Re: Silniční daň
Zákon o silniční dani jsem už delší dobu neviděla, ale tuším tam bylo něco (pokud to ještě platí), že se nemusí platit z vozidla, se kterým se nejezdí, takže byste musel prokázat, že jste s tím prodaným v tom březnu nejezdil. Jinak zaplatíte v březnu zřejmě z obou - řídíme se zákony ne logikou.
Dobrý den, tak teď jste mě pěkně vyplašili, mám následující situaci: v prosinci 2005 jsem vyřadil auto z obchodního majetku, ale prodal jsem ho až v březnu 2006 - po celou dobu jsem s ním nevykonával výdělečnou činnost - stálo v bazaru. 9.ledna 2006 jsem zařadil nové auto a za to jsem silniční daň řádně platil. Teď nevím, měl bych doplatit i za to první ( nepoužívané a vyřazené)?
Díky Jirka
Nemusíte se plašit:-))
SD platíte jen z vozidel (do 12 tun), která POUŽÍVÁTE k podnikání. Kopíruji § 2 zákona o dani silniční:
§ 2 Předmět daně
(1) Předmětem daně silniční (dále jen "daň") jsou silniční motorová vozidla1) a jejich přípojná vozidla1) (dále jen "vozidla") registrovaná a provozovaná v České republice, jsou-li používána k podnikání1a) nebo k jiné samostatné výdělečné činnosti1a) (dále jen "podnikání") nebo jsou používána v přímé souvislosti s podnikáním anebo k činnostem, z nichž plynoucí příjmy jsou předmětem daně z příjmů u subjektů nezaložených za účelem podnikání podle zvláštního právního předpisu.1b) Bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou předmětem daně vozidla s největší povolenou hmotností alespoň 12 tun určená výlučně k přepravě nákladů a registrovaná v České republice.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.