Re: Nárok na čerpání dovolené?
Termín čerpání dovolené určuje zaměstnavatel a může ho určit třeba hned na druhý den po nástupu do zaměstnání. Pokud by se později ukázalo, že pracovníkovi nárok na dovolenou nevznikl, nebo mu vznikl nárok na méně dnů než vyčerpal (třeba kvůli neodpracování potřebného počtu dnů nebo měsíců), přečerpaná dovolená se mu srazí. Vašemu pracovníkovi náleží za letošek 1/12 za každých 22 odpracovaných dnů (včetně svátků v pracovních dnech), takže u něho to bude právě ta 1/12. Pokud si začátkem prosince vybral více, je nelogické mu ji platit a zas srážet - přečerpaný den mu dejte jako neplacené volno (nebo náhradní, pokud má naddělané nějaké hodiny).
Také je možnost- pokud zaměstnavatel nařídí čerpání dovolené a zaměstnanec nemá na dovolenou nárok (jako např. ten váš) - dejme tomu,že zastavuje na vánoční svátky provoz, pro zaměstnance nemá tudíž práci, vznikne zaměstnanci překážka v práci, má nárok na průměr a je doma.
>>
>>>Také je možnost- pokud zaměstnavatel nařídí čerpání
>>>dovolené a zaměstnanec nemá na dovolenou nárok (jako
>>>např. ten váš) - dejme tomu,že zastavuje na vánoční
>>>svátky provoz, pro zaměstnance nemá tudíž práci,
>>>vznikne
>>>zaměstnanci překážka v práci, má nárok na průměr a je
>>>doma.
>>
>>V souvislosti s touto diskuzí mě napadá otázka, zda
>>může zaměstnavatel nařídit zaměstnanci dovolenou do
>>"minusu" - tedy vybrat si více dnů, než mu zatím
>>vznikl
>>nárok.
Samozřejmě že může. Jak jsem psala, dovolená může být čerpána třeba hned po nástupu. Anebo když čerpáte více dní dovolené třeba v únoru, tak také se dopředu neví, že u toho zaměstnavatele neskončíte pracovní poměr v dubnu. Takže v únoru vyčerpáte více dnů dovolené, než na kolik Vám vznikl nárok.
>Ale nejlepší na tom je to,že už je zaměstnanec
>neschopen práce.....
Nevidím v tom problém. Jak jsem psala, pokud si vzal začátkem prosince víc dovolené, než na jakou mu vznikl nárok, tak bych mu na ty dny dala neplacené volno. Nebo náhradní, pokud si v listopadu něco napracoval navíc. Každopádně, i kdyby nebyl nemocen a pracoval celý listopad a celý prosinec, i tak by měl nárok jen na 1/12, takže nevím, jakto že si vzal více než by mu náleželo i při plné docházce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.