Re: Daňové náklady - předčasně ukončen l
Teď jsem si až uvědomila, že jste předmět leasingu odkoupili, tak to je jinak. Daňově uznatelné je to tehdy, pokud je splněna podmínka § 24 odst. 5, tj. kupní cena nesmí být nižší než zůstatková cena vypočtená ze vstupní ceny automobilu evidované u pronajímatele.
Pak by nešlo o daňový náklad.
Děkuji moc a jak zjistím ZC ze vstupní ceny automobilu evidovaného u pronajímatele?
TZN. součet veškerých splátek dle splátkového kalendáře bez DPH?
A jak to teda řešit v případě, že prodávám za nižší cenu než .... u pronajímatele?
ZC vypočtete ze vstupní ceny u leasingovky vč. DPH a dopočtete si ji podle § 31 odst. 1 písm. a).
Pokud prodáváte za nižší cenu, jde o nedaňové výdaje, pak jako fyzická osoba musíte postupovat podle § 5 odst. 6, jako fyzická osoba podat dodatečné přiznání.
Myslíte nakupujete, ne?
Pokud nesplníte podmínky uvedené v zákoně, tj. leasing trvá kratší dobu než 3 roky, kupní cena je nižší než zůstatková a jste právnická osoba, tak uplatněné náklady v minulých letech (i letos) nejsou daňové a musíte za ta období, kdy jste si je uplatnily, podat dodatečné daňové přiznání.
Při zařazení auta do majetku se budete řídit § 29 odst. 1a): "Nejsou-li při bezprostředním odkoupení hmotného majetku po ukončení nájemní smlouvy nebo smlouvy o finančním pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku dodrženy podmínky uvedené v § 24 odst. 4 nebo odst. 5, lze do vstupní ceny zahrnout veškeré nájemné uhrazené nájemcem do data ukončení smlouvy, které nebylo výdajem (nákladem) podle § 24" tzn. všechny ty daňově neuznané náklady budou ve vstupní ceně majetku.
p. Ivčo, mějte prosím Vás se mnou strpení, budete si myslet, že jsem ..
My jako PO jsme měli uzavřenou leas. smlouvu na 4 rok. Počátek 16. 4. 2003 do 16.3.2007. Požádali jsme leas. spol o předčasné ukončení leasingu s odkoupením a poslední prav. měs. splátka byla uplatněna k 16. 9. 2006 tj. uplatněno a uhrazeno celkem 42 splátek.
Nešlo mi vše odeslat najednou, tak pokračuji:
Dle leasl. smlouvy celkem: PC bez DPH 22% 214.508,20kČ, finanční činnost bez DPH 22% 84.446,88, pojistění 74.648,16 bez 5% DPH.
K datu ukončení leasing. smlouvy jsme obrželi od leas. spol fakturu, zdanitelné plnění 16. 10 : podíl PC 26.813,52 bez 22%, poplatek za předčasné ukončení 5.000,- bez 22%, podíl FS 4.252,62 bez 22%. Dále nám zaslali fakturu, zdan.plnění 16.10 : odkoupení předmětu leasingu za 1.000.- , DPH 220,-
My jsme automobil obratem ruky dle znaleckého posudku prodali za 62.600,- základ, DPH 74.648,16
Kolik si tedy můžeme uplatnit jako PO do nákladů za rok 2006? Popř. předchozí roky,
Tak já si myslím, že zůstaková cena auta je 71 589,20 Kč.
Vycházela jsem z 2. odp. sk.
ZC 2003 = 190 912,2
ZC 2004 = 143 183,20
ZC 2005 = 95454,20
ZC 2006 = 71589,20
Kupní cenu jsem nějak nepochopila, jestli je to jen ta tisícovka nebo i ten "podíl PC", ale i kdyby, tak by určitě byla nižší, než 71 589,20. Takže kupní cena je nižší než zůstatková.
Podle § 24 odst. 5 se nájemné uznává, pokud kupní cena nebude nižší než zůstatková cena. Takže podmínku jste nedodrželi a musíte podat dodatečné daňové přiznání za rok 2003,2004,2005. V roce 2006 je také všechno nájemné nedaňové. S pojistném si nejsem jistá, ale myslím, že toho se to netýká.
A kolik to bude - stačí se juknout do účetnictví minulých let, kolik jste zaplatili každoročně na nájemném za leasing a to musíte dodanit. Podle uvedených údajů to bohužel nezjistím, to bych musela vidět splátkový kalendář.
Při prodeji bude normálně postupovat na 541/082 + 311/641 vše daňové. Nezapomeňte si ten součet nedaňových nákladů za rok 2003-2006 uplatnit do PC - viz ten § 29, je to výhodnější kvůli tomu prodeji.
Dobrá tedy, kdybych to dělama mechanicky a nepřemýšlela nad tím, co Ti tam ve vládě chtěli říci ( zákon § 24 ), tak už by bylo vše OK.
Ale nevidím v tom logiku, proč se to má dle zákona řešit zrovna takhle složitě. Proč? Vidíte v tom logiku Vy?
tzn. kdybychom řádně ukončlili leasing dle leasingové smlouvy a auto odkoupili za ZC tj. 1.200,- a ejme tomu následně potom prodali třeba za půl roku, tak to pak bude v pořádku a my si mohli uplatnit veškeré náklady během trvání leasingu a máme od FÚ pokoj?
To jsem opravdu netušila, že to bude až tak komplikované!!!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.