Re: ZUZIK - prosím ještě zálohy
Prosím, pokud chcete navazovat na starší příspěvek, tak na něj buď odkažte (tj. uveďte odkaz = link), nebo pokračujte přímo v tom starším příspěvku, pokud už tedy nezmizel někde v historii. Pamatujte prosím, že zdejší odpovědi slouží jako znalostní databáze pro hodně lidí, takže pro vyhledávání a porozumění souvislostem je dobré zachovávat určitá pravidla. Děkujeme za pochopení ;-)
Nečetla jsem původní příspěvek, ale je bežné že vystvím DD na přijatou platbu. Potom konečná faktura je na částku nižší, tedy i DPH je nižší a v konečné faktuře mám toto DPH vyčísleno mínusem. Jinak to nejde. Při přijaté platbě jsem odvedla státu, při vyúčtování zjistím, že jsem odvedla víc než je konečné vyúčtování.
Dle Vašeho původního příspěvku je jasné, že faktura bude mít přeplatek, protože plnění je nižší než záloha. Z toho důvodu bude základ daně i DPH (ve výši přeplatku) mínusem a částku přeplatku firma vrátí. DPH mínusem může nastat vždy, když účtujeme DPH správně dle zákona.
Přijatá platba se počítá koefientem (shora dolů) a plnění se počítá ze základu daně. Po odečtení zálohy Vám vyjde DPH jiné, že je DPH z plnění a vznikne rozdíl, který v konečném součtu je 0Kč. Má však vliv na DPH !
příklad: DPH ze zálohy 100.000Kč je 15.970Kč a základ daně 84.030Kč. DPH z plnění včetně DPH ze 100.000Kč je 84.033,60Kč a DPH 15.966,40Kč. Při vyúčtování faktury na 100.000Kč a zálohy ve 100% výši pak vznikne
plnění 84.033,60 Kč + DPH 15.966,40Kč
záloha - 84.030 Kč - DPH 15.970 Kč
rozdíl +3,60 Kč -3,60 Kč
U faktur na vyšší částky hraje už roli správné vyčíslení DPH.
Re: Viz příspěvek zálohy
DPH bylo celé řádně vyúčtováno v konečné faktuře. Pochopila jsem, že nebyl vystaven daň.doklad k přijaté platbě, takže o vráceném přeplatku zálohy se účtuje již bez DPH. PS : DPH může být i mínusem - např. u dobropisu.
A fakt pro mně teď byl trochu problém se vrátit k tomu,na co jsem odpovídala, musela jsem si to dohledat, prosím pokud ještě máte dotaz, tak ho dejte k původnímu dotazu. Nevím jak kdo, ale já vždycky šmejdím zpětně po všech příspěvcích, takže bych se určitě ozvala. Čau.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.