Re: Úpravy prodejny - v pronájmu ???
*** Napsala jste "příčky, futra, dveře" a z toho se dá těžko posoudit, co vše to bude a zda to bude oprava nebo TZ. A to je zapotřebí nejdříve správně ohodnotit. TZ může odepisovat i nájemce, pokud k tomu dá vlastník souhlas a vyjádření, že o TZ on sám nezvýší hodnotu majetku - to asi budete mít. Pokud by šlo jen o opravy, pak pokud se k těmto opravám zavážete ve smlouvě, mohou být taky Vaším daňovým nákladem. ***
*** Myslím, že ano :-)) §33 ZDP jste si už našla, tam máte stručné definice, pak si najděte pokyn 300 (bývalý 190) - tam v k §26 a k §33 máte bližší údaje a na konci ještě něco bližšího k příloze. Pak ještě §26/5 a §28/3 ZDP. Možná jsem na některé zapomněla - když tak se ještě zeptejte :-) ***
Tak jsem si to všechno dle Vaší rady "vytáhla"..akorát těm pokynům nějak nerozumím..nevím co z nich mám vyčíst.. :o(
Pak bych se ještě zeptala..ohledně toho, jak se rozlišuje TZ a oprava? Podle kterých parametrů?
TZ je specifikováno v tom § 33 (výdaje..u jednotlivého majetku převýšily v úhrnu částku 40.000,-)
Pokud je to do 40.000,- bere se to jak?
Koupili jsme nebytový prostor..který bude rozdělen na dílnu a obchod..v obchodě bude např. oddělena kancelář..kvůli tomu se tam bude dělat příčka..část bude zděná, část prosklená..tu prosklenou část i s dveřmi nám bude dělat firma..
Tohle se bude brát jako zhodnocení majetku?
Eh..je to složité..každopádně děkuji za cokoliv.!
*** Opravou odstraňujete nějaké opotřebení nebo vyměňujete to, co tam bylo, za nové. A TZ vlastně máte definované v tom §33. A tam je taky uvedeno, že za TZ se považují modernizace a rekonstrukce (ne opravy) až když v úhrnu za rok u jednotlivého majetku přesáhnou tu hranici. Takže do té hranice může i tohle jít přímo do nákladů (někdy se tomuto říká "malé TZ"). A pokud úpravy toho Vašeho nebyt.prostoru budou vyžadovat změnu užívání nebo kolaudaci, pak vše, co do té doby k té změně vynaložíte, bude TZ a zařadíte až uvedením do užívání po kolaudaci .V tom pokynu 300 máte trošku bližší uvedení toho, co je součástí majetku a co se dá odpisovat zvlášť a taky např. ujištění, že pouhá výměna materiálu se nepovažuje ze TZ atd.... ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.