Re: faktura vydaná do zahraničí–náležito
Účtujeme ji v CZK, ale na faktuře samotné je jen částka v USD (dle smluvních podmínek). DPH je v rámci fakturace do Německa řešeno dle §10 odst. 6, což je také poznačeno na faktuře. Do Koreje fakturujeme bez DPH, žádnou poznámku o DPH napsanou na faktuře nemáme.
Je to tak správně?
Z hlediska DPH si na zvláštní tabulku v excelu přepočítám částku, kterou poté uvedu v ř. 440 (fakturace do Koreje), 510 (součet všeho co sem patří + fakturace do Koreje a Německa).
>>>Musí faktura vydaná obsahovat částku v CZK nebo může
>>>být rovnou částka v USD? Jsme firma s českým DIČ,
>>>fakturujeme do Německa a Koreje.
>>>
>>>Díky moc.
>>Záleží, jak se dohodnou platební pomínky. Fa může být
>>v cizí měně, ale Vy ji musíte zaúčtovat v CZK a
>>zároveň evidovat i v měně cizí.
>
>Účtujeme ji v CZK, ale na faktuře samotné je jen
>částka v USD (dle smluvních podmínek). DPH je v rámci
>fakturace do Německa řešeno dle §10 odst. 6, což je také
>poznačeno na faktuře. Do Koreje fakturujeme bez DPH,
>žádnou poznámku o DPH napsanou na faktuře nemáme.
>Je to tak správně?
Nepředpokládám, že jde o přepravu do třetí země, ale o jinou službu. Já osobně bych na fa uvedla, že se jedná o osvob.plnění-služby do třetí země dle § 67 ( nevím co děláte jen typuju ). Pozn. v knize faktur vydaných musíte evidovat v CZK i cizí měně.
>Z hlediska DPH si na zvláštní tabulku v excelu
>přepočítám částku, kterou poté uvedu v ř. 440 (fakturace do
>Koreje), 510 (součet všeho co sem patří + fakturace do
>Koreje a Německa).
Pokud u Vás jedná o služby, pak souhlasím. Jen trošku nechápu ten přepočet v exelu.
>Nepředpokládám, že jde o přepravu do třetí země, ale o
>jinou službu. Já osobně bych na fa uvedla, že se jedná
>o osvob.plnění-služby do třetí země dle § 67 ( nevím
>co děláte jen typuju ). Pozn. v knize faktur vydaných
>musíte evidovat v CZK i cizí měně.
V knize faktur vydaných je samozřejmě částka jak v CZK, tak v USD. Jde mi o to, zda přímo na faktuře musí být částka v CZK i v USD.
>>Z hlediska DPH si na zvláštní tabulku v excelu
>>přepočítám částku, kterou poté uvedu v ř. 440
>>(fakturace do
>>Koreje), 510 (součet všeho co sem patří + fakturace
>>do
>>Koreje a Německa).
>Pokud u Vás jedná o služby, pak souhlasím. Jen trošku
>nechápu ten přepočet v exelu.
Přepočet v excelu je zdůvodu, že v účtu používáme interní kurz, pro přepočet DPH kurz dle ČNB.
Takže musí být na faktuře částka v CZK i v USD + kurz kterým se přepočte? Já to mám teď tak, že faktura je jen v USD, v účtu je to v CZK i v USD přepočteno interním kurzem např. 22,2, až počítám DPH, přepočtu kurzem CNB např. 22,0. Tuto částku mám v podpůrné tabulce pro výpočet DPH. Bohužel náš program neumí použít jiný kurz pro účel zaúčtování a jiný pro účel přepočtu pro DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.