Re: účtování dotace
děkuji, tomu rozumím, našel jsem si tyto odkazy v zákoně. Ještě se chci zeptat, jak účtovat: přijatá dotace na účet - jako příjem neovlivňující základ daně, faktura za hotové za stroj - výdej z pokladny, jako výdej neovlivňující základ daně? a co zbytek dotace, která nebyla čerpána, ale ÚP ji nechce vrátit, nechá ji na politiku zaměstnanosti, to asi bude jako příjem ke zdanění? děkuji ještě jednou za radu. Jirka
*** Ano, dotace jako příjem neovlivňující a výdaj za stroj jako výdaj neovlivňující. Se zbytkem nevím - ta dotace byla vyšší než kupní cena stroje? Pokud byste ji třeba využil na nákup dalšího HM, pak by to u toho dalšího bylo stejné jako u toho prvního. Pokud by to nebyla dotace na HM (popř. TZ nebo živel), pak by byla předmětem daně (příjem ovlivňující) a úhrada provozních nákladů z této dotace zase daňový výdaj. Co podmínky té dotace? ***
Takže jsem si našel podmínky dotace, a je to opravdu na pořízení přesně toho stroje, který jsem zakoupil, jen faktura za stroj je o 11.000 nižší. úp nechce rozdíl vrátit. Takže ještě jednou, prosím, rozdíl těch 11 tis. dám jako příjem ovlivň.základ daně, a stroje jako výdaj neovl.základ daně a nebudu odepisovat. moc děkuji za pomoc Jirka
*** Ano, myslím, že to tak budete muset udělat - já bych to tedy takto udělala :-)) Ještě se ale podívejte na jednu věc: ve Vyhlášce 500, v §47, máte zhruba vyjmenované, co vše patří do ocenění HM. Jen ta fa za stroj (kupní cena) to nemusí být - ta vstupní cena může být vyšší. Správně ji stanovte a pak použijte tu dotaci a uvidíte, kolik Vám zbude do zdanitelných příjmů. Možná, že Vám ale někdo ještě poradí, jak se tomu zbytku do zdanitelných příjmů vyhnout - mně ale nic nenapadá :-) ***
>>>>>>Vedu DE, dostal jsem dotaci od ÚP na zakopení stroje,
>>>>>>ten jsem zakoupil, jak mám účtovat dotaci? děkuji
>>>>>
>>>>>*** Pokud je to dotace na pořízení hmotného majetku,
>>>>>pak je to příjem osvobozený od daně (§4/1/t) ale
>>>>>zároveň Vám snižuje vstupní cenu tohoto majetku
>>>>>(§29/1) ***
>>>>
>>
>>Takže jsem si našel podmínky dotace, a je to opravdu
>>na pořízení přesně toho stroje, který jsem zakoupil,
>>jen faktura za stroj je o 11.000 nižší. úp nechce
>>rozdíl
>>vrátit. Takže ještě jednou, prosím, rozdíl těch 11
>>tis. dám jako příjem ovlivň.základ daně, a stroje
>>jako
>>výdaj neovl.základ daně a nebudu odepisovat. moc
>>děkuji
>>za pomoc Jirka
>
moc Vám děkuji za pomoc a radu Jiří
>*** Ano, myslím, že to tak budete muset udělat - já
>bych to tedy takto udělala :-)) Ještě se ale podívejte
>na jednu věc: ve Vyhlášce 500, v §47, máte zhruba
>vyjmenované, co vše patří do ocenění HM. Jen ta fa za stroj
>(kupní cena) to nemusí být - ta vstupní cena může být
>vyšší. Správně ji stanovte a pak použijte tu dotaci a
>uvidíte, kolik Vám zbude do zdanitelných příjmů.
>Možná, že Vám ale někdo ještě poradí, jak se tomu zbytku do
>zdanitelných příjmů vyhnout - mně ale nic nenapadá :-)
>***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.