Re: Hospodářský rok u v.o.s. a společníc
1)společník vos daní jako fyzická osoba, tudíž se na něj vztahuje §5 odst.1, tj. zdaňovacím obdobím je pro něj vždy kalendářní rok.
takže fyzická může mít rok kalendářní nebo hospodářský, v termínu pro podání přiznání se pro něj nic nemění, je to 31.3. resp. 30.6.:-(
2)toto teda nevím jistě, ale můj názor je:
o hospodářský rok se žádá fú, to udělala vos. tím bych to nechal bejt. nebo je někde, že se musí i oznamovat, když správce souhlasil?
Ne, není, jen mi byl divný ten rozpor. Ptala jsem se správců daně, ti nevědí zpravidla skoro nic o v.o.s. o hospodářském roce už skoro vůbec :-)) V.o.s. požádáno má, správce souhlasil, v tom problém není.
Pokud ale společník v.o.s. daní kalendářní rok, a já v.o.s. uzavřu až v březnu 2007 (protože jsem v přechodném období), 1. rok bude daňové přiznání nulové. No to je fakt hezký. Jsem si to zase zamotala.
správci nevědí zpravidla nic, natož co je to HR nebo vos, aspoň to tu často píšete, akorát byste mohla určit aspoň oblast. jsou i správci, kteří ví. já taky nepíšu, že účetní zpravidla nic neví:-) a přitom mám občas ten pocit.
rozpor vidím obecně u FO a HR, nejen u v.o.s. ale když to do toho §5 nedali, tak správce to neovlivní.
zkuste se ještě podívat na §7/14
Tím jsem rozhodně nenapadala Vás osobně. I když kdo ví? Jde o Prahu - několik FÚ. Na mé otázky, zda mám oznamovat, zákon nenařizuje nic, ale ušetříme si problémy a zbytečnou korespondenci, mi jedna řekla "jó, napište to, ať tu něco máme", druhá, že neví, třetí, že je jí líto, ať zavolám vedoucí, která je na dovolené, že tohle ještě nedělala.
§ 7/14 tu s kolegyní projíždíme od rána, jen jsem si nebyla úplně jista interpretací, proto to tu prokonzultovávám
A moc děkuju.
>
>Tím jsem rozhodně nenapadala Vás osobně. I když kdo
>ví?
****:-))))))))))))) jo jo, kdo ví, já to očividně nevím:-)
Jde o Prahu - několik FÚ.
***u pražáků to celkem chápu, je tam taková fluktuace, že nestačí lidi ani zaučovat.
Na mé otázky, zda mám
>oznamovat, zákon nenařizuje nic, ale ušetříme si problémy
>a zbytečnou korespondenci, mi jedna řekla "jó,
>napište to, ať tu něco máme", druhá, že neví, třetí, že je
>jí líto, ať zavolám vedoucí, která je na dovolené, že
>tohle ještě nedělala.
****podívejte se na dotazy, které tu pokládají ti, kteří se živí účtem a daněmi. jak jsou rozdílné a z kolika různých oblastí. správce daně nemá v popisu práce podávat informace a ani by podle zákona neměl - má vyhledat, vyměřit, vybrat, vyúčtovat, vymáhat nebo kontrolovat. a aby byl podle představ žadatelů o informace a věděl na vše správnou odpověď, musel by vědět mnohem víc, než daňoví poradci. a to by pak asi těžko dělal na berňáku.
>§ 7/14 tu s kolegyní projíždíme od rána, jen jsem si
>nebyla úplně jista interpretací, proto to tu
>prokonzultovávám
>
>A moc děkuju.
***není zač:-)
>>Tím jsem rozhodně nenapadala Vás osobně. I když kdo
>>ví?
>****:-))))))))))))) jo jo, kdo ví, já to očividně
>nevím:-)
- NE, VY ZJEVNĚ VÍTE, ALE NETUŠÍM, ZDA JSEM S VÁMI NETELEFONOVALA :-))))
>Jde o Prahu - několik FÚ.
>***u pražáků to celkem chápu, je tam taková fluktuace,
>že nestačí lidi ani zaučovat.
TO SICE CHÁPU, NA STRANĚ DRUHÉ BYCHOM SI TÍM UŠETŘILI SPOUSTU ČASU A KORESPONDENCE. S MIMOPRAŽSKÝMI FÚ MÁM JEN DOBRÉ ZKUŠENOSTI (I S NĚKTERÝMI V PRAZE, NEBUDU LHÁT).
>****podívejte se na dotazy, které tu pokládají ti,
>kteří se živí účtem a daněmi. jak jsou rozdílné a z
>kolika různých oblastí. správce daně nemá v popisu práce
>podávat informace a ani by podle zákona neměl - má
>vyhledat, vyměřit, vybrat, vyúčtovat, vymáhat nebo
>kontrolovat. a aby byl podle představ žadatelů o informace a
>věděl na vše správnou odpověď, musel by vědět mnohem
>víc, než daňoví poradci. a to by pak asi těžko dělal na
>berňáku.
POKUD VÍM V PRAZE MAJÍ RŮZNÁ KONTROLNÍ ODDĚLENÍ RŮZNOU SPECIALIZACI, TAKŽE KDYŽ NÁS PŘIJDOU ZKONTROLOVAT, OFOTÍ DOKLADY, KTERÝMI SI NEJSOU JISTÉ A ODNÁŠEJÍ SI JE KE KONZULTACI NA FÚ, TUDÍŽ NEVĚDÍ VŠECHNO....ZE VŠECH ZÁKONŮ. MNĚ SPÍŠ VADÍ, ŽE SI MNE PŘEPOJUJÍ PO CELÉM BARÁKU, ABYCH NA KONCI ZJISTILA, ŽE NIKDO NEVÍ :-))))
>
>>§ 7/14 tu s kolegyní projíždíme od rána, jen jsem si
>>nebyla úplně jista interpretací, proto to tu
>>prokonzultovávám
>>
>>A moc děkuju.
>***není zač:-)
ALE JE. MĚJTE SE.
>- NE, VY ZJEVNĚ VÍTE, ALE NETUŠÍM, ZDA JSEM S VÁMI
>NETELEFONOVALA :-))))
nebojte, ke mě subjekty nepřepojují:-))
>
>>Jde o Prahu - několik FÚ.
>>***u pražáků to celkem chápu, je tam taková
>>fluktuace,
>>že nestačí lidi ani zaučovat.
>
>TO SICE CHÁPU, NA STRANĚ DRUHÉ BYCHOM SI TÍM UŠETŘILI
>SPOUSTU ČASU A KORESPONDENCE. S MIMOPRAŽSKÝMI FÚ MÁM
>JEN DOBRÉ ZKUŠENOSTI (I S NĚKTERÝMI V PRAZE, NEBUDU
>LHÁT).
>
>POKUD VÍM V PRAZE MAJÍ RŮZNÁ KONTROLNÍ ODDĚLENÍ RŮZNOU
>SPECIALIZACI, TAKŽE KDYŽ NÁS PŘIJDOU ZKONTROLOVAT,
>OFOTÍ DOKLADY, KTERÝMI SI NEJSOU JISTÉ A ODNÁŠEJÍ SI JE
>KE KONZULTACI NA FÚ, TUDÍŽ NEVĚDÍ VŠECHNO....ZE VŠECH
>ZÁKONŮ.
***to se v praze teda mají:-))) u nás každej kontrolor dělá sakumpinkl vše (dpfo/dppo, dph, dzč, dsl)
MNĚ SPÍŠ VADÍ, ŽE SI MNE PŘEPOJUJÍ PO CELÉM
>BARÁKU, ABYCH NA KONCI ZJISTILA, ŽE NIKDO NEVÍ :-))))
***no vidíte jak se snažili:-)))
Pokus o shrnutí + připomínka: zálohy FO
Pročetla jsem celou debatu, která mě též zajímá. Pokusím se shrnout výsledek:
Pokud jsem to dobře pochopila, tak pokud VOS má nyní zdaňovací období 1.1.06-31.3.07, tak společníci za rok 2006 podají nulové přiznání (pokud mají jen příjmy z VOS) a celé to přechodné období zdaní v přiznání za 2007, kam zahrnou HVz tohoto 15-měsíčního období. Neboli je to vlastně zákonem umožněný roční odklad daně :-) Hezké! :-)) V dalších letech budou podávat přiznání k DPFO vždy k 31/3 (nebo k 30/6 s daňovým poradcem) a do toho přiznání zahrnou HV své VOSky k předchozímu 31/3 = zdaní vpodstatě rok starý HV. Tak to je něco :-)))
Oznamování? VOS oznámila změnu zdaň.období, společník nic neoznamuje, protože jemu jako FO se zdaňovací období nezměnilo. Já bych asi berňákům těch společníků napsala dopis s vysvětlením, proč za r.2006 podávají najednou nulové přiznání k DPFO. Asi to není povinnost, ale předešlo by se tím různým dotazům.
Chápu to dobře?
PS: Dano, možná by stálo za úvahu požádat rovnou berňák o stanovení záloh DPFO jinak na r.2007, protože společníci platí zálohy tak, aby jim to plus minus vyšlo na daňovou povinnost r.2005. A až se jim bude zúčtovávat to 15-měsíční zdaňovací období, budou mít asi celkem dost přeplacené zálohy, ne? Tedy předpokládám, že se jim daří minimálně stejně dobře jako v r.2005 :-)
Re: Pokus o shrnutí + připomínka: zálohy
>Pročetla jsem celou debatu, která mě též zajímá.
>Pokusím se shrnout výsledek:
>
Neboli
>je to vlastně zákonem umožněný roční odklad daně :-)
>Hezké! :-)) V dalších letech budou podávat přiznání k
>DPFO vždy k 31/3 (nebo k 30/6 s daňovým poradcem) a do
>toho přiznání zahrnou HV své VOSky k předchozímu 31/3
>= zdaní vpodstatě rok starý HV. Tak to je něco :-)))
*** zde si myslím, že nenulové, nýbrž výsledkem bude ztráta, protože si hradí zálohy na sociální a zdravotní pojistné sami. Jsem zvědavá, co tohle udělá s přehledy pro sociálku a zp.
Já bych asi berňákům těch společníků
>napsala dopis s vysvětlením, proč za r.2006 podávají
>najednou nulové přiznání k DPFO. Asi to není povinnost,
>ale předešlo by se tím různým dotazům.
*** nejspíš je odložím, abychom se i v tomhle sešli, ale bude to tak.
>
>Chápu to dobře?
>
>PS: Dano, možná by stálo za úvahu požádat rovnou
>berňák o stanovení záloh DPFO jinak na r.2007, protože
>společníci platí zálohy tak, aby jim to plus minus vyšlo
>na daňovou povinnost r.2005. A až se jim bude
>zúčtovávat to 15-měsíční zdaňovací období, budou mít asi celkem
>dost přeplacené zálohy, ne? Tedy předpokládám, že se
>jim daří minimálně stejně dobře jako v r.2005 :-)
***No, vzhledem k tomu, že v roce 2005 uplatnili ztrátu z roku 2004, nevznikla v roce 2006 povinnost zálohovat.
Jinak se shodneme. Předpokládám, že jsem to nezmotala, samozřejmě budu pátrat dál, ke obodobnému resumé jsem se zatím dostala s komorou DP, pokud se situace bude dále vyvíjet, dám vědět. V.o.s. dává zabrat nejen mně, vloni jsem dodatečně snižovala ztrátu za rok 2004 o vrácený balík pojistného SP a ZP:-)) Ale člověk si zvykne na cokoliv.
>*** zde si myslím, že nenulové, nýbrž výsledkem bude
>ztráta, protože si hradí zálohy na sociální a zdravotní
>pojistné sami. Jsem zvědavá, co tohle udělá s přehledy
>pro sociálku a zp.
Nojo, to máš pravdu, to pojistné jim vyrobí ztrátu. Hmm...
>
>Jinak se shodneme. Předpokládám, že jsem to nezmotala,
>samozřejmě budu pátrat dál, ke obodobnému resumé jsem
>se zatím dostala s komorou DP, pokud se situace bude
>dále vyvíjet, dám vědět. V.o.s. dává zabrat nejen mně,
>vloni jsem dodatečně snižovala ztrátu za rok 2004 o
>vrácený balík pojistného SP a ZP:-)) Ale člověk si
>zvykne na cokoliv.
Pokud něco vypátráš, dej prosím vědět, je to fakt zajímavé téma!
Díky a měj se ;-)
Ještě me napadlo k tomu pojistnému - pokud by SP a ZP platila společnost za společníky, tak by mohli mít skutečně nulové daňové přiznání, ne? Protože pojistné by v tom případě bylo normálním výdajem společnosti.
Hmm... ale to by byl hroznej guláš... SP a ZP by to samozřejmě chtěli zúčtovat za kalendářní rok... moooc pěkný! :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.