Re: Auto na úvěr, není v majetku - dotaz
1. Deník jízd ano, dále 3,80 Kč/1 km a náhrada za PH dle průměrné ceny vyhlášené MF.
2. Do výdajů již nic, vše je obsaženo v částce základní náhrady 3,80 Kč.
3. Auto vložit do majetku firmy, t.j. začít o něm účtovat: účtenky za nákup PH, za opravy, silniční daň atd. a uplatnit odpis v odpisové skupině 1a /osobní automobil/. Je možné to provést před splacením úvěru, ale splátky v žádném případě nelze uplatnit jako daňové. Do nákladů zahrnete právě ty zmiňované odpisy vozidla.
poradit. Díky Eva
>1. Deník jízd ano, dále 3,80 Kč/1 km a náhrada za PH
>dle průměrné ceny vyhlášené MF.
>2. Do výdajů již nic, vše je obsaženo v částce
>základní náhrady 3,80 Kč.
>3. Auto vložit do majetku firmy, t.j. začít o něm
>účtovat: účtenky za nákup PH, za opravy, silniční daň atd.
>a uplatnit odpis v odpisové skupině 1a /osobní
>automobil/. Je možné to provést před splacením úvěru, ale
>splátky v žádném případě nelze uplatnit jako daňové. Do
>nákladů zahrnete právě ty zmiňované odpisy vozidla.
Ještě prosím, auto vložit do majetku firmy, tzn. že musí být převedeno na ičo, nebo mohu auto vložit i když je v mém soukr. majetku? Díky moc Eva
a omlouvám se za natvrdlost...
Abyste neměla potíž s oceněním při vložení auta do OM, tak proveďte vložení do 1 roku od koupě vozidla a budete moci použít jeho pořizovací cenu. Po vložení do OM můžete uplatňovat skutečné výdaje, spojené s provozem vozidla, v období před jeho vložením uplatňujete náhrady výdajů. Silniční daň v obou případech v plné výši.
Vlastně ted mne ještě napadlo, vzhledem k tomu, že jsem plátce dph, a auto jsem koupila cca před 6ti měsíci, zřejmě jsem si tedy mohla uplatnovat dph, pokud bych auto ihned do OM vložila. Vzhledem k tomu, že to je nákl. auto /pick-up/ neuplatnovala jsem dph ani z pořizovací ceny. Zcela teoreticky, je možno automobil vložit do OM zpětně a dph za benzín /účtenky mám/ a dph z pořizovací ceny ještě uplatnit? Jednalo by se pro mne o dost velkou částku. Jen podotýkám, že úvěr na ičo mi nechtěli povolit, pouze na soukr. osobu. Zřejmě proto, že jsem začínala podnikat.Díky moc za trpělivost
Je to možné i prakticky:-)) DPH na vstupu můžete v klidu uplatnit do konce roku (přiznání za 4. Q, či za prosinec). Úvěr na IČ není důležitý, stejně ho splácíte jako fyzická osoba. Vložení do OM a zahájení odpisování je závislé na vlastnictví vozidla - podívejte se do smlouvy, kdy přešlo do Vašeho vlastnictví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.