Re: Zakázky v podvojku
Budete účtovat způsobem A, tj. přes sklad. Např. na účty 111 - pořízení materiálu, 112 - materiál na skladě. Způsobem B se to taky dá, pokud máte sklad malý a většina materiálu jde rovnou do spotřeby, tj. účet 501 - spotřeba materiálu. Na konci roku 2007 ale budete muset vykázat na účtě 112 nějaký zůstatek. Při způsobu B se sklad vede orientačně.
Já vedu A a mám vnitřní směrnici, kde je uvedeno, co všechno se účtuje přímo do spotřeby ( a to je skoro všechno), např. to, co se přímo použije na tu zakázku. Ten zbytek, co se koupí do zásoby už se přes sklad přežene, je to taky lepší, všichni mají pocit, že je to evidované a je menší pravděpodobnost, že to "dostane nožičky".
Zdravím, připojuji se k tématu.Sklad vedu také zp.A,ve vn.směrnici mám ošetřeno účtování o zakázkách-nedok.výrobě.Při pořizování materiálu ,ale i služeb vyloženě na akci účtuji s členěním a evidencí na jednotlivé zakázky do nákladů, měsíčně také účtuji o přírůstcích, úbytcích NV, kterou stanovím ve výši nákladů na ni vynaložených,pokud v tom měsíci není spotřeba-náklady kryty fakturací-výnosy.Předpokládám, že při přechodu na podv.účetnictví se k 31.12. stanoví i výše rozpracovanosti,pokud existuje, která je v následujícím roce v PÚ předmětem dodanění.(v podstatě část zásob-počát.stav ú.121 v HK)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.