Re: Inventura
Teď nemůžu najít, proč už nemusí být inventura pokladny 4 x ročně, mám ale někde v hlavě uloženo, že už ne.
Dále viz. zákon o účetnictví
§ 30
(1) Skutečné stavy majetku a závazků účetní jednotky při inventarizaci zjišťují
a) fyzickou inventurou u hmotného majetku, popřípadě u nehmotného majetku, nebo
b) dokladovou inventurou u závazků a pohledávek, popřípadě u ostatních složek majetku, u nichž nelze provést fyzickou inventuru,
a tyto stavy jsou povinny zaznamenat v inventurních soupisech.
Dokladově se také inventarizuje nedokončená výroba, což se Vás nejspíš týká.
No, ale jakobyste to coby úředník FÚ nevěděl, že tohle Vaši kolegové vůůůůbec nevidí rádi :-))))) To byl vtip, byť reálný, protože mi bylo vysvětlováno, že mnou vytištěný soupis je vlastně navádějící (ne zavádějící) a že by raději vytvořené ručně. Fakt. Nekecám. Ani trochu.
ale to jste mě naprosto špatně pochopila! formulářem jsem myslel PRÁZDNÉ formuláře, kde bude uvedeno vždy čeho se inventurní soupis týká - např. pokladna. pak prázdno na zapsání kolik padošů a pod. v pokladně je. pak datum dvojtečka prázdno. aby tam napsal kdy. pak členy inventurní komise a místo na jejich podpisy atd.
protože inventura má svá pravidla, a dost účetnictví je prokázáno za neúplné, neprůkazné právě kvůli chybně udělané inventarizaci, opravdu jsem nemyslel předepsané předměty a aby je vyškrtal co je a co není.
(tak jak se to dělá u nás:-)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.