Re: 1 % z automobilu do soc. a zdravotní
Citace ze zákona o pojistném: "Vyměřovacím základem zaměstnance je úhrn příjmů, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob podle zákona o daních z příjmů a nejsou od této daně osvobozeny a které mu zaměstnavatel zúčtoval v souvislosti se zaměstnáním, které zakládá účast na nemocenském nebo důchodovém pojištění. Zúčtovaným příjmem se pro účely věty první rozumí plnění, jehož hodnota je na příslušném účtu zaměstnavatele účtována jako náklad nebo úbytek prostředků a které bylo v peněžní nebo nepeněžní formě poskytnuto zaměstnanci nebo předáno v jeho prospěch."
Z toho pro mě jasně vyplývá, že 1% z pořizovací ceny se do vym. základu nezahrnuje, protože částka NENÍ na účtu zaměstnavatele účtována jako náklad nebo úbytek prostředků - je to částka fiktivní.
>>>>>>Bude se od roku 2007 do vyměřovacího základu
>>>>>>sociálního nebo zdravotního pojištění zahrnovat 1 %
>>>>>>pořizovací
>>>>>>ceny auta bezpatně poskytnuté zaměstnanci?
>>>>>
>>>>>Ne.
>>>>Vladimíre, je někde na webu k tomu komentář?
>>>K tomu netřeba komentář, vyplývá to přímo ze zákona
>>>264/2006, kterým se mění zákon o pojistném,
>>>publikovaný
>>>ve Sb. částka 84,kde v části 56 je nově definován
>>>vyměřovací základ zaměstnance.
>>Ptala jsem se proto, že jsem to tady řešila a bylo
>>mi
>>>opomováno
>>http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=264331
>a tady
>článek
>http://www.pwc.com/cz/cze/ins-
sol/issues/2006/VymerovaciZaklad_IV.html
>když jsem volala na OSSZ a ZP v prosinci, tak to také
>ještě neměli jasné
Já jsem s vámi už tenkrát souhlasila, a názor jsem nezměnila. Argumenty vašich oponentů byly chabé, a to, že na OSSZ neměli jasno, nic neznamená. Ti mají jasno vždycky až za dva roky, když přijdou na kontrolu (potom, co se to všude prodiskutuje, vydají se oficiální výklady, příručky a tak), jenže my to musíme vyřešit TEĎ. Tenhle případ ale podle mě je opravdu jasný. :-))
No ale já jsem neoponoval, řekl jsem jen možné názory z druhé strany a že je situace nejasná, což si myslím i teď.
EKONOM - myslím 50/2006 je hezké čtení, vada je ale v tom, že tam píše náměstkyně ministra financí a vyjadřuje se k soc. poj., což by neměla. /Není to její parketa a zájmy MF a MPSV jsou protikladné - čím víc se vybere na pojistném, tím méně na daních a naopak/.
K problému auta se navíc vyjadřuje poněkud "divně".
Je to ale jediný člověk, který něco vůbec řekl, ČSSZ a MPSV je k dané věci "nečinné".
Bohužel doba pokročila, takže se už nedá říct "počkáme si", ale berme co je.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.