Re: Je přeplatek z energ. příjmem do DPH
Rozhodně vám ta vrácená částka zvýší základ daně z příjmů. Je otázkou, jestli ji máte evidovat jako příjem (s plusem) nebo výdaj (s minusem). Jsou na to různé názory, pokud vím. Já bych to spíš dala jako příjem, ale pokud byste kvůli tomu měl přesáhnout magickou hranici pro plátce dph, tak bych asi volila tu druhou variantu. Počkejte si, co vám ještě kdo odpoví.
Je to celkem jedno, jakým způsobem zvýšíte základ daně z příjmů. Nemusíte se obávat zaevidovat vrácený přeplatek jako příjem z podnikání, protože do obratu pro plátcovství DPH Vám stejně nevstupuje, protože to není příjem za zdanitelné plnění. Co se počítá do obratu 1 mil. Kč je uvedeno v § 6/2 zákona o DPH.
Radši nebudu nic tvrdit, ale jistě i Vy si vzpomínáte na zdejší nekonečné hádky, jestli vratky SP a ZP jsou příjmem (s plusem) či výdajem (s minusem). Vratka za elektřinu či cokoliv jiného je vlastně obdobný případ. Proto jsem to zde připomněla, ale rozhodně nechci vyvolávat další kolo těch nekonečných hádek :-)
1) Daňová evidence podle § 7b ZDP se na předpisy o účetnictví odvolává pouze v rozsahu § 7b. V žádnem případě není v daňové evidenci řečeno, zda vrácené vyúčtování je příjmem či krácením výdajů.
2) Metodu analogie ve veřejném právu sice literatura připouští, ale pouze je-li to ve prospěch občana.
3) Podle § 5/6 ZDP: "Jedná-li se o částky uplatněné jako výdaj (náklad) v předchozích zdaňovacích obdobích, u kterých existuje právní důvod k jejich vrácení příjemcem, zvyšují se o tyto částky PŘÍJMY (výnosy) NEBO se sníží VÝDAJE (náklady)......."
4) Můj závěr:
Pátrat po tom, co říkají standardy je pro daňovou evidenci irelevantní.
Stát dává na výběr, zda zvýšit příjmy nebo snížit výdaje.
Obě metody nemají vliv na obrat pro DPH, jak již bylo v předchozí odpovědi uvedeno.
Obě metody nemají vliv u daňové evidence ani na daň z příjmů. Rozdílný vliv mají při použití paušálu.
Hezký den!
Re: Pavle, děkuju! :-)
Milý Pavle
a) za opravu ve stravném jsem Vám skutečně vděčná, neměla jsem v tom jasno. Proto jsem svou odpověď v tom threadu začínala slovy "Pokud jsem to dobře pochopila,..." aby bylo jasno, že si nejsem zcela jistá s tím, co tam píšu. Ale doufala jsem, že někoho "vyprovokuju" k odpovědi a povedlo se :-))
b) Vaši odpověď jsem opravdu, ale opravdu nevymazala :-)))
c) Nechoďte jinam, zůstaňte tu s námi prosím!
Hezký týden :-)
Stále hovoříme každý o něčem jiném!
>Stát dává na výběr, zda zvýšit příjmy nebo snížit>výdaje.
Jistě podle 5/6, to nikdo nezpochybňuje v DE ale v Ú???
Proč se zde nikdo nezmiňuje o tom (na což zněla otázka, paní Evo M.) jak tu vratku zaúčtuje FO vedoucí Ú????
Jakou má FO vedoucí Ú "výhodu" proti FO vedoucí DE?
Je pro ní dodržování standardů také irelevantní???
Stát dává oběma STEJNOU výhodu zvýšení příjmů nebo snížení výdajů???
Bohužel a při tom si to stát ještě posichruje drobným textem v7/9
==z příjmů ....= s odkazem na §7/1 a v odst. b) a c) dokonce s odkazem na z 455/91 Sb. To se již nechce číst???
Ono je totiž jedno jestli se to týká "paušálníků" neBO těch co uplatňují výdaje dle dokladů. Źádný vliv na daně to nemá pokud nepoužiji p o d v o d v tom smyslu, že % vypočítám i zpříjmů, které nejsou příjmy dle §7/1.
Jediné co je možno připustit, že VĚTŠINOU se jedná o halířovou komedii ve výši daně (jak jsem již několikrát psal), která nebude nikoho z kontrolních orgánů zajímat: pro Fu je to těžko zjistitelné, ZP a SP nemá k tomu žádné kontrolní mechanizmy.
Tuto diskuzi můžeme klidně uzavřít s tím, si to může každý "urobit sám" jak uzná za vhodné:
např. je možno losovat korunou = padne-li panna =
účtuji jako daňový příjem (bez DPH) a uplatňuji z toho %
padne-li orel = účtuji jako daňový výdaj mínusem
padne-li koruna na hranu a odkutálí se = oznamuji institucím aby
platby zaslali na vkladní knížku.
Potom se budu jenom modlit, aby to nějaká WELKÁ SWYŇE
nepráskla, což by při (j a k ý ch k o l i v vratkách za uplatněné výdaje nad 1000000,-) bylo dost zajímavé.
>>Proč se zde nikdo nezmiňuje o tom (na což zněla
>>otázka, paní Evo M.) jak tu vratku zaúčtuje FO
>>vedoucí
>>Ú????
>Pokud vím, tak v prvním příspěvku = v dotazu je řečeno
>- cituji "Jako OSVČ si vedu daňovou evidenci". Tak
>nevím, proč to komplikovat.
V MÉM příspevku bylo k vašemu příspěvku uvedeno:
>Radši nebudu nic tvrdit, ale jistě i Vy si vzpomínáte
>na zdejší nekonečné hádky, jestli vratky SP a ZP jsou
>příjmem (s plusem) či výdajem (s minusem). Vratka za
>elektřinu či cokoliv jiného je vlastně obdobný případ.
>Proto jsem to zde připomněla, ale rozhodně nechci
>vyvolávat další kolo těch nekonečných hádek :-)
------------------------------------------------------------------------
Nemusíte nic vyvolávat. Stačí když uvedete obdobu
zaúčtování u FO vedoucí účetnictví. Tam má taky na
vybranou jestli -3 nebo +6? Co na to standardy?
Autor zprávy: 1
Čas zápisu: 6.1.2007 23:28 z adresy 85.70.27.xxx
--------------------------------------------------------------------
Že byste nevěděla odpověď, to nepřichází v úvahu.
Co v tom vidíte za komplikaci? Nebo se bojíte odpovědět?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.