Re: Hospodářský rok - prosím, prosím por
Děkuji, omlouvám se, asi pomalu chápu, ale není mi jasné, když jsem doteď účtovala normálně v kalendářním roce, mohu si rok 2006 "prodloužit" při přechodu na hospodářský rok do roku 2007?
Jak je to s FÚ - musím jim to oznámit nebo žádat o souhlas.......
Omlouvám se, ale zatím jsem se s tím nesetkala a fakt jsem z toho zoufalá....
Re: Hospodářský rok - prosím, prosím por
§ 3 odst 1 Zákona o účetnictví.
Uplatnit hospodářský rok lze pouze po oznámení záměru změny účetního období místně příslušnému správci daně z příjmů nejméně 3 měsíce před plánovanou změnou účetního období, jinak účetní období zůstává nezměněno.
Nejasné termíny - vaše zkušenosti?
Ano, žádat se nemusí. Spíš nejsou (pokud vím) jednotné názory na to, dokdy nejpozději požádat. Jestli se to myslí tak, že když by normálně končilo účetní období 31/12 a já chci prodloužit do dubna dalšího roku, jestli stačí oznámit tři měsíce před původním termínem (tj. do konce září) nebo tři měsíce před tím novým termínem (což by bylo do konce ledna). U nás na berňáku si to vykládají tím příznivějším způsobem (resp. před rokem to tak brali), tj. že se dalo oznámit až v tom druhém/delším termínu. Uvítám další názory.
Re: Nejasné termíny - vaše zkušenosti?
No - přejdou-li např. od 1/4 2007, domnívám se tedy, že lhůta zůstává zachována, protože v roce 2006-2007 nejde o HR ale přechodné období. Přesto bych nevložila ruku do ohně, proto jsem na oznámení připsala poznámku, že prosím o telefonický kontakt v případě, že žádám po lhůtě. Volala správcová, že je to v pořádku, že její počítač "to vzal" :-))))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.