Vlákno názorů k dotazu Kontrola z úřadu práce od M.H. - Re: Kontrola z úřadu práce Pokud vím, mohou kontrolovatprakticky...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 1. 2007 9:58

M.H. (neregistrovaný)

Re: Kontrola z úřadu práce
    Pokud vím, mohou kontrolovatprakticky cokoliv kolem zaměstnanců - pracovní smlouvy, interní předpisy, dodržování ochrany práce, vystavování zápočťáků, evidenci odpracované doby, mzdové listy... Záleží na tom, kdo si na vás proč stěžoval (protože bez udání nejspíš nejdou, na to maj moc práce... co jsem tak slyšela...).

U nás byli na základě stížnosti jednoho ex-zaměstnance, že mu nechceme vydat zápočtový list a vyplatit mzdu - toho si zkontrolovali dokonale (smlouvu, mzdové listy, vyplácení mzdy, oprávněnost ukončení poměru s ním, korespondenci - zápočťák jsme mu opakovaně neúspěšně zasílali poštou, takže i podací lístky na poštu...), pak si namátkou vybrali několik dalších zaměstnanců, které skontrolovali jenom tak zběžně. Kontrola trvala jedno dopoledne.

Proč nás kontrolují nám řekli až když už kontrola končila, ale už před kontrolou nám poslali dpis, co všechno si máme připravit ke kontrole a z toho jsme vcelku poznali, odkud vítr fouká ;o)

• 5. 1. 2007 10:10

Docent (neregistrovaný)

Hlavně ovšem kontrolují nelegální práci a švarcsystém a taky dodržování minimální mzdy a minimálních mzdových tarifů.

• 5. 1. 2007 10:13

DANA (neregistrovaný)

Také kontroluji správnost výše výdělku, které jste potvrdili na sociální dávky a přídavky na děti.

• 5. 1. 2007 10:47

Petra (neregistrovaný)

A já, když jsem si stěžovala na bývalého zmtle., že mi nechce vyplatit dlužné mzdy, jsem se žádné kontroly nedočkala :-(

• 5. 1. 2007 10:48

zuzka (neregistrovaný)

aha takže pokud tomu správně rozumím tak tyto kontroly chodí většinou na udání? Je tedy velmi malá pravděpodobnost že by kontroly z úřadu prace nebo inspektorátu práce přišli aniž by si na nás někdo stěžoval

• 5. 1. 2007 10:55

Petra (neregistrovaný)

Nám už hrozili z ÚP kontrolou jen proto, že jsem uvedla do zápočťáku špatně průměrnou mzdu. Takže třeba stačí i 1 chyba.

• 5. 1. 2007 10:57

Katka (neregistrovaný)

>>>>Dobrý den,
    >>>>máte někdo zkušenosti s kontrolou z úřadu práce nebo
    >>>>z inspektorátu práce? Co všechno a jak důkladně tyto
    >>>>instituce kontrolují?
    >>>
    >>>Pokud vím, mohou kontrolovatprakticky cokoliv kolem
    >>>zaměstnanců - pracovní smlouvy, interní předpisy,
    >>>dodržování ochrany práce, vystavování zápočťáků,
    >>>evidenci
    >>>odpracované doby, mzdové listy... Záleží na tom, kdo
    >>>si
    >>>na vás proč stěžoval (protože bez udání nejspíš
    >>>nejdou, na to maj moc práce... co jsem tak
    >>>slyšela...).
    >>>
    >>>U nás byli na základě stížnosti jednoho
    >>>ex-zaměstnance, že mu nechceme vydat zápočtový list a
    >>>vyplatit mzdu
    >>>- toho si zkontrolovali dokonale (smlouvu, mzdové
    >>>listy, vyplácení mzdy, oprávněnost ukončení poměru s
    >>>ním,
    >>>korespondenci - zápočťák jsme mu opakovaně neúspěšně

My jsme měli kontrolu z inspektorátu bezpečnosti práce, taky nám poslali dopis, co všechno chcou, ale když jsme se ptali, jestli přišli na udání, ten pán řekl, že ne, že je to namátková kontrola. Tak nevím. Myslím, že by to mohla být pravda, protože žádný zaměstnanec, který by si mohl stěžovat mě nenapadá, ale těžko říct, neznám všechny osobně :-)
    >>>zasílali poštou, takže i podací lístky na poštu...),
    >>>pak si namátkou vybrali několik dalších zaměstnanců,
    >>>které skontrolovali jenom tak zběžně. Kontrola trvala
    >>>jedno dopoledne.
    >>>
    >>>Proč nás kontrolují nám řekli až když už kontrola
    >>>končila, ale už před kontrolou nám poslali dpis, co
    >>>všechno si máme připravit ke kontrole a z toho jsme
    >>>vcelku
    >>>poznali, odkud vítr fouká ;o)
    >>A já, když jsem si stěžovala na bývalého zmtle., že
    >>mi
    >>nechce vyplatit dlužné mzdy, jsem se žádné kontroly
    >>nedočkala :-(
    >
    >aha takže pokud tomu správně rozumím tak tyto kontroly
    >chodí většinou na udání? Je tedy velmi malá
    >pravděpodobnost že by kontroly z úřadu prace nebo inspektorátu
    >práce přišli aniž by si na nás někdo stěžoval

• 5. 1. 2007 12:45

M.H. (neregistrovaný)

No jo, je to možné, o kontrolách na udání jsem vycházela z informací z podobných drbáren, jako je tady ta. Jinak i ta "naše" kontrola se nejdřív tvářila, že je to běžná namátková kontrola, že jsou u nás na udání nám řekli, až když zjsitili, že stížnost je neoprávněná. Ale paní kontrolorka si stěžovala, jak mají hodně práce a v podstatě naznačila, že u nich taky chodí spíš jenom na udání. Ale možná to závisí úřad od úřadu.

• 5. 1. 2007 10:57

Docent (neregistrovaný)

To si nemyslím, že by chodili jen na udání a jinak ne, chodí na taková pracoviště, kde je možnost nelegální práce vyšší, jako jsou hospody, stavby a podobně.

• 5. 1. 2007 12:40

Ivana (neregistrovaný)

Jedné klientce řekli, že si ji našli podle seznamu ve Zlatých stránkách.
    U druhého klienta jsem účastnila kontroly, má větší provozovnu a
    kolem 20 zaměstnanců. Kontrolovali kde co. Mzdové záležitosti, zdravotní prohlídky, školení bezpečnosti práce, bezpečnostní tabulky,
    zda jsou regály označeny nostností, u každého el. přístoje zda je
    seznam,kdo smí zacházet a poučení jak zacházet, jak se nakládá s odpady. Prostě všechno na co si vzpomenete a hlavně všechno na
    co si nevzpomenete. Podnikatel je v nájmu a chtěli po něm
    zda ví, že na budovu je kolaudační rozhodnutí a vše v pořadku.
    Na to jak hledali a špendlíčkem hrabali nenašli nic.

• 5. 1. 2007 13:42

Líba (neregistrovaný)

U nás byli vloni, řekli, že chodí tam, kde ještě nebyli. Kromě toho, co jmenujete, chtěli ještě hodnocení rizik, kategorizaci prací, směrnici o přidělování OOPP. Ohledně mezd je zajímala jen evidence docházky a dodržování limitu přesčasů.

• 8. 1. 2007 9:14

LENKA (neregistrovaný)

Od 9/05 převzali tyto povinnosti Inspektoráty bezp. práce - měli radost a přišli k nám na namátkovou kontrolu v 9/06. Kontrolovali vše výše uvedené a dále to, co je jejich práce - hasičáky,revizní zprávu na el. instalaci, směrnice BOZP, kategorizace, školení BOZP, označení všeho (únikové východy, nebez.zařízení, techn. postupy na vše ,lékař. prohlídky, knihy prac. úrazů, zápisy úrazů - včetně likvidace).Byli tu 2 dny a ještě 3 x na dohledání a dodělání různých opatřen A ZÁPIS - nedostali jsme pokutu a měla jsem pocit, že opravdu se snaží pomoci a zvýšit bezpečnost práce. A teď s novým ZP mají radost, že vše, co sdědilii z Úřadu práce již opět se jich netýká - vše co není zakázáno- je dovoleno - ať žijí vnitřní směrnice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).