Vlákno názorů k dotazu Účtování dotace od bdm - Re: účtování dotace *** Pokud je to dotace na...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 12. 2006 16:50

bdm (neregistrovaný)

Re: účtování dotace
    *** Pokud je to dotace na pořízení hmotného majetku, pak je to příjem osvobozený od daně (§4/1/t) ale zároveň Vám snižuje vstupní cenu tohoto majetku (§29/1) ***

• 28. 12. 2006 10:34

Jiří (neregistrovaný)

děkuji, tomu rozumím, našel jsem si tyto odkazy v zákoně. Ještě se chci zeptat, jak účtovat: přijatá dotace na účet - jako příjem neovlivňující základ daně, faktura za hotové za stroj - výdej z pokladny, jako výdej neovlivňující základ daně? a co zbytek dotace, která nebyla čerpána, ale ÚP ji nechce vrátit, nechá ji na politiku zaměstnanosti, to asi bude jako příjem ke zdanění? děkuji ještě jednou za radu. Jirka

• 28. 12. 2006 12:01

bdm (neregistrovaný)

*** Ano, dotace jako příjem neovlivňující a výdaj za stroj jako výdaj neovlivňující. Se zbytkem nevím - ta dotace byla vyšší než kupní cena stroje? Pokud byste ji třeba využil na nákup dalšího HM, pak by to u toho dalšího bylo stejné jako u toho prvního. Pokud by to nebyla dotace na HM (popř. TZ nebo živel), pak by byla předmětem daně (příjem ovlivňující) a úhrada provozních nákladů z této dotace zase daňový výdaj. Co podmínky té dotace? ***

• 29. 12. 2006 9:53

Jiří (neregistrovaný)

Takže jsem si našel podmínky dotace, a je to opravdu na pořízení přesně toho stroje, který jsem zakoupil, jen faktura za stroj je o 11.000 nižší. úp nechce rozdíl vrátit. Takže ještě jednou, prosím, rozdíl těch 11 tis. dám jako příjem ovlivň.základ daně, a stroje jako výdaj neovl.základ daně a nebudu odepisovat. moc děkuji za pomoc Jirka

• 29. 12. 2006 10:37

bdm (neregistrovaný)

*** Ano, myslím, že to tak budete muset udělat - já bych to tedy takto udělala :-)) Ještě se ale podívejte na jednu věc: ve Vyhlášce 500, v §47, máte zhruba vyjmenované, co vše patří do ocenění HM. Jen ta fa za stroj (kupní cena) to nemusí být - ta vstupní cena může být vyšší. Správně ji stanovte a pak použijte tu dotaci a uvidíte, kolik Vám zbude do zdanitelných příjmů. Možná, že Vám ale někdo ještě poradí, jak se tomu zbytku do zdanitelných příjmů vyhnout - mně ale nic nenapadá :-) ***

• 29. 12. 2006 12:15

Jiří (neregistrovaný)

>>>>>>Vedu DE, dostal jsem dotaci od ÚP na zakopení stroje,
    >>>>>>ten jsem zakoupil, jak mám účtovat dotaci? děkuji
    >>>>>
    >>>>>*** Pokud je to dotace na pořízení hmotného majetku,
    >>>>>pak je to příjem osvobozený od daně (§4/1/t) ale
    >>>>>zároveň Vám snižuje vstupní cenu tohoto majetku
    >>>>>(§29/1) ***
    >>>>
    >>
    >>Takže jsem si našel podmínky dotace, a je to opravdu
    >>na pořízení přesně toho stroje, který jsem zakoupil,
    >>jen faktura za stroj je o 11.000 nižší. úp nechce
    >>rozdíl
    >>vrátit. Takže ještě jednou, prosím, rozdíl těch 11
    >>tis. dám jako příjem ovlivň.základ daně, a stroje
    >>jako
    >>výdaj neovl.základ daně a nebudu odepisovat. moc
    >>děkuji
    >>za pomoc Jirka
    >

moc Vám děkuji za pomoc a radu Jiří
    >*** Ano, myslím, že to tak budete muset udělat - já
    >bych to tedy takto udělala :-)) Ještě se ale podívejte
    >na jednu věc: ve Vyhlášce 500, v §47, máte zhruba
    >vyjmenované, co vše patří do ocenění HM. Jen ta fa za stroj
    >(kupní cena) to nemusí být - ta vstupní cena může být
    >vyšší. Správně ji stanovte a pak použijte tu dotaci a
    >uvidíte, kolik Vám zbude do zdanitelných příjmů.
    >Možná, že Vám ale někdo ještě poradí, jak se tomu zbytku do
    >zdanitelných příjmů vyhnout - mně ale nic nenapadá :-)
    >***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).