Re: Sdružení a DPH
zkuste si nejprve přečíst něco o sdružení.
Vše o sdružení bez právní subjektivity nám upravuje Občanský zákoník, § 829 až 841.
V zákoně o dani z příjmů je sdružení řešeno §12, a dále potom něco v § 30 odst.12 písm. m.
O sdružení se hovoří i v zákoně o DPH - smlouvu o sdružení je nutno odevzdat správci daně.
za sdružení vede jedno účetnictví či DE pověřený účastník, podíly dle smlouvy pak "přiznají" jednotliví účastníci.
DPH nárokuje a odvádí ten, kdo je pověřen, ostatní podávají nulové (pokud teda nemají ještě zvlášť své podnikání).
to je jen v kostce, je potřeba si pročíst zákony nebo literaturu.
Současně s přihláškou k registraci předloží jednotliví účastníci správci daně písemnou smlouvu o sdružení a sdělí jméno určeného účastníka sdružení, který povede daňovou evidenci za sdružení podle § 100 odst. 3.
mimochodem tento odstavec je jediná zmínka v zákonech o písemné podobě. takže smlouva o sdružení nemusí být sice písemně, ale jen pokud nejsou sdruženi plátci DPH:-) pěknej paskvil. když ji mají ústně a v průběhu se stanou plátci, musí ji hodit na papír. lze potom vůbec zpětně antidatovat?
Zarazilo mne Vaše vulgární slovo "antidatovat".
Já klientům radím, aby někde našli založený původní dokument. Většinou ho najdou, s dvěma dírkama od šanonu a s ohnutými rohy, jak s ním léta pracovali.
Ale pokud by se takový dokument skutečně nenašel, tak bych volil formu zápisu s dnešním datem, kde by obě strany povrdily, že před lety uzavřely ústní smlouvu a co bylo jejím obsahem.
Antidatovat, fuj pane 1234, ale jinak hezký den!
P.S.
S tím paskvilem ale souhlasím, jen ho vztahuji na celé sdružení bez právní subjektivity, které podniká. :-))
>
>>>
>>>§95/2 zdph
>> Současně s přihláškou k registraci předloží
>>jednotliví účastníci správci daně písemnou smlouvu o
>>sdružení a
>>sdělí jméno určeného účastníka sdružení, který povede
>>daňovou evidenci za sdružení podle § 100 odst. 3.
>>
>>mimochodem tento odstavec je jediná zmínka v zákonech
>>o písemné podobě. takže smlouva o sdružení nemusí být
>>sice písemně, ale jen pokud nejsou sdruženi plátci
>>DPH:-) pěknej paskvil. když ji mají ústně a v průběhu
>>se
>>stanou plátci, musí ji hodit na papír. lze potom
>>vůbec
>>zpětně antidatovat?
>
>Zarazilo mne Vaše vulgární slovo "antidatovat".
****jsem zvyklý nazývat věci pravými jmény:-))
>
>Já klientům radím, aby někde našli založený původní
>dokument. Většinou ho najdou, s dvěma dírkama od šanonu
>a s ohnutými rohy, jak s ním léta pracovali.
****pokud už ale předtím do protokolu třeba neřekli, že byla smlouva pouze ústně, pak jo.
>
>Ale pokud by se takový dokument skutečně nenašel, tak
>bych volil formu zápisu s dnešním datem, kde by obě
>strany povrdily, že před lety uzavřely ústní smlouvu a
>co bylo jejím obsahem.
>
****no právě, do smlouvy psát, že "smluvená" věc platí už dávno mi připadá divný:-(, ale asi jediný správný řešení.
>Antidatovat, fuj pane 1234, ale jinak hezký den!
>
>P.S.
>S tím paskvilem ale souhlasím, jen ho vztahuji na celé
>sdružení bez právní subjektivity, které podniká. :-))
****o tomhle už s vámi diskutovat opravdu nebudu:-)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.