Re: Dělení na spolupracující osobu
Příjmy za celý rok : 12 x počet měsíců spolupráce = řástka, kterou budete rozdělovat na vás a na spolupracující osobu. Stejně tak výdaje. Pozor na max. částku, kterou lze rozdělit za měsíc na spolupracující osobu.
Příklad:
příjmy 1200000,00 za rok, výdaje 800000,00 Kč za rok, spolupráce s manželem 9 měsíců.
1200000,00 : 12 x 9 = 900000,00 Kč příjmů se rozdělí např.50/50
800000,00 : 12 x 9 = 600000,00 Kč výdajů se rozdělí stejným poměrem, jako příjmy.
Přeji hezké vánoce a hlavně, aby se spolupracující manžel zapojil i do předvánočních příprav.
Měla jsem podobný případ. Vůbec nehleďte na to, kdy začali spolupodnikat. Podělte procentuelně - do výše 50% a je to. Logicky : když rozdělíte podle měsíců ( i kdyby to bylo podle skutečných P+V) a pak ještě procentuelně, tak Vám nebudou vycházet procentuelní výpočty v DPFO a určitě budete vyzváni k odstranění pochybností. Zdaňovacím obdobím je přece kal.rok.
Měla jsem podobný případ vloni. Manželé 50/50, manželka začala spolupracovat od 1.2. Na Manžela jsem rozdělila 13/24 "dílů" příjmů a výdajů, na manželku 11/24. FÚ se zatím neozval. Takže, jestli dobře počítám, tak ve vašem případě Vy 15/24, manžel 9/24.
Jak tomu mám rozumět, když zákon říká, že lze rozdělit
příjmy a výdaje dosažené při podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti PROVOZOVANÉ ZA SPOLUPRÁCE druhého z manželů .... Lze tedy rozdělit i příjmy a výdaje za období, když ještě nespolupracovali? Pokud by manžel podnikal celý rok a manželka začala spolupracovat až od 07/2006, myslíte, že lze rozdělit na manželku i příjmy a výdaje za 1. pololetí, když zákon stanoví, že lze rozdělit příjmy a výdaje dosažené za spolupráce?
Myslím, že lze rozdělit i příjmy a výdaje za období, kdy ještě nespolupracovali. Jak píše Zuzik - zdaňovací období je rok a příjmy i výdaje jsou nerovnoměrné. Krácení, které máte na mysli, je ošetřeno - stanovením maximální částky - v téže větě v § 13/1 ZDP za středníkem:
"přitom částka připadající na spolupracujícího manžela (manželku), o kterou příjmy přesahují výdaje, smí činit nejvýše 540 000 Kč při spolupráci po celé zdaňovací období nebo 45 000 Kč za každý i započatý měsíc této spolupráce".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.