Re: stravné 07
Pokud jsem to dobře pochopila, tak daňově účinným výdajem je stravné, které je určeno minimem podnikatelské sféry a maximem z rozpočtové/neziskové sféry. Co je nad, je výdaj ze zisku firmy a mám pocit, že se zaměstnancům musí i přidaňovat ke mzdě. Ve vnitřní firemní směrnici se můžete rozhodnout jakkoliv, ale do účetnictví a mezd musíte účtovat daňově správně.
Re: stravné 07
Já tomu rozumím jinak.
Daňově účinné je u podnikatelů cokoliv i nad limit pro státní zaměstnance (§24/2/zh ZDP).
U zaměstnanců podnikatelů není stravné do výše stanovené pro státní zaměstnance předmětem daně (§ 6/7/a ZDP).
Co je nad limit uvedený v předchozí větě se u zaměstnanců podnikatelů přidaňuje a podléhá pojistnému (např. EKONOM č. 50/2006) - tj. funguje jako mzda, daňové pro zaměstnavatele a zdaňované pro zaměstnance. Ale tam kde vlastník sleduje zejména 521 je možnost navýšení 512. :-))
Zmatky vyvolává legislativní zkratka v § 6/7/a ZDP "do výše stanovené zvláštním předpisem", kterou již zákonodárci v ZDP nepoužili.
Hezký večer!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.