Re: Datum usk.zd.plnění při zapl.zálohy?
Já to právě taky tak nedělám. Dozvěděla jsem se to od naší externí účetní, která to po mě kontroluje. Ale i kolegyně, co tu byla přede mnou, to dělala tak, jak to myslíme obě (tj. datum usk.pl.v den pripsani na ucet).
Ale v zakone je, ze datum usk.zd.pl. nastane v den,ktery nastane driv..a driv opravdu nastal ten rijen nez platba...tak ted fakt nevim..
A pry kdybych mela napsany na fakture,ze fakturujeme za 4Q a ne za 10-12/2006 tak bych to mela dobre,ale tim,ze jsem tam rozepsala ty mesice,tak je to pry blbe..a musim pry vystavit dokladna 1/3 částky a priznat 1/3 dph. Ale me to prijde jako blbost....o zaloze se prece neuctuje...?
Ve smlouve mame,ze mame vystavovat faktury čtvrtletne (je to dlouhodoba smlouva uz z r.2003) a to kdyz za posledni kvartal 10,11,12, tak to nejpozdeji do 31.10. a my vystavujem uz 1.10. (1.1.,1.4.,1.7....) a splatnost maji 30dni....a obcas zaplati pozde,tj v dalsim mesici,tak dam DUZP v den platby a ted mi bylo receno,ze to delam blbe,ze ma byt 1/3 odvedena v prvnim mesici..a to v rijnu...
Nejlepší postup by byl asi tento:
1. vystavit zálohovou fakturu bez DUZP a vyčíslené dph třeba toho 1.10.
2. potom bych vystavil daňový doklad na přijatou platbu, kde bych vyčíslil základ a daň, DUZP by bylo datum přijetí platby. Faktura by byla na nulovou částku.
Jinak to co vám říká vaše paní účetní, to se mi zdá taky trochu divné. DUZP je u tohoto případu opravdu datum přijetí platby.
*** Mám v těch datech trochu chaos :-)) ale pokusím se nějak polopaticky: DUZP a datum přijetí platby jsou trošku odlišné věci. Každé plnění má stanoveno svoje DUZP (od §21/4 ZDPH). Pokud přijmete platbu (zálohu) před tímto dnem, pak máte povinnost (někdy a někdo) odvést DPH z této přijaté platby (§21/1 ZDPH), a to ke dni přijetí. To ale neznamená, že by se Vám DUZP nějak posunulo - to zůstává stejné, jen z té přijaté části už musíte odvést DPH ke dni, kdy zálohu přijmete. Takže zjednodušeně řečeno přijetí zálohy vlastně nemá žádné DUZP ale ke dni, kdy zálohu přijmete, jen musíte odvést DPH. ***
tzn,ze kdyz odvadim dph ke dni prijeti "penez" na ucet, tak to nema co delat s tim,ze tretinu mam odvadet v predchozim mesici ze?
Napisu to takhle..máme s pár firmama sepsane smlouvy,ze budeme fakturovat zalohu čtvrtletně a tj: 1.1. (1-3) 1.4. (4-6) atd..
tzn,ze kdyz ja vystavim zal.fa 1.1. a oni mi zaplati 10.1., vystavim dan.doklad 10.1. aDUZP take 10.1., ale kdyz mi zaplati az treba 1.2.,tak vse vystavim s datumem 1.2. a odvadim dph za vsechny tri mesice v unoru ne?a ne abych vystavovala třetinu dokladu abych odvedla tretinu dph za leden, kdyz uz nastalo uskut.v lednu ne?co?
*** Pokud to je tak, jak píšete, pak máte pravdu. Pokud to jsou opravdu jen zálohy (přijetí platby) před DUZP. V prvé řadě si vždy musíte najít (§21/4 a dále), kdy je DUZP (to může být u různých plnění i různých druhů smluv rozdílné) - TO JE ZÁKLAD - a k tomu dni v každém případě musíte odvést DPH. Pokud na nějaké to zd. plnění přijmete platbu dříve (před tímto DUZP), pak k tomu dni to DPH musíte odvést taky z toho, co jste dostali. Vcelku nezáleží na tom, kdy zálohovou fa vystavíte a kdy je její splatnost a na jaké období zálohy jsou. Pro DPH je směrodatné, kdy je u plnění jeho datum a kdy jste případně obdrželi platbu před tímto dnem UZP ***
ted jsem z toho uplne jelen, tzn.ze pravdu mam ja ?
presneji:
zalohovou fakturu jsem vystavila 1.10.2006 na obdobi 10-12/2006 a oni nam ji zaplatili az 9.11.2006 tzn.ze ja normalne odvadim dph az v listopadu, protoze az v den platby jsem vystavilia danovy doklad....
takhle jsem to delala porad...
ale vcera mi bylo receno, ze bych mela tretinu dph priznat uz v rijnu...
ale prijde mi to jako blbina..
>>*** Pokud to je tak, jak píšete, pak máte pravdu.
>>Pokud to jsou opravdu jen zálohy (přijetí platby)
>>před
>>DUZP. V prvé řadě si vždy musíte najít (§21/4 a
>>dále),
>>kdy je DUZP (to může být u různých plnění i různých
>>druhů smluv rozdílné) - TO JE ZÁKLAD - a k tomu dni v
>>každém případě musíte odvést DPH. Pokud na nějaké to
>>zd.
>>plnění přijmete platbu dříve (před tímto DUZP), pak k
>>tomu dni to DPH musíte odvést taky z toho, co jste
>>dostali. Vcelku nezáleží na tom, kdy zálohovou fa
>>vystavíte a kdy je její splatnost a na jaké období
>>zálohy
>>jsou. Pro DPH je směrodatné, kdy je u plnění jeho
>>datum a
>>kdy jste případně obdrželi platbu před tímto dnem UZP
>>***
>ted jsem z toho uplne jelen, tzn.ze pravdu mam ja ?
>presneji:
>zalohovou fakturu jsem vystavila 1.10.2006 na obdobi
>10-12/2006 a oni nam ji zaplatili az 9.11.2006 tzn.ze
>ja normalne odvadim dph az v listopadu, protoze az v
>den platby jsem vystavilia danovy doklad....
>takhle jsem to delala porad...
>ale vcera mi bylo receno, ze bych mela tretinu dph
>priznat uz v rijnu...
>ale prijde mi to jako blbina..
*** :-)) Ano, podle mě máte pravdu, pokud jde opravdu o zálohu na nějaké plnění. Takže ještě jinak - nevím, co je to za plnění, tak především napište, kdy je DUZP - a teď zapomeňte na zálohy - podle toho §21/4 a dále si najděte DUZP a přesně ho ve Vašem případě napište ***
*** :-)) Ne, takhle to nepůjde. To je to, v čem tady může být problém. Pokud to, o čem mluvíte, nejsou zálohy na nějaké plnění, ale např. nějaké dílčí plnění, které má stanoveno DUZP v říjnu nebo se jedná o opakovaná plnění, kdy je sjednáno plnění poslední den v říjnu, pak musíte odvést ke dni UZP. Vy musíte přesně stanovit to datum - úplně přesně na den a to podle smlouvy, na jejímž základě něco plníte. A až jej přesně řeknete, pak z toho vyplyne, zda se opravdu jedná o zálohu a kdy je třeba odvést DPH ***
takze to teda znamena,ze kdyz jsou to opakovany fakturace uz od r.2003 nebo kdy..tak musim priznat dph i v ten mesic kdyz uz lhuta bezi i presto,ze nezaplatili jo?
jako napriklad: zal.fa vystavena na 300tis bez dph + dph 57tis,celkem 357tis (mesicne 100tis bez dph) a ja aji kdyz mi nezaplati,musim odvest tretinu z dph,a to je 19tis jo?
*** Ano, pokud je DUZP v říjnu a Vy nedostanete zaplaceno, pak přesto musíte odvést v říjnu. Proto říkám, že stanovit to DUZP je základ všeho. A to musíte říct Vy - Vy tu smlouvu máte před sebou, Vy víte o co se jedná a Vy podle §21 ZDPH musíte přesně určit datum plnění. ***
*** Takže tohle dílčí nebude, spíše opakované (§21/11), pokud každé období je služba úplně stejná, za úplně stejné peníze - je? Pokud by to bylo opakované, pak DUZP je poslední den zd. období. Jinak by to byl §21/6/a, a tam DUZP den poskytnutí služby nebo den vystavení DD. Takže Vy máte povinnost v těchto termínech odvádět DPH z účtované částky. Pokud před tímto DUZP budete požadovat nějakou zálohu a dostanete ji, pak k datu obdržení zálohy musíte DPH odvést z obdržené částky a zálohu pak samozřejmě vyúčtovat - jako každou jinou zálohu ***
me pripadne,ze ten zakon delaji zbytecne slozitej..kdyby napsali jen ze dph se ma priznat v mesici kdy je platba,tak by to bylo mnohem jednodussi nez rozpocitavat neco na nekolikrat, co muzou pak dostat v celku..a co stejnak jednou dostanou..ach jo
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.