných např. 20 000 Kč si uplatníte daňově 6 a něco a zbytek vyloučíte z výdajů buď přes nepenežní deník nebo až v kolonkách DP.
Děkuji.Tak tedy vytvořím si zpětně knihu jízd,kde souhrnným zápisem zapíši soukromé jízdy např.měsíc 06/2006-soukr.jízdy celkem 500km. U služební napíši vše potřebné)dutum,místo, účel...atd).Napasuji se na tachometr a jak popisujete, poměrnou část pohonných hmot nechám v nákladech a zbytek z nákladů "vyhodím".
Děkuji za upozornění ohledně vedení knihy jízd.Myslela jsem si, že stačí evidovat jen služební jízdy, Když soukromě denně najezdím spousty km a profirmu tak 1x za měsíc. Děkuji moc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.