Vlákno názorů k dotazu Omluvené volno od Anna - Re: Omluvené volno ***Zaměstnanec hradí vše pouze v případě,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 1. 2007 14:54

Anna (neregistrovaný)

Re: Omluvené volno
    Zaměstnanec hradí vše pouze v případě, že jste o tom uzavřeli dohodu. Jestli ne, hradí 1/3 a 2/3 zaměstnavatel. Povinně celé pojistné platí zaměstnanec jen při neomluvené absenci. Jinak je to, jak píšete - pokud bylo volno vcelku, je to včetně svátků - za všechny kalendářní dny.

• 4. 1. 2007 15:47

míša (neregistrovaný)

mám za to, že to není srážka ze mzdy, ale pojistné na ZP.
    Já teď zpětně dohodu nebudu mít a zaměstnavatel toto pojistné bude mít daň. neúčinné a nechce toto platit. Kde je napsáno, že jen u neoml. absence toto platí zaměstnanec? a prosím, když si zaměstnanec vezme nepl. oml. volno např. 4 hod, 2 hod.?

• 4. 1. 2007 16:23

Jiřka (neregistrovaný)

Zákon 592/1992 §3, odst. 5 a Zákon 48/1997, §9 odst. 3.
    Když si toto dáte dohromady, zjistíte, že pokud má zaměstnanec neomluvenou absenci, pak za každý den neomluvené absence je povinen uhradit 13,5% z poměrné části minimální mzdy. Peníze zasílá pojišťovně zaměstnavatel a buď je tato částka rovnou přičtena k dalšímu zdravotnímu pojištění, které se sráží zaměstnanci ze mzdy, nebo, pokud nemá žádnou mzdu, musí tuto částku zaměstnanec uhradit zaměstnavateli - třeba v hotovosti do pokladny. Pokud je mu absence povolena, což znamená, že je mu povoleno neplacené volno, také musí být zdravotní pojišťovně uhrazeno 13,5% z poměrné části minimální mzdy za každý kalendářní den povoleného neplaceného volna. Ale při povolování neplaceného volna může zaměstnavatel povolení tohoto volna podmínit tím, že zaměstnanci bude ke zdravotnímu pojištění přičteno celých 13,5% (čili že si celých 13,5% uhradí sám). Pokud spolu nemají takovou smlouvu, pak 4,5% hradí zaměstnanec (přičte se mu to ke zdravotnímu pojištění) a 9% zaměstnavatel (je to pro něho daňový náklad).
    Sledují se pouze celé dny, pokud má neplacené volno jen část směny, ZP se za to neplatí.

• 4. 1. 2007 20:09

míša (neregistrovaný)

Ještě prosím, kdo mi může napadnout, že nemám dohodu, ale jen
    žádost o schválení poskytnutí nepl. volna.
    Do současné doby jsme to dělali jak uvádím výše.
    Prozatím díky za odpovědi, od roku 2007 dám doplňující větu do žádosti, že zároveň souhlasí se srážkou ZP.

• 5. 1. 2007 7:50

Anna (neregistrovaný)

Já myslím, že napadnout vám to nemůže nikdo (kromě těch postižených zaměstnanců, a ti o tom asi nevědí :-)). Zdravotní pojišťovna dostala, co jí patří. Zpětně to nechte být a do budoucna udělejte tu úpravu žádosti, jak píšete. Mějte se hezky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).