Hospodářský rok - je nutné podvojko?????
PS: Pokud vím, už jste se zde jednou ptala a já jsem vám odpovídala :-)
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=267042
Změnila jsem nadpis, aby si všiml ještě někdo další a odpověděl vám. Ale opravdu se domnívám, že můžete vést daňovou evidenci i při zdaňovacím období = hosp.rok.
Re: Hospodářský rok - je nutné podvojko?
Domnívám se, že pojem hospodářský rok lze vztáhnout pouze k účetnictví. Účetním obdobím je buď kalendářní, nebo hospodářský rok. DE nemá účetní období, jen zdaňovací. Také v § 7/14 ZDP je uvedeno, že "pokud poplatník ... uplatní jako účetní období hospodářský rok ...". Navazuje odst. 15 - poplatníci, kteří nevedou účetnictví a neuplatňují výdaje podle odst. 9 (paušály), postupují podle § 7b) = DE.
Re: Hospodářský rok - je nutné podvojko?
Hmm, obávám se, že budete mít pravdu Vy i paní Zdena. Hledám v zákonech a v archivu a došla jsem k názoru, že v době vedení jednoduchého účetnictví mohli mít i hosplrok i poplatníci s JÚ - z té doby si to pamatuju a proto jsem odpovídala, že to jde i v DE. Ale jak se zdá, tak na DE se tato možnost opravdu nevztahuje. Omlouvám se tedy za dezinformaci a děkuji kolegům za upřesnění a vyjasnění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.