Re: Lékař potvrdil 27.11., že je zaměstn
Já tedy proplácím nemocenskou ke dni, kdy lékař potvrdil. V tomto případě do 27.11. a to z důvodu, že lékař by neměl potvrdit trvání nemoci dopředu, neví totiž co se může stát. Z mých letitiých zkušeností se mi jednou stalo, že jsem to zaplatila k datu ke kterému lékař potvrdil a zaměstnance cestou domů přejelo auto a zemřel.Manžel to nahlásil -přinesl konec neschopnosti až po výplatách a já měla 3 dny přeplatek který mi odmítl vrátit. Vystavujete se zbytečným problémům. Datum, který lékař napíše do kolonky vystavil by mělo být zárukou, že pacienta viděl. Na tomto jsem se shodla i se sociálkou.
Ano to je i výklad sociálky. Proplácíme ale k poslednímu dni - bohužel nám to program jinak neumožňuje. Vzhledem k tomu, že výplaty zpracováváme až kolem 5 dne dalšího měsíce tak víme, jestli se něco nepřihodilo. Kontrolorky nám to zatím tolerují a na jednom školením nám to i takto bylo prezentováno.
Já bych to na vašem místě s tou vděčností za toleranci OSSZ nepřeháněla. Jejich výklad nelze ničím podložit. Vy přece nemáte žádnou možnost určovat lékaři, jak vyplnit údaje na potvrzení. Četla jsem i výklad Marty Ženíškové z MPSV v tomto smyslu. Někteří lékaři dají razítko s datem posledního dne v měsíci do obou kolonek už týden dopředu, a to by situaci s tím, že zaměstnance za tři dny přejelo auto, stejně neřešilo. Na některých tiskopisech je už rubrika s datem jenom jedna.
1. nic o vděčnosti OSSZ jsem nepsala
2. lékaři nic určovat nechci - nevím z čeho tak usuzujete
3. nemám jinou možnost, když program toto neřeší
4. s tím, že lékař dá razítko s datem posledního dne v měsíci také nic neudělám, dokonce jsem měla případ, že PN byla ukončena k 20 dni a 30 byl vystaven lístek na peníze, který se dostal do mzdovky bohužel dříve než ukončení PN - a zmůžete s tím lékařem něco?
Já jsem vás nechtěla kritizovat - možná jsem to nevhodně zformulovala. Mně spíš štvou ty sociálky, co si vymýšlejí ptákoviny, po kterých se vozí při kontrolách - k tomu mě přivedla ta vaše slova o tom, že vám to sociálka toleruje. A s těmi doktory je to jak píšete, oni nikomu nic nevyplácejí, takže je jim (některým) opravdu jedno, co komu potvrdí... Ale to je jen takový povzdech :-)). Jestli jsem se vás dotkla - promiňte, opravdu jsem to neměla v úmyslu. Mějte se hezky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.