Vlákno názorů k dotazu Fakt mi nikdo neporadí?Zruš.ve zk.době? od majka - Re: Fakt mi nikdo neporadí?Zruš.ve zk.do Myslím, že můžete,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 11. 2006 13:49

majka (neregistrovaný)

Re: Fakt mi nikdo neporadí?Zruš.ve zk.do
    Myslím, že můžete, protože se nejedná o výpověď a nevztahuje se na toto skončení ochranná doba dle §48 - viz §58 ZP.

• 30. 11. 2006 13:52

ukončení PP (neregistrovaný)

To vím, ale je ještě teď ve zkušební době. A jestli ho musím propustit až v první den nástupu do práce po nemocenské, nebo jestli můžu i teˇ, když vlastně zkušební doba neběží?

• 30. 11. 2006 14:22

, (neregistrovaný)

Zákoník práce připouští sjednání zkušební doby se zaměstnancem - a to v rozsahu nejvýše 3 měsíců (§ 31 odst. 1). Sjednaná zkušební doba nemůže být dodatečně prodlužována. Doba překážek v práci, pro které zaměstnanec nemůže během zkušební doby konat práci (tedy i nemoc), se započítává do zkušební doby v rozsahu nejvýše deseti pracovních dnů. Trvají-li překážky v práci delší dobu než 10 dnů, prodlužuje se o tyto další dny zkušební doba. Zkušební doba musí být sjednána písemně, jinak je její sjednání neplatné.

§ 42 odst. 1 písm. d) umožňuje zrušení pracovního poměru ve zkušební době jednostranným úkonem ze strany zaměstnavatele. Ochraná doba, jak o ní hovoří § 48 se vztahuje pouze na skončení pracovního poměru výpovědí. Proto může zaměstnavatel kdykoliv ve zkušební době pracovní poměr se zaměstnavatelem skončit, i když je v té době v pracovní neschopnosti.

• 30. 11. 2006 15:05

Karel (neregistrovaný)

Muzete ukoncit pracovni pomer ve zkusebni dobe i kdyz je v neschopnosti.

• 30. 11. 2006 15:27

Jiřka (neregistrovaný)

Tady šlo také o to, zda ta zkušební doba měla být do 1.8. nebo do 2. 8. včetně - viz. včerejší dotaz o kus níže. Odpověděla jsem, že lze ukončit, protože zkušební doba stále trvá - zůstal tam 1 den. Pak napsala paní JiřinaH. svůj názor, že zkušební doba trvala do 1.8., takže už uplynula. Já jsem se ale odvolávala na § v ZP (nevěděla jsem zrovna přesně číslo §, ale tazatelka mě pak doplnila - § 266), ve kterém se říká, že poslední den lhůty, určené podle týdnů, měsíců nebo let připadá na den, který se pojmenováním nebo číslem shoduje se dnem, od kterého se lhůta začala počítat. V tomto případě by to tedy byla od 2.5. do 2.8. včetně. A toto už nikdo nepotvrdil. Jestliže je to tedy tak, že zkušební doba byla až do 2.8. včetně, a on marodí od 19.7. dosud, pak od 19.7. do 1.8. je to promaroděných 10 pracovních, které se započítávají do zkušební doby a zbývá 1 den zkušební doby (2.8.). Takže ten pracovník je po dobu své nemoci stále ve zkušební době a po ukončení nemoci pak zbude ještě 1 den, kdy ještě bude ve zkušební době. Lze s ním tedy nyní ukončit pracovní poměr i když marodí. Pokud by to ale bylo tak, že zkušební doba trvala jen do 1.8., pak už by byla zkušební doba pryč. Jaký je Váš názor - měla být zkušební doba do 1.8. nebo do 2.8.?

• 30. 11. 2006 16:35

AM (neregistrovaný)

Podle mého názoru, když vznikne pracovní poměr 2.5.2006, tříměsíční zkušební doba skončí dnem 1.8.2006 vč. Vycházím z komentáře k § 266 dosavadního ZP (ANAG-Jakubka a spol.),kde se při počítání času hovoří o lhůtách a dobách:
    podle § 31 se sjednává zkušební DOBA; v § 258 se říká:"Práva a povinnosti zaniknou UPLYNUTÍM DOBY, na kterou byly omezeny." a § 266 (Počítání času) v odstavci 5 uvádí:
    "(5) Ustanovení předchozích odstavců se netýkají doby, na kterou byly omezeny práva a povinnosti (§258), ani doby, jejímž uplynutím je podmíněn vznik práva nebo povinnosti; TYTO DOBY POČÍNAJÍ PRVNÍM DNEM A KONČÍ UPLYNUTÍM POSLEDNÍHO DNE STANOVENÉ NEBO SJEDNANÉ DOBY.".
    Takže § 266 odst. 1 až 4 se týká lhůt a pouze odst. 5 doby (a tedy i zkušební doby).
    V novém ZP se již lhůty a doby nerozlišují a našla jsem v § 333 nového ZP, že počítání času se řídí § 122 občanského zákoníku (zjednodušeně: lhůta začíná následujícím dnem; konec lhůty určené podle týdnů, měsíců... končí dnem, který se pojmenováním nebo číslem shoduje ....; připadne-li poslední den lhůty na sobotu, neděli nebo svátek, je posl. dnem nejblíže následující pracovní den).

• 30. 11. 2006 16:57

Jiřka (neregistrovaný)

Což tedy bohužel pro tazatelku znamená, že tomu pracovníkovi již prac. poměr zrušit nemůže, protože zkušební doba již uplynula (1.8.). Čert aby se v těch lhůtách, dobách, dnech výplat, dnech splatnosti atd. atd. vyznal. Už mě to unavuje a z nového zmršeného zákoníku jsem tak rozladěná, že se na mzdy asi vykašlu.

• 1. 12. 2006 7:01

AM (neregistrovaný)

Murphyho filosofie: Usmívejte se. Zítra bude hůř.

• 1. 12. 2006 10:01

majka (neregistrovaný)

Zdravím s úsměvem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).