Re: Prosím o radu
Asi nerozumím otázce díky informaci o výdejce mínusem.
Pokud se jedná o vámi vrácené zboží dodavateli, který vám poslal dobropis, tak bych udělal příjemku mínusem. Výdejku plusem můžete také, ale pokud jedete na průměrné ceny, tak to ze skladu nedostanete jinak než za prům.cenu v okamžiku vyhotovení výdejky plusem. Proto je lepší příjemka mínus.
Bez zaúčtování ( účet 321 se Vám snížil zaúčtováním dobropisu )- jen ze závazků. Mně to umožňuje program v interních dokladech bez zaúčtování, jen variabilními symboly ať do dostanu z neuhrazených závazků. Ze skladu si odepište vrácené zboží výdejkou a zaúčtujte proti účtu, který máte uvedený na dobropisu ( 501 nebo 111).
Záleží jaký Nikola používá účetní program, bez zaúčtování u mě se pak jeví tyto faktury jako neuhrazené a zůstávají v závazcích navěky. Pak vylézají do sestav neuhrazené závazky, sice plusem i mínusem (takže konečný stav účtu 321 je stejný) ale je to binec.
Re: Zuzíku no fakt mi to jinak nejde:)
Zuzíku, děkuji za politování. Já si to po vaší odpovědi šla vyzkoušet, jestli by to nešlo jinak, s tím ponížením v záv., ale i tak mi to leze do neuhrazeného salda. No já si už na to zvykla, nevadí mi to, jen bych to asi neměla radit druhým, když jim to třeba půjde i bez toho proúčtování (já myslela, že to dělají všechny programy)
Já si můžu u jakékoliv položky - nejen v int.d, ale i u FP, FV,v pokladně,na bance, v pohl.,v záv....- označit v kolonce že nechci zaúčtovat nebo že chci zaúčtovat později. Pokud nezaškrtnu nic, tak se mi automaticky zaúčtuje operace podle nastaveného druhu. Jinak ( až na tu pracnost u Tebe) to má stejně každý nějak jinak a jak si na něco zvykneš, tak je to v poho. Hezký zbytek dne !
Klidně to raď, protože mi to v saldu zůstává taky. Je jen otázkou, jak často je člověk zvyklý s ním pracovat. Já ho používám až v nejkrajnějším případě, že nemůžu něco dohledat-většinou je to neproúčtovaná záloha. Ale někde se bez něj prostě neobejdou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.