Re: SOS fa za dopravu z EU
Tak to určitě nemá vaše DIČ, jinak by vám fakturoval bez 16% DPH. Zkuste se s ním domluvit, ať vám vystaví fakturu novou, bez DPH. Vy to dodaníte zde, v Čechách 19% DPH.
Takže 1) opraví faktury - vy vyzmetu tuto částku, přepočtete platným kurzem a dodaníte 19% (zároveň si i uplatníte odpočet)
2) fakturu vám neopraví, tak vezmete základ DPH, ten dodaníte stejným způsobem (i uplatníte odpočet), ale 16% DPH si uplatnit nemůžete, půjde vám do nákladů. Mohli by jste ho možná max. žádat v Německu, ale to už nevím, od jaké částky se může žádat apod. ani na koho se tam obrátit.
Tak to jsem z toho zmatená, protože jsem zjišťovala podobný problém na FÚ, a tam mi řekli dodanit částku bez DPH. Takže to takhle provozujem už nějakou tu dobu, kontrolu na DPH jsme už taky měli a nic nenamítali. Ale jak jsem se už několikrát přesvědčila, ani na FÚ nevědí vše, takže možné je všechno a já žiji v omylu...
Sorry, vrátím školné a jdu se znovu učit číst. To je dobrý, řešili jsme tedy úplně jiný problém. Ale celkem by mně zajímalo, jak by to teda bylo v tom případě, kdy nedám své DIČ a dodavatel plátce z EU mi vystaví fa s vyčíslenou DPH v jejich zemi. Já musím DPH na výstupu odvést, to je jasné. Ale byly tu dva názory-zda je pro mně základem daně celková částka nebo částka po odečtení cizího DPH. To jsme nedořešili a docela by mně zajímalo, jak to je.
Řešila jsem tento problém již několikrát a proto jsem po tom také několikrát pátrala a výsledek je opravdu ten, že §36/1 se vztahuje i na tyto případy, takže, pokud se z nějakého důvodu stane, že dostanu fakturu vč. cizí DPH, vezmu základ a pouze z něho vypočtu čs. DPH. Jsme v jedné unii a není prý účelem zákona o DPH, aby se daň zdaňovala u dvou plátců což je logické:-), náš zákon je vlastně překladem 6. směrnice, takže to platí pro všechny, i když to tam není polopaticky uvedeno...
Tak přesně tohle se tu řešilo před časem (možná říjen nebo listopad 2005) a zapojila se tenkrát i paní Aňa, která tvrdila, že základem daně je cena bez cizácké DPH. Základ daně při poskytnutí služby cizákem se má stanovit obdobně podle § 36. Z celého paragrafu je pro naši potřebu použitelný jen odst. 1: základem daně je vše, co jako úplatu obdržel plátce (zřejmě cizák,který službu poskytl) od osoby, pro kterou uskutečnil zdanitelné plnění (od tuzemáka) VYJMA DANĚ za toto zdanitelné plnění. Cizákovi posíláme úplatu včetně jeho daně a měly bychom jí tedy odečíst, alespoň tenhle závěr mi z toho vyplynul. Ovšem nelíbí se mi, hrubě se mi nelíbí:-) Myslím, že takto to lze aplikovat u zboží, kde si alespoň teoreticky můžete vyřídit vrácení DPH, ale u služeb? Už včera večer jsem se pokoušela ten thread najít, ale asi jsem špatně hledala a navíc se mi zobrazují příspěvky jen za pár dnů zpátky.
Takže tedy pokud to dobře chápu : z cel.částky odečtu cizácké DPH, dopočítám a odvedu naše DPH. Zaplatím cizákovi celkovou částku faktury,kterou při zaúčtování musím rozúčtovat na daňové a nedaňové náklady (cizáckou DPH)-na účet DPH dát nemůžu.protože pak by mi nesedělo s ev.DPH. Tzn, že mi ta cizácká DPH ovlivní i hosp.výsledek? Uvažuju dobře? Jestli jo, no tak se tedy nechci nikdy do takové situace dostat !
Ale z jakého důvodu by nemohla být v nákladech? Naopak, dáte celou částku do nákladů a pokud byste požádali o vrácení DPH v JČS, tak v roce, kdy ji dostanete zpět, tak ji zaúčtujete do výnosů (FU s tím nemá nic společného). Vy ji přece nenárokujete po státu, tak proč by nemohla jít do nákladů???
§36/1 slouží výhradně pro výpočet částky DPH
A daň se vrací nejen ze zboží, ale i ze služeb.... Aź na určité výjimky se vrací úplně ze všeho
http://www.dph.name/
hezký víkend
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.